Care este cel mai frumos parc din Bucureşti. Ce spun specialiştiiParcurile Capitalei au rămas locul perfect de odihnă pentru mulţi bucureşteni. Dar care dintre ele e cel mai frumos? Noi am întrebat trei specialişti în domeniu şi cel a cărei amenajare a fost lăudată cel mai mult, în fiecare dintre topurile realizate de aceştia, a fost parcul Carol.

Inginerul peisagist Alexandru Gheorghe clasează, pe primul loc, Parcul Carol: "Pentru ca e eclectic, o combinaţie între stilul geometric şi stilul peisager. De la axul principal pornesc câteva alei şi, după ce se iese de pe axul principal, lucrurile devin mult mai fluide, libere. Totodată, arborii sunt foarte batrân acolo şi sunt multe specii de plante."

foto: Marius Iancu, mariusiancu.ro

 Pentru locul doi, a ales Parcul Herăstrău. Specialistul îşi motivează alegerea prin frumuseţea lacului şi datorită intrării Charles de Gaule, foarte frumos amenajată.

Parcul Herastrau, sursa foto: cotidianul.ro

Despre Parcul Circului, pe care îl clasează pe locul trei, spune că e mai întreţinut şi are şi el un lac bine poziţionat. Totodată, laudă şi peluza parcului: diversitatea vegetaţiei şi felul cum e îngrijită. "Şi mai are şi acel nufăr, tip lotus, care-l face foarte special", continuă acesta.

Parcul Circului, sursa foto: Wikipedia.ro

 Arhitectul Dan Marin, membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, subliniază că parcurile bucureştene sunt greu de comparat între ele, întrucât sunt diferite şi fiecare dintre ele reprezintă altceva. Fără să le claseze pe un loc anume, arhitectul menţionează Grădina Cişmigiu, Parcul Kiseleff- pus laolaltă cu Parcul Herăstrău şi Parcul Carol.

În ceea ce priveşte Grădina Cişmigiu, spune că "este un parc bine delimitat, o grădină în stilul romantismului secolului XIX." Subliniază totodată că Grădina Cişmigiu nu mai e neapărat Grădina Cişmigiu, în felul în care a fost ea gândită iniţial: "Intervenţiile făcute nu-i afectează calitatea de parc, dar îi afectează caracterul cultural şi istoric. Mai sunt înlocuiri care n-au ce căuta acolo, chioşcuri, instalaţii, etc."

sursa foto: turismland.ro

Interesant numeşte şi Parcul Carol, prin muzeul construit sus, pe deal, dar şi prin monumentul din centrul său: "Asta a fost o intervenţie brutală în anii 50, când s-a construit monumentul. Brutală, în sensul că a schimbat puternic imaginea parcului, dar a fost o intervenţie bine făcută."

sursa foto: allturism.ro

Despre Kiseleff, spune că nu e un parc propriu-zis: "Derivă din integratul unei construcţii urbanistice mai largi, se leagă şi cu bulevardele din nordul Capitalei. E un lucru destul de interesant. Şi în aceeaşi categorie intră şi Herăstrăul."

sursa foto: http://calatorii.myfreeforum.ro

Ca ultimă menţiune, Dan Marin adaugă că ar trebui să se pună accent şi pe spaţiile verzi mici care, la nivel local, au un rol important, chiar dacă nu impresionează neapărat prin mărime. Şi, totodată, în cazul celor istorice, ar trebui intervenit doar în ceea ce priveşte vegetaţia acestora.

Cerasella Crăciun, conf. dr. arh. la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu (UAUIM), din Bucureşti şi director al Departamentului de Proiectare Urbană şi Peisagistică, a făcut o clasificare a parcurilor din punct de vedere al valorii istorice a acestora, al patrimoniului şi al elementelor artistice şi peisagistice.

Pe primul loc a clasat Grădină Cişmigiu"pentru valoare şi semnificaţie, pentru conservarea genius-loci a memoriei oraşului şi a elementelor de patrimoniu natural şi antropic, pentru compoziţia urbanistică şi peisagistică unică în ţară, precum şi pentru elementele de artă plastică şi speciile peisagistice."

Arhitecta punctează că fiecare dintre amenajările Grădinii Cişmigiu reflectă estetici succesive, materializate într-o structură peisagistică. Astfel, prezintă un interes aparte şi are o valoare semnificativă, ca sinteză a momentelor respective.

foto: Vlad Eftenie, veftenie.daportfolio.com/

Adaugă că:"Elementele menţinute până astăzi, din compoziţia iniţială a peisagistului austriac Meyer, asigură substanţa istorică esenţială a grădinii." Oferă, ca exemple, axul liniar orientat spre biserica Schitu Măgureanu ("chiar dacă a suferit modificări importante din punctul de vedere al configuraţiei sale şi a vegetaţiei"), zona plantată cu platani ("din care se mai păstrează un număr relativ mare"), zona monticulului cu stânci, echilibrul general dintre suprafeţele plantate şi cele cu gazon, dar şi liniile generale ale traseelor aleilor principale."

Pe locul doi, situează Parcul Carol"pentru integrarea armonioasă în peisaj a cornişei Bucureştiului, precum şi pentru conexiunea în sistemul verde a funcţiunilor adiacente din oraş (Muzeul Tehnic, Observatorul Astronomic, Biserica Cuţitul de Argint, Castelul lui Ţepeş, Piaţa Autogării Filaret şi zona industrială)."

Arhitecta îşi motivează alegerea şi prin modificările care i-au fost aduse prin documentaţia din 2006, realizată de Secţia Amenajarea şi Planificarea Peisajului din UAUIM, "prin care s-a urmărit structurarea unei insule verzi în interiorul ţesutului istoric al oraşului, de asigurare a continuităţii « undelor verzi » la nivelul Capitalei. S-a urmărit întinerirea şi dinamizarea unui parc istoric, prin legarea lui într-un sistem şi introducerea de noi funcţiuni compatibile, fără a interveni asupra structurii şi concepţiei sale iniţiale."

foto: Mihai Petre, orasul.ro

Cerasella Crăciun subliniează că, astfel, ceea ce a reprezentat un potenţial de valorificare, a fost adus în prim-plan, că s-au respectat elementele naturale: cornişă, vegetaţia existentă, faună, particularităţile climatice sezoniere şi s-a lărgit gama de activităţi care se pot desfăşura în parc.  

Pentru locul trei, a ales Parcul Herăstrău: "Pentru meritul de a fi un loc al primelor manifestări istorice urbanistice şi peisagistice de organizare al unui parc cultural şi de odihnă-relaxare, dar şi prin posibilitatea de a susţine aici activităţil de loisir (joc, agrement, sport nautic)." Îl laudă totodată pentru lucrările de sistematizare şi tehnico-edilitare de pionierat făcute în vremea amenajării, aceea "integrarea în diagonală „verde-albastră” a lacurilor din nordul Capitalei."

 foto: Marius Georgescu

Adaugă însă că: "Din păcate, parcul este, în prezent, supra-solicitat şi aflat sub riscul unor presiuni de supra-amenajare a unor funcţiuni de cele mai multe ori improprii şi amenajat intensiv. Există riscul de a nu i se păstra caracterul iniţial, proporţia de lumină/umbră şi zonificarea pe categorii funcţionale precum: zona cultural-expoziţională, de odihnă-relaxare, de joc activ/pasiv, de sport-agrement şi de distracţie."

Arhitecta a ţinut să precizeze, de asemenea, că este foarte greu să faci o clasificare a parcurilor şi grădinilor din Bucuresti, fără a fi subiectiv, "pentru că peisajul se dezvăluie la o lectură sensibilă, diferit fiecărui privitor sau actor urban." Totodată, aminteşte că parc, în adevărâtul sens al cuvântului, este acela care are minim 20 de hectare (conform tipologiilor peisagistice existente), însă, la noi, aceeaşi s-a preluat şi pentru grădini (Cişmigiu), care au sub 20 de hectare.

Etichete: Parcul Carol, Parcul Cişmigiu, Parcul Herăstrău, Parcul Tineretului, promo, realitatea, review

0/11 COMENTARII
george
29 oct 20:39
+0
VOTURI
-0
trimiteti specialistii la reciclare,sau sa viziteze IOR-eulCTZ
radu
20 mar 21:46
+0
VOTURI
-0
intr-adevar Carol este impresionant . am gasit si un filmulet despre el:
http://www.videoguide.ro/parcul-carol-bucuresti.html
T.B.
10 feb 13:42
+0
VOTURI
-0
Mie, cel mai mult imi place Parcul A.I. Cuza, din Titan. Fostul primar Liviu Negoita l-a transformat intr-o minunatie!
adrian_hora
28 ian 09:56
+0
VOTURI
-0
de parcul basilescu nimic?
sau meseriasii nu au auzit de el?
inca mai exista sa stiti, inca.
adrian
14 ian 03:37
+0
VOTURI
-0
Bucurestiul e o jungla. Asa ca ideea de parc nu-si are rostu
alex47
13 ian 15:32
+0
VOTURI
-0
Daca este sa definim ce inseamna PARC, parcuri, s. n. 1. Suprafață întinsă de teren, de utilitate publică, cu plantații, alei și diferite construcții, amenajată pentru agrement. ◊ Parc național = suprafață întinsă de teren, păzită și îngrijită, în care exploatările (silvică, minieră, vânătorească etc.) sunt interzise, pentru a se păstra neschimbat mediul natural. Parc sportiv = complex sportiv dotat cu mai multe terenuri și amenajări, situat într-un parc (1). ♦ Teren împrejmuit, unde vânatul este crescut și îngrijit pentru vânătoare. ♦ Parc (1) situat în jurul unei clădiri și depinzând de aceasta. ♦ Teren parcelat cu locuința și cu numeroase spații verzi. 2. Loc de staționare și de garare mai îndelungată a vehiculelor sau de depozitare a materialelor; p. ext. vehiculele și materialele aflate în acest loc. ♦ Totalitatea vehiculelor unei întreprinderi, ale unei instituții etc. ♦ Totalitatea instalațiilor mecanice aflate pe un teren de unde se extrage minereu sau pe care sunt amenajate sonde. – Din fr. parc.
Mai avem ceva pana sa fie parc ceea ce avem si trebuie pastrat.....
parc (párcuri), s. n. – Grădină de agrement, rezervație, loc de staționare a vehiculelor. Fr. parc. – Der. parca, vb. (a închide animalele sau oamenii într-un țarc mare; a așeza autovehiculele într-un loc), din fr. parquer; parchet, s. n. (pardoseală de lemn în forme geometrice; instituție judiciară; curătură), din fr. parquet, popular în Olt. și Munt.; cu ultimul sens, datorită folosirii lui în silvicultură.
Troll
13 ian 13:09
+0
VOTURI
-0
NICIUNUL !!!

Pentru ca vin maidanezii sa se pse si sa se cce in ele si nu ai loc de ei.

Si-mi bag pxxa in ele de parcuri. Hodoronc tronc, orice boschet a ajuns ”parc”.
@eugen
13 ian 12:24
+0
VOTURI
-0
pentru ca este in mare parte intravilan si ar fi trebuit considerata parc. de-aia.si este distrusa incetul cu incetul. dar tu nu poti intelege asta probabil
christiansen
12 ian 17:16
+0
VOTURI
-0
Mie imi place cel mai mult parcul ion voicu (fostul parcul ioanid)
eugen
12 ian 16:36
+0
VOTURI
-0
ce treaba are padurea baneasa cu parcurile ???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE