Caii şi câinii poliţişti din Capitală: omorâţi când ies la "pensie"DSC06944-1024x576
DSC06944-1024x576

Animalele de serviciu din România sunt în principal câinii şi caii. Cum ele sintetizează calităţile pe care omul fie nu le are, fie nu este dispus să le folosească din cauza factorilor de risc prea mari, patrulele hipo şi brigăzile canine din serviciul instituţiilor statului au, de foarte multe ori, un cuvânt greu de spus în mai toate misiunile în care sunt implicate. Viaţa acestor animale nu este deloc uşoară. Antrenamentele încep de la o vârstă fragedă şi durează toată viaţa. Nu au vacanţe sau concedii ca oamenii, ci sunt 24 de ore din 24 la datorie şi, spre deosebire de animalele de companie, ele chiar îşi „muncesc” hrana.

La nivelul Capitalei, instituţiile care beneficiază de serviciile patrupedelor sunt Poliţia, Jandarmeria şi o parte dintre Poliţiile Locale. De patrule hipo dispun doar jandarmii şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, în timp ce brigăzi canine au aproape toate. În total este vorba despre 65 de cai şi aproximativ 70 de câini încadraţi în instituţiile de pe raza Capitalei.

Caii jandarmi

Procedura de achiziţie este destul de simplă. 90% dintre caii folosiţi de Jandarmeria Bucureşti sunt donaţi. Cei mai mulţi dintre ei sunt foşti campioni care au făcut parte din Detaşamentul de Cavalerie „Felix Topescu“ al instituţiei, unitate de elită a structurii care participă la concursuri internaţionale de profil, însă mulţi provin de la crescători pasionaţi care îi pun gratuit la dispoziţia Jandarmeriei. Foarte puţini cai sunt achiziţionaţi în urma licitaţiilor publice, întrucât fondurile destinate acestora sunt insuficiente. “Atunci când ajung la noi trebuie să aibă vârsta de trei-patru ani. Important e să aibă organismul destul de dezvoltat pentru a putea fi pregătiţi din punct de vedere fizic şi să aibă un predesaj”, explică pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

Teoretic, perioada de serviciu este de 10 ani, însă, în acest moment, media de vârstă este de 25 de ani. „Anual i se face (n.r. - calului) o evaluare a stării de sănătate. După 10 ani se înfiinţează o comisie de specialitate, iar dacă animalul corespunde i se prelungeşte serviciul. Dacă suferă de o boală incurabilă în schimb, este eutanasiat”, adaugă acesta.

Tot aceeaşi soartă o au şi caii care nu mai pot fi folosiţi din cauza bătrâneţii, însă instituţia evită să explice concret ce se întâmplă de fapt cu aceste animale. “Când animalul nu mai corespunde, adică nu mai poate executa misiunile curente, se dă anunţ şi este scos la licitaţie”, conchide purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti. Asta pe hârtie. Caii sunt prea bătrâni pentru a-i vrea cineva. În realitate, caii sunt casaţi şi ajung material de studiu. „Am avut trei cai de-a lungul carierei mele în Jandarmerie. Toţi au ajuns să fie «desfăcuţi» la Facultatea de Medicină Veterinară”, mărturiseşte cu vocea tremurândă un fost călăreţ al Jandarmeriei, actualmente pensionat după 30 de ani de activitate. „Ei sunt casaţi din cauza costurilor mari de întreţinere”, continuă fostul jandarm, care a ales să vorbească sub anonimat din motive lesne de înţeles. Pe timpul serviciului statul cheltuieşte cu întreţinerea unui cal în jur de 250 de euro pe lună, o sumă care în final se dovedeşte a fi mult prea mare pentru ca animalul să fie pensionat şi nu eutanasiat.

Câinii legii

Toţii câinii care servesc în Capitală provin de la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu. Aceasta este una din cele mai mari unităţi de profil din lume care produce, creşte şi dresează câini de serviciu pentru nevoile structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi pentru cele ale Sistemului Naţional de Apărare. Şi în privinţa acestora, deznodământul este, de multe ori, la fel ca şi în cazul cailor. Atunci când se pensionează, cei mai norocoşi dintre ei ajung să fie adoptaţi de dresorul alături de care a servit de-a lungul carierei, cei mai puţin norocoşi ajung să fie “toleraţi” în curţile instituţiilor din care au făcut parte, iar cei mai ghinionişti ajung să fie eutanasiaţi. “În ţările civilizate, lucrurile stau altfel. În Statele Unite, spre exemplu, a fost o mare problemă în trecut pentru că aceşti câini erau consideraţi bunuri mobile, deci pur şi simplu obiecte. Au fost cazuri de câini militari abandonaţi în Vietnam. De atunci lucrurile s-au schimbat în bine acolo. La noi, însă, mai durează”, explică pentru B365.ro, Vlad Popescu, dresor de câini utilitari.

În România prin lege, din câte ştiu eu, câinii sunt trataţi tot ca nişte obiecte şi sunt casaţi efectiv. Probabil se face o eutanasie. Însă, din fericire, sunt destul de multe cazuri când aceştia sunt eutanasiaţi doar scriptic”, mai spune dresorul.

Un domeniu “obscur”

Cu toate că acum în România există zeci, dacă nu sute, de animale în slujba cetăţeanului, nu există nicio lege care să reglementeze acest domeniu. Totul se desfăşoară prin ordine interne date de şefii instituţiilor. Mai mult, nu există nici măcar un departament, o bază de date sau un site care să se ocupe cu găsirea unor familii adoptive pentru fostele animale de serviciu. „Retoric, ne întrebăm dacă măcar aceste animale salvatoare, expuse celor mai mari riscuri, nu ar merita, într-un târziu, să aibă linişte, să aibă o familie; dacă structurile care folosesc animale în serviciu nu ar trebui să iniţieze programe susţinute de adopţie şi orice fel de programe de creştere a calităţii vieţii animalelor retrase din serviciu?”, conchide Delia Pârvu de la Asociaţia GIA – Group Initiative for Animals.

Etichete: cai, câini, GIA, jandarmerie, poliţie, promo, Vlad Popescu

0/2 COMENTARII
dorobantu
16 feb 13:43
+0
VOTURI
-0
multe minciuni ... cainii de serviciu ajung dupa"pensionare" la fostii conducatori daca nu ii cumpara nimeni cand sunt scosi la licitatie ... si nu prea ii cumpara nimeni ... Nu a existat caz la Bucuresti (din 2003 pana in prezent) ca un caine de serviciu scos din uz sa fie eutanasiat ... in schimb e adevarat ca sunt categorisiti ca mijloace fixe.
ana maria
26 iun 16:31
+0
VOTURI
-0
MACAR DONATI-I FACULTATILOR SAU UNOR OAMENI INSTARITI DAR NU II OMORATI !!!!!! CUM POTI SA OMORI UN CAL CARE TE-A AJUTAT???? DECAT DACA E INTR-O STARE DE SANATATE GRAVA SA II EUTANASIEZE, NE MERITAM SOARTA DIN PLIN !!!!!! DEFRISAM PADURI,OMORAM ANIMALE , NE DAM IN CAP UNUL ALTUIA
someone
07 nov 13:58
+0
VOTURI
-0

Ah si daca mai investigati povestea, de la Jandarmerie s-ar putea sa vi se spuna ca toti caii lor care au fost haituiti la FMV nu au fost trimisi la moarte, ci din contra au fost trimisi la tratament, dar vezi Doamne ... erau prea batrani si bolnavi ca sa mai fie salvati.

someone
07 nov 13:54
+0
VOTURI
-0

Pot sa confirm povestea cailor de la jandarmerie. Caii de sport care nu mai fac fata antrenamentelor ajung cai de patrula si dupa ce devin prea batrani si prea uzati pentru serviciu sunt donati facultatii de medicina veterinara. Acolo viitorul lor este scurt si sinistru: li se taie beregata si sunt lasati sa sangereze pana la moarte. Nu se pune problema eutanasierii pentru ca studentii sa poata face anatomie in siguranta pe cadavre. Motivul pentru care Jandarmeria nu-i eutanasiaza direct este unul material: caii nu pot fi ingropati oriunde, iar pentru a chema o firma care sa ridice cadavrul trebuiesc platiti cel putin 2000 de lei. Si cel mai trist este faptul ca facultatea de medicina veterianara odata ce primeste un cal, refuza sa il elibereze viu din institutie chiar daca exista oameni care vor sa il adopte, preferand sa il faca bucati pentru viitori macelari care ies de pe bancile FMV si nu sunt in stare nici macar sa faca o injectie intravenoasa. Si cel mai trist este ca nici de la Jandarmerie caii nu pot fi adoptati, prefera sa-i trimita la moarte la fmv decat sa ii lase sa plece cu oameni care ii vor si care le pot asigura o batranete linistita. Exista oare vreo sansa ca mizeria asta cumplita sa se schimbe?

Sorina
07 nov 12:54
+0
VOTURI
-0

Din pacate acesti caini nu pot fi dati prea usor spre adoptie unei familii oarecare. Nici nu se uita la tine daca il adopti, pentru ca el a fost obisnuit toata viata lui sa asculte doar de un stapan. Motiv pentru care si ajung sa aiba o soarta asa de trista.

nota 4
05 nov 18:20
+0
VOTURI
-0

vorbiti numai prostii,caii si cainii sunt eutanasiati doar daca sufera de boli incurabile, daca nu ei mor de batranete, asa ca nota 4!

urat
05 nov 09:36
+0
VOTURI
-0

statul plateste 250 euro/luna pentru intretinerea unui cal de serviciu, dar ni se spune la tv ca acelasi stat da mai mult pentru un caine intretinut intr-un adapost de stat???dar nu se spala bani prin asta si nici nu se spala creierele prostimii...

Luca
04 nov 22:20
+0
VOTURI
-0

Mi-ati umezit ochii cu articolul asta.

Tot ce pot fac e sa spun ca ca am sa votez impotriva oricui ar aproba eutanasierea animalelor.

Anonimul
04 nov 13:06
+0
VOTURI
-0

Intr-adevar nu toti caii si cainii pot fi adoptati. Daca animalul este o fire calina, nu sunt probleme, dar daca este o personalitate mai „rea” s-ar putea ivi probleme.

Am avut ocazia sa cunosc un asemenea caine pensionar, doar atat va pot spune, un suflet nobil, in ciuda a ceea ce a indurat pe toata perioada de activitate.

qwerty
04 nov 11:40
+0
VOTURI
-0

e clar ca nu aveti idee despre ce vorbiti. din punct de vedere uman aveti dreptate dar din punctul de vedere al unui caine nu. el a fost invatat sa munceasca, atat stie sa faca, sa ia urma, sa pazeasca, sa prinda hoti. cu un astfel de caine nu te poti plimba in parc. singura soutie ar fi sa dea posibilitatea politistului sa il adopte in schimbul unor rente.

Anonimul
04 nov 10:13
+0
VOTURI
-0

Sunt un mare iubitor de animale. aceasta iubire mi-a fost insuflata de bunici si parinti. De-a lungul timpului, am avut mai multe animale; Am inceput cu pesti, caini, iar acum sunt fericitul posesor a unei pisici.

Am convingerea, ca toate aceste asociatii cu nume pompoase vor face ceva in sensul acesta, ca aceste animale inteligente si dresate, caii si cainii de serviciu si utilitari din cadrul diferitelor structuri militarizate ale statului, sa aiba o batranete linistita in cadrul unor camine ale unor iubitori dornici sa-i adopte.

Daca avem dragoste de animale, cu siguranta iubim si oamenii, daca nu ... .

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h