Când va ajunge omul pe Marte? Răspunsul, oferit de NASANASA a dat publicităţii un plan, în trei etape, de cucerire a planetei Marte. Potrivit specialiştilor, umanitatea ar putea ajunge pe planeta Roşie în 2030, cel mai devreme.

Cand va ajunge omul pe Marte? Raspunsul, oferit de NASA
Când va ajunge omul pe Marte? Răspunsul, oferit de NASA
Foto: descopera.truezone.ro

Într-un articol publicat pe site-ul oficial, NASA a subliniat numeroasele obstacole care trebuie să fie depăşite înainte ca primii oameni să păşească pe planeta Marte. "Când va putea omul să ajungă pe Marte?" este întrebarea la care a dorit să răspundă agenţia spaţială americană.

Un "obiectiv realizabil", dar nu înainte de anii 2030 - Într-un document oficial, redactat pe 36 de pagini, NASA afirmă că poate "să rezolve" dificultăţile generate de un program atât de ambiţios, însă nu a dezvăluit nici data exactă de lansare a primei misiuni cu echipaj uman spre Marte, nici costurile unei astfel de misiuni. Până în prezent, directorii de la NASA vorbesc în termeni generali şi spun că obiectivul nu va putea fi atins înainte de anii 2030, arată Gândul.

Dând totuşi dovadă de optimism, adminstratorul general al NASA, Charles Bolden, a subliniat într-un comunicat faptul că "agenţia nu s-a aflat niciodată atât de aproape de a trimite astronauţi pe Marte", insistând pe importanţa pe care o are pentru acest proiect cooperarea cu partenerii internaţionali şi cu sectorul privat. "Să trăieşti în spaţiu necesită acceptarea unor riscuri, dar ele merită efortul", a subliniat raportul agenţiei americane, care vorbeşte despre un "obiectiv realizabil".

CITEŞTE ŞI: Regiuni de gheaţă lichidă pe suprafaţa Pluto, descoperite de NASA

Un mediu extrem de ostil pentru om - Pericolele sunt într-adevăr numeroase pe durata întregii misiuni spre Marte, ce ar putea să îi oblige pe astronauţi să petreacă în spaţiu o perioadă de trei ani. Pe lângă radiaţiile cosmice care sporesc considerabil riscul de cancer, absenţa gravitaţiei pentru o perioadă atât de îndelungată generează o scădere a densităţii osoase şi a masei musculare şi slăbeşte sistemul imunitar, reaminteşte acelaşi document publicat de Agenţia spaţială americană. NASA trebuie să conceapă şi noi costume spaţiale, asemănătoare celor de scafandru, dar care să fie adaptate condiţiilor vitrege din spaţiu, şi să pună la punct un nou sistem de propulsie electrică pe bază de energie solară, pentru viitorul modul spaţial care va călători spre planeta roşie.

Citeşte mai multe pe Gândul.

Etichete: Marte, nasa, om pe marte

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE