Care este PREŢUL PIEŢEI pentru LEGUMELE de TOAMNĂ în Bucureşti şi în ţarăStatisticile oficiale arată că legumele s-au scumpit, în medie, cu 14% în acest an, dar precupeţii din pieţele agroalimentare ale marilor oraşe vând şi în această toamnă legumele pentru murături – varză, gogonele, castraveţi, gogoşari, ardei etc. – la aceleaşi preţuri ca în toamna anului trecut.

muraturi
muraturi
Foto: descopera.ro

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la grupa „legume şi conserve din legume" au avansat, din toamna 2015 până în prezent, cu 14,4%, iar la grupa „alte legume" – cu 13,3%. Cartofii s-au scumpit cu 37,1% şi doar fasolea s-a ieftinit, cu 1,3%, mai arată datele INS.

În pieţele agroalimentare însă, lucrurile stau cu totul altfel: preţurile de acum ale legumelor pentru murături sunt aceleaşi ca în 2015 şi ţăranii sunt gata să negocieze, chiar dacă se plâng că nu câştigă mai-nimic de pe urma lor.

În Bucureşti se negociază intens preţurile, pieţele fiind în această perioadă pline şi de negustori, şi de muşterii pentru legumele de pus la murat. Preţurile din Piaţa Obor sunt următoarele: gogonele 2-3 lei/kg (superofertă: gogonele cu doar 1,50 lei/kg), conopidă 2-3 lei/kg, varză 1,2-1,5 lei/kg, gogoşari 3 lei/kg (gogoşarul dulce cărnos 1,50 lei/kg, iar cel de câmp 2 lei/kg), castraveţi 4-5 lei/kg (cornişorul 6,9 lei/kg, iar cel de saramură 4 lei/kg), ţelină 1,5-2 lei/kg sau 5 lei bucata, mărar 1,5 lei legătura, ghimbir 20 lei/kg, hrean 2 lei legătura mică, 5 lei legătura mare sau 10 lei/kg, pepenaşi 5-6 lei/kg.

În Alba Iulia, spre exemplu, există două pieţe agroalimentare situate în zone diferite ale oraşului, în centru şi în cartierul Cetate, preţurile fiind aproximativ aceleaşi. Pieţarii se plâng că muncesc din greu pentru produsele lor, iar câştigul este foarte mic. O doamnă care vinde în piaţa din centru a declarat corespondentului MEDIAFAX că marţea şi sâmbăta sunt zile mai bune, iar în această perioadă oamenii cumpără mai mult produse care se pun la murat sau care se păstrează şi la iarnă. Astfel, gogonelele se vând, la Alba Iulia, cu 2,5 lei kilogramul, castraveţii cu 5 lei/kg, conopida cu 5 lei/kg, pepenii verzi cu 1,5 lei/kg, varza cu 1,5 lei/kg, gogoşarii cu 4,5 lei/kg, ceapa cu 2,5 lei/kg, morcovii cu 2,5 lei/kg, pătrunjelul cu 5 lei/kg, cartofii cu 2 lei/kg şi ardeii Kapia cu 5 lei/kg. În spatele pieţei din Cetate se vând astfel de legume şi en-gross, iar cei care cumpără cantităţi mari beneficiază de reducere de circa 10%.

În lunca Dunării, în schimb, preţurile sunt aproape la jumătate faţă de cele din Apuseni, pentru că aici se găseşte şi unul dintre cele mai mari bazine legumicole ale ţării. Preţurile legumelor pentru murat sunt, în Călăraşi spre exemplu, următoarele: gogonele 2,5 lei/kg, conopidă 2,5 lei/kg, varză 1,2 lei/kg, gogoşari 3 lei/kg, castraveţi 3-4 lei/kg, ţelină 3 lei/kg.

Desigur, tot mai mulţi români îşi cumpără murăturile gata preparate, pe care le găsesc tot timpul anului în comerţ, dar „astea nu se compară cu murăturile pe care le pui cu mâna ta", ne spune unul dintre gospodarii veniţi la piaţă să-şi aprovizioneze cămara pentru iarnă.

Etichete: legume de toamna, muraturi, pieţe Bucureşti, pret legume, pret legume in piete

0/1 COMENTARII
Elena
22 Oct 10:42
+0
VOTURI
-0
E mai important prețul pieței pentru legumele de toamnă decât viața pietonilor în stațiile de tramvai din București.Refugiile înguste lipsite de garduri de protecție un coșmar fără sfârșit.A vedea Bulevardul Basarabia,Strada Barbu Văcărescu,Bulevardul Ion Mihalache,Calea Giulești,Calea Călărașilor,Bulevardul Bucureștii Noi,Calea Șerban Vodă,Bulevardul Gheorghe Șincai,Bulevardul Nerva Traian,Bulevardul Mărăști etc etc.Cât mai e până scăpăm de pericolele astea publice de peroane?????

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h