"Când se lasă seara...", de Porumboiu, şi "Câinele japonez", de Jurgiu, la Festivalul de la SalonicLungmetrajele "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, vor fi proiectate în secţiunea Balkan Survey la Festivalul de Film de la Salonic, din Grecia, care desfăşoară în perioada 1-10 noiembrie.

"Cand se lasa seara...", de Porumboiu, si "Cainele japonez", de Jurgiu, la Festivalul de la Salonic
"Când se lasă seara...", de Porumboiu, şi "Câinele japonez", de Jurgiu, la Festivalul de la Salonic
Foto: cinemagia.ro

Cea de-a 54-a ediţie a Festivalului de Film de la Salonic, care îşi deschide porţile vineri, îşi confirmă anul acesta vocaţia de promotor al cinematografiei din Balcani, cu proiecţia a 32 de pelicule produse în această regiune, scrie Mediafax.

Secţiunea Balkan Survey împlineşte 20 de ani şi organizează un tribut pentru această aniversare. Astfel, vor fi proiectate 17 filme printre care şi "Balanţa", de Lucian Pintilie, "E pericoloso sporgersi", de Nae Caranfil, "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "A fost sau n-a fost", Corneliu Porumboiu, şi "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu.

De asemenea, selecţia pentru scurtmetraje a secţiunii Balkan Survey include producţiile "O umbră de nor", de Radu Jude, şi "Ica Riding Hood", de Eva Pervolovici, o coproducţie germano-română.

"Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism" spune povestea unui tânăr regizor (Bogdan Dumitrache), care este pe cale să facă un nou film. În timpul filmărilor, Paul are o aventură cu Alina, o actriţă din filmul lui având un rol secundar. A doua zi va fi ultima a Alinei la filmări. Paul decide să filmeze o scenă nud cu ea, dar lucrurile se schimbă şi, în loc să filmeze scena nud, Paul îi spune producătorului că suferă din cauza ulcerului. Treptat, filmul şi realitatea se suprapun, iar la filmare se întâmplă ceva neaşteptat.

Lungmetrajul "Câinele japonez" al lui Tudor Cristian Jurgiu spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran.

Scurtmetrajul "O umbră de nor", de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde. "O umbră de nor" a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta.

Juriul competiţiei internaţionale, prezidat de regizorul american Alexander Payne, va avea de ales între 14 filme.

Etichete: Câinele japonez, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, Corneliu Porumboiu, festival de film

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE