Campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în România. OMS a decretat stare de alertăToţi copiii din România care nu au fost vaccinaţi împotriva virusului poliomielitic trebuie imunizaţi. Până la sfârşitul acestei luni, medicii de familie sunt obligaţi să verifice fişele pacienţilor şi să întocmească listele cu cei nevaccinaţi. Măsura a fost luată după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat stare de urgenţă în ceea ce priveşte răspândirea la nivel internaţional a virusului poliomielitic.

Campanie de vaccinare impotriva poliomielitei. Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat stare de alerta
Campanie de vaccinare împotriva poliomielitei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat stare de alertă

Copiii ar trebui să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei de patru ori, până la vârsta de un an, şi încă o dată, la şase ani. Pentru cei care nu au fost încă imunizaţi, se va organiza o campanie specială, desfăşurată timp de şase luni. Vaccinarea va începe la mijlocul lunii viitoare.

,,Trebuie să luăm din evidenţele noastre toţi copiii care nu au toate dozele de vaccin antipoliomielitic şi să recuperăm aceste doze astfel încât ei să fie protejaţi împotriva acestei boli crunte”, spune Emiliana Costiug, medic de familie.

,,Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj a trimis medicilor de familie înştiinţarea de a începe acţiunea de estimare a acoperirii vaccinale”, explică Mihai Moisescu, epidemiolog, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Medicii atrag atenţia asupra efectelor severe ale acestei boli. ,,Poliomielita a fost o boală a secolului trecut, mai mult de jumătate dintre oamenii cu această boală mureau datorită paraliziei muşchilor respiratori, alţii ajungeau pe respiraţie artificială şi dacă scăpau riscau să rămână cu sechele, respectiv cu paralizii ale membrelor”, spune Ioan Mureşan, medic de familie.

Totuşi, mulţi părinţi sunt rezervaţi când vine vorba despre vaccinare. În România, din 2003 nu s-a mai înregistrat prezenţa virusului care provoacă poliomielită. Dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat starea de alertă ca urmare a râspândirii virusului poliomielitic în ţări precum Afganistan, Etiopia, Irak, Israel, Pakistan sau Siria.

Etichete: copii, poliomielită, vaccin, vaccinare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h