Când va fi montat "Colosul" din București în Piața Presei LibereLa Fabrica de rachete din Ploiești se lucrează de zor la cel mai înalt și complex monument din Capitală. "Aripi -Monumentul luptei anticomuniste" va depăși Arcul de Triumf în înălțime. Autoritățile locale susțin că noul monument va  fi montat în Piața Presei Libere în toamna anului viitor.

"Aripi -Monumentul luptei anticomuniste" constă din trei aripi, care sunt construite separat, pentru ca la final ele să fie îmbinate prin intermediul unor şuruburi foarte mari. Fiecare aripă va avea în jur de 40 de tone, iar întreg monumentul va avea o înălţime de 24 de metri, la care se va adauga şi soclul pe care va fi amplasat. La final, se estimează că întreaga lucrare va avea o înălţime de aproximativ 28 de metri, în condiţiile în care Arcul de Triumf are 27 de metri. 

"Prima aripă este deja gata. Se lucrează acum la celelalte două. În scurt timp vom obține și autorizația de construcție. Estimez că în toamna anului viitor monumentul va fi inaugurat", a precizat pentru B365.ro, Traian Negrei, directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic București. 

Procesul de fabricaţie este mai lent din cauza deselor verificări la care sunt supuse elementele monumentului, pentru siguranță. Astfel, piesele ansamblului sunt supuse la diferite teste pentru a se verifica rezistenţa acestora la fenomenele meteo, pentru că lucrarea va fi expusă în aer liber

"Aripile simbolizează eliberarea după comunism"

Conceptul artistic al Monumentului Luptei Anticomuniste a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluţii organizat în 2004. "Aripile simbolizează eliberarea după comunism. Cred că este cel mai elocvent simbol pentru eliberare, pentru libertate. Cele trei aripi vor porni din plan înclinat, ca şi cum răsar din pământ. Monumentul va fi pus pe un mic postament de bazalt negru, iar dedesubt şi în jur va fi amenajat un tumul (n.r. o movilă artificială de pământ acoperită cu iarbă)", a explicat artistul Mihai Buculei, pentru B365.ro.

Proiectul a apărut însă la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, încă din 2003. Monumentul a primit şi finanţare de la Ministerul Culturii însă ulterior a fost amânat, fiind preferată realizarea monumentului din Piaţa Revoluţiei, al artistului Ghilduş, şi transferat între instituţii, pentru ca în urmă cu câţiva ani să ajungă la Primăria Capitalei. "Este o lucrare foarte mare şi greu de realizat tehnic", spune sculptorul Mihai Buculei. Iniţial, s-a propus ca monumentul să fie amplasat în intersecţia de la Piaţa Presei Libere.

Din cauza dimensiunii mari, monumentul a fost "mutat" în faţa Casei Presei, acolo unde în trecut a fost statuia lui Lenin. "

Etichete: Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, monument, Piaţa Presei Libere, realitatea

0/2 COMENTARII
Luci
24 ian 10:14
+0
VOTURI
-0
Nu am inteles cat costa dracovenia asta.
vlad
18 nov 08:30
+0
VOTURI
-0
Nici macar nu au autorizatia de constructie :). Oricum, aveau dreptate aia care spuneau ca seamana cu ruinele ramase la World Trade Center.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE