Capitala şi 18 judeţe au intrat sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternicCOD PORTOCALIU! Temperaturile au scăzut în toată ţara, iar de sâmbătă, de la ora 9.00, Capitala şi 18 judeţe din jumătatea de sud a ţării au intrat sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic, până duminică după-amiază. De asemenea, la munte, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, vor fi ninsori consistente şi viscol, şi pentru aceste zone fiind emisă o avertizare cod portocaliu.

COD PORTOCALIU SI COD GALBEN DE PLOI TORENTIALE. Vezi zonele vizate
COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN DE PLOI TORENŢIALE. Vezi zonele vizate

COD PORTOCALIU! La ora 9.00, a intrat în vigoare avertizarea cod portocaliu emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie şi valabilă până duminică la ora 15.00.

Astfel, în Capitală şi în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse peste 80-90 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări cu viteze care vor depăşi local 60 de kilometri la oră, iar de sâmbătă după-amiază va fi vânt puternic, cu peste 80 - 90 de kilometri la oră.

Tot la ora 9.00, a intrat în vigoare o avertizare cod portocaliu care vizează Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde, în special la peste 1600 de metri altitudine, vor fi ninsori consistente şi se va depune strat de zăpadă, iar pe creste va fi viscol. Această avertizare va fi în vigoare până duminică la ora 15.00.

COD PORTOCALIU! De asemenea, 15 judeţe se află, de sâmbătă dimineaţă, de la ora 03.00, şi până duminică la ora 21.00 sub cod galben de ploi şi vânt puternic.

Astfel, în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, iar local se vor cumula 40-50 de litri pe metru pătrat. Vântul va sufla cu 50-60 de kilometri la oră, iar în zonele montane va fi lapoviţă şi ninsoare.

La rândul lor, hidrologiiau emis o avertizare cod galben de inundaţii pentru râurile din Dobrogea, valabilă de sâmbătă de la ora 16.00 şi până duminică la ora 24.00.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelo INHGA semnalează "scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie". Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din sudul şi estul judeţului Constanţa, avertizează hidrologii. De asemenea, ei precizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

COD PORTOCALIU! Cod galben de inundaţii pe râurile din Dobrogea, de sâmbătă după-amiază până duminică searăCITEȘTE ȘI Cod galben de inundaţii pe râurile din Dobrogea, de sâmbătă după-amiază până duminică seară.


Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 2.800 de pompieri cu 600 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină pe durata avertizărilor meteorologice, fiind, totodată, înştiinţate toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea. Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal şi verificarea cursurilor de apă pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce inundaţii.

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, pompierii recomandă cetăţenilor ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau în alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, IGSU recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

COD PORTOCALIU!Şi Primăria Capitalei a anunţat că au fost luate măsuri de prevenire a evenimentelor neplăcute în urma codului portocaliu de ploi şi vijelii emis de meteorologi. Astfel, operatorii de salubrizare vor fi pregătiţi să intervină pentru îndepărtarea deşeurilor din rigole şi guri de scurgere, reprezentanţii RATB - să intervină în cazul în care vor fi refugii sau staţii inundate, iar dispeceratele RADET şi echipele de intervenţie vor funcţiona în regim permanent.

Etichete: Bucureşti, cod portocaliu, cod portocaliu București

0/2 COMENTARII
Dumnezeu Dominatorul
08 Oct 09:15
+0
VOTURI
-0
informatie despre: gigi becali il blesteama pe iisus cristos pentru anii de parnai in care a stat. s-a inteles cu
satana ca sa iasa din parnai si cu satana a ramas in gandire si in simtire. gigi becali ii prosteste pe altii ca
ba ca e george, ba ca e gheorghe, acelasi drac, da-l dracu. gigi becali e adeptul altor religii nu mai este fidel
crestinismului. e un escroc. la puscarie sa se duca gigi becali iarasi.

sa trimiteti mai departe mesaju. cine imi va modifica, sterge ceva din cele scrise sa fie exterminat. doar la nume si
prenume in formular la completare trebuie pus alt nume si prenume, restu copy paste.
nnnx
07 Oct 10:58
+0
VOTURI
-0
Ziceți ceva și de transportul public al capitalei!https://petitieonline.net/petitie/04526149.Semnați,oameni buni!Capitala are nevoie de M5 până în 2020 integral!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE