Calea Victoriei în 1874, într-o fotografie rară marca Franz Duschek FOTOFotograful Alex Gâlmeanu a găsit un exemplar rar al unei imagini prezentă pe mai toate vederile specifice Bucureştiului de secolul al XIX-lea: este vorba de fotografia realizată de Franz Duschek pe Calea Victoriei, în 1874.

Calea Victoriei in 1874, intr-o fotografie rara marca Franz Duschek FOTO
Calea Victoriei în 1874, într-o fotografie rară marca Franz Duschek FOTO
Foto: Alex Galmeanu- muzeuldefotografie.ro

Alex Gâlmeanu a publicat pe muzeuldefotografie.ro un exemplar rar al unei fotografii celebre realizată de Franz Duschek pe Calea Victoriei în 1874.

În imagine apare Calea Victoriei, fotografiată de la Hotel Continental spre Hotel Bulevard. 

"Este una dintre cele mai cunoscute imagini ale Bucureștiului de secol XIX, publicată deseori, și aflată în original în custodia Cabinetului de Stampe al Academiei Române… până azi. Pentru că acum trebuie să anunțăm existența unui al doilea exemplar", explică fotograful.

Comparatie

Comparație între exemplarul publicat de Alex Gâlmeanu și cel
original, 
de la Cabinetul de Stampe al Academiei Române

Fotografiile de secol XIX din Capitală sunt rare, spune Alex Gâlmeanu, explicând că "existența în dublu exemplar a unei astfel de imagini nu e o poveste cu care să ne întâlnim în fiecare zi".

VEZI ŞI: Imagini rare din Bucureştiul secolului XIX- Gara de Nord la inaugurare, primele tramcare FOTO 

"Chiar dacă este firesc ca fotograful să realizeze mai multe exemplare de pe același negativ, timpul și istoria zbuciumată a acestui petec de lume ne-a lăsat cu puține documente atât de vechi. Nu sunt foarte multe precedente de tiraje multiple care au supraviețuit, cu atât mai puțin în categoria imaginilor document de importanță.", completează acesta.

Fotograful susţine că imaginea este realizată, cel mai probabil, de la balconul aflat la etajul intâi al fostului Hotel English, care nu mai există. De altfel, singura clădire care mai este astăzi în picioare este Hotel Bulevard (clădirea cu ceas din fundal), adaugă sursa citată.

Alte clădiri celebre ale vremii care apar în fotografie sunt restaurantul Frascati, restaurantul M. Sencovits şi Teatrul Bossel. 

VEZI ŞI: Cum arăta Salonul Regal din Gara de Nord la inaugurarea din 1896 GALERIE FOTO 

♦♦♦

Franz Duschek este unul dintre dintre cei mai importanţi fotografi care au activat în Bucureşti. Printre subiectele pe care Duschek le-a imortalizat se numără hanurile, bisericile, spitalele sau diferitele locuinţe bucureştene, într-o manieră care permite observarea detaliilor arhitecturale sau viaţă cotidiană a oraşului într-o perioadă caracterizată de transformări. Succesul lui Duschek este confirmat şi de faptul că acesta şi-a deschis un atelier de fotografie în centrul oraşului, unde erau realizate portrete ale unor personaje importante dar şi imagini de tip vedere care erau la mare căutare în epocă.

MuzeuldeFotografie.ro, despre care B365.ro a relatat AICI, a fost creat de Alex Gâlmeanu în 2007, pentru a înlocui lipsa unui muzeu de fotografie propriu-zis în România. La arhivă poate contribui oricine- publicul fiind invitat să trimită materiale fotografice vechi, fotografii de familie, fotografii-document, fotografie de artă sau orice imagini din categoria celor publicate pe site. 

Etichete: bucuresti xix, calea victoriei, fotografie, Franz Duschek, muzeul de fotografie, secol xix

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE