Călătoria cu metroul, plătită cu cardul bancar contactless direct la turnicheţi. CUM FUNCŢIONEAZĂBucureştenii care merg cu metroul vor avea noi modalităţi de plată a călătoriei în subteran. Astfel, călătorii nu vor mai fi nevoiţi să achite doar cu cash călătoria cu metroul. În staţiile Metrorex, călătorii vor putea taxa călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless de turnicheţi, banii urmând să fie retraşi din cont pe loc. De asemenea, călătoria va putea fi plătită şi prin POS, la punctele Metrorex din incinta staţiilor de metrou. Noua procedură de plată a călătoriei cu metroul este în fază incipientă, Metrorex căutând banca comercială care să implementeze acest sistem. 

Calatoria cu metroul, platita cu cardul bancar contactless direct la turnicheti. CUM FUNCTIONEAZA (Foto gandul.info)
Călătoria cu metroul, plătită cu cardul bancar contactless direct la turnicheţi. CUM FUNCŢIONEAZĂ (Foto gandul.info)

Potrivit unui anunţ de participare lansat în sistemul electonic de achiziţii publice, Metrorex intenţionează să plătească 1,83 milioane de lei fără TVA unei bănci comerciale care să pună în funcţiune plata călătoriilor cu metroul prin POS la casierii, automate de vânzare cartele şi direct la turnichet cu card bancar contactless. În acest contract, nu intră însă şi achiziţia aparatelor, după cum precizează Metrorex. 

"Metrorex are în vedere modernizarea sistemului de taxare printr-o procedură separată. În acest sens, avem în vedere achiziţionarea unor porţi de acces care să aibă încorporate validatoare moderne ce au posibilitatea de acceptare atât a cartelelor magnetice, a cardurilor Mifare compatibile cu cardurile emise de RATB, cât şi a cardurilor bancare contactless (tip Paywave, Paypass sau similare). Ţinând cont de aceasta, unul din obiectele prezentei proceduri îl constituie selectarea băncii care va asigura integrarea acestor echipamente cu sistemele băncii în scopul asigurării reconcilierii financiare pentru plăţile cu card bancar efectuate direct la turnicheţi. Echipamentele ce vor fi instalate în porţile de acces nu fac obiectul prezentei proceduri", se menţionează în caietul de sarcini afecerent contractului de achiziţie a serviciilor bancare aferente activităţii comerciale (plata prin POS la casierii, automate de vânzare cartele şi direct la turnichet cu card bancar contactless). 

Conform sursei citate, serviciile de instalare şi configurare a echipamentelor POS vor fi asigurate pentru locaţiile stabilite prin contracte subsecvente. Cantitatea de servicii este corespunzătoare a minim 37 POS-uri din casierii şi maxim 70, 37 POS-uri din AVC şi maxim 260 şi 190 pentru plata direct la turnichet şi maxim 950. 

Cum funcţionează sistemul de plată

Potrivit Metrorex, serviciile de tranzacţionare aferente sistemului de plată prin POS a cartelelor de acces în metrou, pentru plata efectuată prin casierie şi prin AVC, ce vor fi achiziţionate, trebuie să includă: 

- instalarea şi particularizarea echipamentelor de tip POS în toate locaţiile

- acceptarea la plată prin intermediul POS a principalelor tipuri de carduri bancare (magnetic stripe, cip, contactless), de credit sau de debit, de tip embosat (cu litere în relief) sau indentat (cu litere gravate)

- durata maximă a unei tranzacţii de la momentul cererii şi până la aprobare nu trebuie să depăşească o secundă ca viteză de procesare pentru echipamente Ethernet şi nu mai mult de trei secunde pentru echipamente GPRS

- funcţionarea sistemului 24 de ore din 24, 7 tile din 7, fără intermitenţe de natura comunicaţiei între echipament şi bancă

- transmiterea zilnică în format digital a extrasului de cont pentru fiecare POS, cu înregistrarea informaţiilor obligatorii: număr chitanţă, sumă, dată, oră, minut, comision reţinut şi cu marcarea tranzacţiilor pentru carduri proprii

- servicii de mentenanţă, suport tehnic şi helpdesk, ce includ şi instruirea personalului emitent pentru utilizarea echipamentului şi manualele aferente. 

Acordul-cadru privind achiziţia serviciilor bancare aferente activităţii comerciale (plata prin POS la casierii, automate de vânzare cartele şi direct la turnichet cu card bancar contactless) are o durată de patru ani şi va fi încheiat cu maxim trei agenţi economici. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 3 noiembrie 2015, procedura de desemnare a câştigătorului fiind licitaţie deschisă. 

CITEŞTE ŞI Noi sisteme de taxare la metrou. Investiția costă 42 milioane euro

Metrorex va înlocui sistemele de taxare și acces la metrou în 41 de stații de pe Magistralele 1, 2 și 3. Proiectul prevede demontarea instalaţiilor de taxe care echipează în prezent staţiile de metrou şi dotarea cu instalaţii moderne de taxare automată. Valoarea investiției este estimată la 42 milioane euro.

 

 

 

Etichete: calatorie metrou, Metrorex, metrou, plata cu card bancar contactless direct la turnicheti, plata turnicheti, realitatea

0/4 COMENTARII
Soldo-Cris
22 sep 16:00
+0
VOTURI
-0
Cetatene moldovean Cris, nu FTE pe nimeni grija pe unde te duci tu si cand. Nu esti atat de important.
Se pune insa problema reducerii consumului de hartie cu cartelele actuale, precum si de reducere a gunoiului pe care tot tu-l faci cand iesi de la metrou si arunci cartela pe unde-ti vine. Pricepi?
Si ca sa te FTA grija si mai tare, iti comunic ca esti inregistrat de fiecare data cand intri la metrou, de sistemul de camere de supraveghere. N-ai vrea sa le desfiintezi si pe-alea?
gil
22 sep 15:15
+0
VOTURI
-0
ESTE O BATAIE DE JOC LA ACEASTA REGIE. personal cu comportament grobian , urla tipa unul la altul ca si cum s-ar afla pe propria mosie. Agenti de paza care , culmea fumeaza pe peroane ..a se vedea statia Anghel Saligny, spun bancuri porcoase , fac orice numai bunurile regiei nu le protejeaza...DOMNULE DIRECTOR GENERAL ...DVS CU CE VA OCUPATI???
pasagerul
22 sep 13:48
+0
VOTURI
-0
Mai bine ar veni metroul mai repede in statie, nu la 10 minute precum rata de ciorogarla. Si ar avea program prelungit. Ca si asa platim cat nu face. De jeg nu mai vorbesc...
Cris
22 sep 07:57
+0
VOTURI
-0
Mai ramane ca si cetatenii sa fie de acord ca datele lor personale sa fie inregistrate in sistemul Metrorex, la fiecare utilizare a cardului, si totul e ok.

De ce as vrea eu ca Metrorex sau oricine altcineva sa stie la ce ora am intrat la metrou ??? Ce-i fte pe astia grija unde ma duc eu???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE