Sebastian Ghiţă NU poate fi reţinut şi nici arestat. Deputaţii au respins cererile DNA UPDATEDeputaţii au respins, miercuri, în plen, cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este acuzat de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, dare de mită, șantaj, cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Camera Deputatilor decide miercuri daca Sebastian Ghita poate fi retinut si arestat
Camera Deputaţilor decide miercuri dacă Sebastian Ghiţă poate fi reţinut şi arestat

UPDATE 17.00 Deputatul Sebastian Ghiță a declarat, după ce deputații au respins reținerea și arestarea sa preventivă, că a reușit să-i sensibilizeze pe colegi, arătând că nu s-a născut să fure sau să facă contracte cu statul pentru a fura, ci pentru "a crea".

"Nu cred în chestie de dreptate, ci este doar o chestiune de principii democratice și cred că în felul acesta am reușit să-i sensibilizez pe colegi, după o luptă destul de obositoare. Nu i-aș dori nimănui să treacă prin așa ceva. Nu m-am așteptat niciodată în viața mea să ajung în această situație și nici nu mai ajung. Cred că menirea, venirea oamenilor pe lume este să creeze, să muncească, să se dezvolte, nu să participe la dosare. Eu nu m-am născut să fur, să fac contracte cu statul din care să fur bani, m-am născut să creez, să mă dezvolt împreună cu ai mei, cu cei cu care muncesc și nu cred că este un lucru de condamnat în România", a afirmat Ghiță la Parlament.

Întrebat dacă se retrage din viața politică, Ghiță a răspuns: "Abia am ieșit din acest vot complicat și nu am încă un plan de viață. După cum vedeți, putem să plănui orice, pentru un simplu denunț viața multora dintre noi se poate schimba într-o zi. (...) Intenționez să-mi văd liniștit de viața mea și cred că toți oamenii din România trebuie să fie lăsați să facă asta. Nu cred că pentru plăcerile sadice ale unor personaje care se bucură de arestări și de durerile și problemele oamenilor trebuie să tot hrănim cu denunțuri această mașinărie cruntă care a dus în malaxorul ei peste 4 milioane de români". El a mai arătat că de un an de zile mai multe persoane pe care le cunoaște l-au sfătuit să-l denunțe pe Victor Ponta pentru a scăpa de probleme sale cu dosarele, adăugând că este vorba despre colegi de partid, oameni din avocatură, din justiție.

UPDATE 15.15 Deputaţii au respins şi cererea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă. 

"Comisia de numărare a voturilor a constatat următoarele: au fost prezenți 292 de deputați, număr de voturi anulate — două, număr de voturi valabil exprimate — 284, din care voturi pentru — 107, voturi contra — 176, o abținere și, îmi permit eu să spun, un nurofen pe care l-am găsit acolo. Potrivit Constituției și Regulamentului Camerei Deputaților, hotărârea se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți. Se constată că nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptarea proiectului de hotărâre", a anunțat deputatul PNL Mircea Dolha.

UPDATE 14.30 Sebastian Ghiţă nu poate fi reţinut. Plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA de reţinere, relatează România TV. Votul a fost secret, cu bile. Conform unor surse parlamentare, la numărarea voturilor s-au înregistrat 166 de voturi "împotrivă". În sală au fost prezenți 302 deputați. Urmează votul pe cererea de arestare.

UPDATE 14.20 Surse din Administratia Prezidentiala au făcut precizări pentru  HotNews.ro în legătură cu afirmatiile deputatului Sebastian Ghita potrivit carora "presedintele Klaus Iohannis este in pragul demisiei din cauza unui posibil dosar" pe numele sotiei sale. "Este o ineptie. Nu e vorba de niciun dosar si de nicio demisie", au replicat surse din Administratia Prezidentiala.

UPDATE 12.40 Deputatul Sebastian Ghiță le-a cerut colegilor, în plen, să respingă cererile DNA de reţinere şi arestare a sa. "Vă rog să respingeţi cererile de reţinere şi arestare ale DNA", a spus Ghiţă în plenul Camerei Deputaţilor

"Mă numesc Sebastian Ghiță, am 37 de ani și doi copii. Am venit astăzi în fața dumneavoastră pentru a-mi susține nevinovăția și pentru a vă ruga să priviți cu atenție situația mea, pentru a analiza cu obiectivitate și pentru a vă ruga să respingeți cererile de reținere și arestare ale procurorilor. După cum bine știți, Comisia juridică a respins deja cererea de arestare, colegii de acolo declarând-se contrariați după prezentarea dovezilor mele. Vă rog să arătați că Parlamentul României respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcționării democratice a statului.

Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi nu va însemna blocarea justiției, ci respingerea fermă a unei practici abuzive — arestarea înaintea judecății. Parlamentul României este supus unei presiuni uriașe folosindu-se toate mijloacele politice, mediatice și juridice. Care este scopul presiunii? Este cel pe care mulți dintre dvs îl șoptiți pe culoare, îl șoptiți în familii, îl șoptiți cu prietenii dvs — instaurarea fricii prin hărțuire și folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obține noi denunțuri. Toată societatea românească pare astăzi paralizată de frică", a afirmat Ghiță în plenul Camerei Deputaților.

El a adăugat că cei mai importanți lideri politici ai țării au dosare sau li se pregătesc.

"Vreau să vă spun adevărul. Trăim astăzi într-o Românie în care președintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care, cumva, soția sa îl poate avea. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, e amenințat pe surse cu dosare și percheziții la foștii colaboratori. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru. Foști prim-miniștri ai României au fost arestați, au dosare sau au dosare în lucru. Procurorul general a fost demis cu un dosar.

Șefi de servicii de informații au dosare, șefii tuturor partidelor din România sunt în instanță sau au dosare, inclusiv Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Șefii tuturor instituțiilor media au dosare. Mii de medici, de profesori, de oameni de afaceri și funcționari au dosare. Mii de firme românești au fost distruse cu dosare. Care este rezultatul? România a pierdut 5 miliarde de euro din bani europeni", a susținut deputatul.

Sebastian Ghiță a adăugat că se cere arestarea sa pentru a-l forța să devină denunțătorul lui Victor Ponta și că de un an i se sugerează să facă acest denunț.

"De ce vor capul lui Ponta? Pentru că a refuzat să facă anumite compromisuri. Pentru că și-a făcut datoria cu demnitate. Pentru că astăzi are o cotă de popularitate mai mare decât puternicii zilei. Declar public astăzi, aici, în fața dvs: nu am nimic de denunțat despre activitatea lui Victor Ponta. Aminteam despre dosarul soției președintelui Iohannis.

Am văzut-o cu toții pe soția lui Liviu Dragnea inculpată pentru o faptă minoră petrecută acum 10 ani. Acuzația gravă era că nu și-a sancționat două colege de birou care au întârziat la program. Am aflat o altă informație secretă dintr-un dosar al procurorilor de la DNA Ploiești. Se chinuie de trei luni să-i facă un dosar și soției lui Victor Ponta în speranța că vor fabrica încă un alt dosar acestei familii. Am informația de pe site-ul comisarul.ro", a afirmat Ghiță.

UPDATE 12.30 Fostul premier Victor Ponta a venit, miercuri, la Camera Deputaţilor şi va participa la votul final din plen, unde se vor supune aprobării solicitările DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Sebastian Ghiţă, afirmând că va vota "aşa cum a votat de fiecare dată", refuzând alte comentarii. "Voi vota aşa cum am votat de fiecare dată", a comentat Ponta, la întrebările jurnaliştilor, scrie news.ro Fostul premier a refuzat să facă alte declaraţii şi să comenteze apariţia numelui său în dosarul lui Sebastian Ghiţă.

Este a treia şedinţă de vot final în care se decide asupra cererilor justiţiei la care fostul premier Victor Ponta participă în ultimul an. Fostul lider al PSD şi prim-ministru a mai participat la plenul din luna februarie, în care s-a discutat reţinerea şi arestarea lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, precum şi la votul din luna iunie 2015, atunci când s-au dezbătut solicitările DNA în cazul său.

Plenul Camerei Deputa

Deputaţii s-au reunit în plen, pentru a se pronunţa asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive care îl vizează pe deputatul Sebastian Ghiţă.

Comisia juridică a avizat favorabil, marţi, cererea DNA de reţinere a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, în timp ce în cazul solicitării de arestare nu s-a întrunit numărul necesar de voturi ”pentru”, astfel că decizia este trimisă la plen, scrie News.ro. 

Vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a anunţat că, în cazul cererii DNA de încuviinţare a arestării lui Sebastian Ghiţă, s-au înregistrat 11 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri. În ceea ce priveşte cererea de arestare preventivă, s-au înregistrat 10 voturi ”pentru”, 6 voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri.

Avizul Comisiei juridice este consultativ.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că deputaţii liberali care vor lipsi de la votul ce-l vizează pe Sebastian Ghiţă nu se vor mai regăsi pe listele pentru parlamentarele din toamna acestui an.

Anchetatorii DNA Ploieşti, care au deschis recent al patrulea dosar penal pentru fapte de corupţie pe numele deputatului Sebastian Ghiţă, susţin că şi înainte de a deveni parlamentar, dar şi după ce a fost ales deputat, acesta controla numirea sau menţinerea în funcţii importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi în ceea ce procurorii numesc ”un mecanism infracţional” şi care contribuiau, prin funcţiile pe care le deţineau, la satisfacerea intereselor deputatului.

Etichete: arestare, Camera Deputatilor, DNA, retinere, Sebastian Ghiţă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE