Călin Popescu Tăriceanu, URMĂRIT PENAL pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitoruluiŞeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a fermei Băneasa. DNA a dispus urmărirea penală în cazul lui Tăriceanu după declaraţiile date de acesta pe 15 aprilie, când a fost citat ca martor în dosarul în care sunt trimişi în judecată Paul de România, Remus Truică,  Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tăriceanu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus efectuarea în urmăririi penale față de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, precizează DNA într-un comunicat de presă. 

În ordonanța procurorilor se arată că, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

"În cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa (a cărei trimitere în judecată a fost mediatizată prin comunicatul nr. 654 din 18 mai 2016) s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, numitul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton. Această citare a fost necesară în condițiile în care existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

Astfel, suspectul Popescu Tăriceanu Călin a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă).", informează DNA.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, mai precizează DNA

Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat pe 15 aprilie, la DNA Braşov,  în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare în pădurea Snagov.

Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi, a cărora arestare s-a cerut din nou, au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

REACŢIA LUI TĂRICEANU

După decizia DNA, Călin Popescu Tăriceanu a precizat, într-un comunicat de presă, că va lupta "ca să nu revenim la teroarea anilor 50 care se repetă în zilele noastre".

"Ca urmare a citației pe care am primit-o ieri de la DNA Brașov, m-am prezentat azi ca persoană privată, conform textului citației, la sediul instituției, în calitate de suspect în dosarul 90/P/2016.

Comunicatul emis tot azi de DNA face cunoscut opiniei publice punctul de vedere al procurorilor, care se referă de data aceasta la președintele Senatului ca persoană publică și nu la persoana privată invitată prin citație, privind comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Nu vreau să intru în acest moment pe fondul problemei, dar este absurd să fiu bănuit că aș fi vrut să-mi periclitez poziția în societate, să favorizez prin mărturie mincinoasă persoane cu care nu am niciun fel de legături sau afinități. Mai mult, ca unul care respectă rolul Monarhiei pentru Romania în trecut și în prezent, am avut totdeauna o atitudine de dispreț față de demersurile uzurpatoare de calități și drepturi ale celui care se autointitulează Paul de România.

Sigur, în ziua de azi, când trăim într-o republică a procurorilor bazată pe politica dosarelor și cătușelor, alegerea nu o mai pot face cetățenii în mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetățenii, azi deciziile sunt luate de instituțiile de forță care controlează societatea. Aceste instituții au scăpat complet de sub controlul civil obligatoriu.

Pe data de 15 aprilie 2016, am fost audiat la DNA Brașov în calitate de martor în dosarul retrocedărilor ilegale. Cu acest prilej am răspuns cu bună credință întrebărilor puse de anchetatori, în ciuda faptului că am considerat audierea mea ca fiind în cel mai bun caz un exces de zel din partea DNA. Rechizitoriul inculpaților din dosar era finalizat înaintea audierii mele, dar cineva a dorit să aibă imagini cu președintele Senatului intrând la DNA. Le-a obținut, dar am înțeles azi că nu fotografia și rechizitoriul din dosarul retrocedărilor ilegale au fost motivele principale ale chemării mele în aprilie. Audierea mea din aprilie a pregătit terenul pentru ceea ce numesc eu abuzul de drept de azi.

N-am niciun fel de îndoială că procedura începută azi de procurori va continua, dar nu pentru a face Justiție în acest dosar, ci din alte motive lesne de înțeles. Nu pot să nu remarc aici celeritatea întocmirii dosarului meu de inculpat, în antiteză că praful așezat ani și ani pe unele dosare aflate la DNA.

Fac parte din categoria politicienilor incomozi, care are curajul să spună lucrurilor pe nume, într-o Românie care preferă să tacă adesea.

Vreau să-i asigur pe toți: prieteni, simpatizanți, presă, opinia publică și persoane care lucrează în prezent chiar la Cotroceni, că voi continua lupta mea pentru revenirea la democrație, la valorile pentru care au murit oameni în 1989 și nu mă voi lăsa intimidat de presiuni venite dinspre cei care au compromis și continuă să compromită Justiția și statul de drept.

Mă voi lupta ca să nu revenim la teroarea anilor 50 care, iată, se repetă în zilele noastre. Și vreau să se mai știe că nu voi slăbi presiunile ca Președintele României și CSAT sa-si faca datoria pentru aflarea adevărului în cazul Hexi-Pharma."

Remus Truică și prințul Paul rămân în arest la domiciliu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți ca Remus Truică și prințul Paul să fie judecați în continuare în arest la domiciliu în dosarul privind retrocedarea frauduloasă a Fermei Băneasa.

Instanța supremă a admis o contestație a DNA, după ce Curtea de Apel Brașov a dispus pe 20 mai înlocuirea arestului la domiciliu pentru Remus Truică și prințul Paul cu măsura controlului judiciar.

În schimb, instanța supremă a respins definitiv cererea procurorilor de arestare preventivă a cetățenilor israelieni Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și Moshe Agavi.

Remus Truică și prințul Paul se află în arest la domiciliu din luna decembrie 2015.

Omul de afaceri Remus Truică, prințul Paul și Dan Andronic au fost trimiși în judecată săptămâna trecută de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, alături de alte persoane, în dosarul "Ferma Băneasa".

Remus Truică este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, iar prințul Paul, pentru cumpărare de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată.

Acuzațiile vizează infracțiuni comise în perioada 2006 — 2013 în diferite forme de participare, în interesul obținerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prințul Paul.


Etichete: Călin Popescu Tăriceanu, Calin popescu Tariceanu DNA, Călin Popescu Tăriceanu urmarit penal, dosarul retrocedării fermei baneasa

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE