Care este sensul giratoriu pentru care a luat mită consilierul lui Oprescu. Kaufland, beneficiarConform referatului procurorilor, Solomon Wigler ar fi primit mită în 2013, în schimbul promisiunii obținerii unei autorizații speciale pentru construirea unui sens giratoriu în fața unui supermarket, pentru un acces facilitat al clienților. De altfel, Solomon Wigler ar fi primit mită din 2012 până în luna mai 2015 pentru obținerea de autorizații de construire pentru mai multe supermarketuri Kaufland, conform indiciilor oferite de procurori. 

UPDATE 18:30 SOLOMON WIGLER A FOST ARESTAT PREVENTIVjoi, 4 iunie, pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrații de la Tribunalul București, anunță Realitatea Tv.

Sensul giratoriu construit în urma emiterii unei autorizații speciale, pentru care Solomon Wigler a încasat mită, ar fi cel de la intersecția dintre Bd. Preciziei și Valea Cascadelor, conform unor surse judiciare. Acest sens giratoriu a fost construit astfel încât clienții supermarketului Kaufland să poată ajunge mai ușor la magazin. Autorizația specială a fost emisă în septembrie 2013, iar în noiembrie 2013, la deschiderea supermarketului, sensul giratoriu fusese deja construit. 

Citește și KAUFLAND, în spatele denunțului la adresa lui S.WIGLER, consilierul lui Oprescu, reținut în flagrant 

REFERAT DNA: Consilierul lui Oprescu primea mită în Primărie. O autorizaţie, semnată de primar 

CLICK PE HARTĂ:

Sensul giratoriu a fost construit în toamna lui 2013, odată cu deschiderea supermarketului Kaufland Valea Cascadelor, dezvoltat tot de către Alpha Property Development S.R.L. - firma de construcții care a cerut și în mai 2015 autorizația de construcție și aprobarea unei donații din partea Kaufland- pentru aprobarea cărora s-ar fi plătit mită lui Solomon Wigler.  

"In ceea ce priveste obtinerea autorizatiei de constructie a unui sens giratoriu pentru un supermarket, situat la intersectia a doua bulevarde, sustin procurorii, omului de afaceri i s-a pretins in prima faza de catre Solomon Wigler o suma de bani neprecizata care urma a fi remisa in mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de executie a lucrarii pentru realizarea sensului giratoriu.

In acest sens, conform referatului, el a indicat SC Eurotrading Construct 98 SRL drept societatea prin intermediul careia urma a fi remisa suma de bani, punandu-l in legatura la 11 decembrie 2012 pe omul de afaceri cu un angajat al acestei firme, un inginer.

In document se arata ca, astfel, a fost incheiat cu SC Eurotrading Construct 98 SRL contractul de executie lucrari in valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obtinerea autorizatiei de construire, fiind achitata acestei societati 30% din valoarea contractului.

Procurorii au retinut ca, intrucat pana in luna septembrie 2013 firma nu a obtinut autorizatia de construire si nici nu a edificat constructia, omul de afaceri l-a contactat pe Wigler, care a pretins in plus suma de 25.000 euro.

Ulterior, el ar fi precizat ca nu se poate obtine in mod legal o autorizatie de genul acela si ca va interveni pe langa primarul Oprescu pentru obtinerea unei autorizatii speciale, context in care a pretins inca o data 25.000 euro.

La 25 octombrie 2013 a fost eliberata de catre Primaria Municipiului Bucuresti autorizatia de construire numarul 348, ce poarta semnatura primarului Sorin Oprescu, se mai spune in document.

Ulterior semnarii procesului-verbal de receptie a lucrarii, la 14 noiembrie 2013, omul de afaceri a remis personal lui Wigler 25.000 euro in biroul acestuia de la etajul 14 al cladirii Primariei Municipiului Bucuresti." - se arată în referatul procurorilor. 

Solomon "Moni" Wigler, consilier personal al primarului general Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA în timp ce primea mită 25.000 de euro, miercuri seară. Conform indiciilor oferite de DNA, se pare că Wigler a cerut mită pentru construirea unor supermarketuri KAUFLAND de către S.C. Alpha Property Development S.R.L. și acceptarea unei donații de teren pe care Primăria să construiască un drum, tot de la KAUFLAND, prin intermediul S.C. Alpha Property Development S.R.L.. Sorin Oprescu l-a suspendat din funcție pe consilierul personal Solomon Wigler, joi.  

Solomon Wigler ar fi cerut banii pentru aprobarea unor PUZ-uri referitoare la construcția a trei supermarketuri, dar și pentru aprobarea acceptării unei donații de teren din partea supermarketului, pe care Primăria să lărgească drumul. Reamintim că în ședința de Consiliu General din 28 mai 2015 a fost aprobată primirea unei donații de teren din partea KAUFLAND. , prin intermediul S.C. Alpha Property Development S.R.L.

De asemenea, a fost aprobat în aceeași ședință, un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui hipermarket în Șoseaua Alexandriei nr. 152, Sectorul 5, pe un teren de 17.000 mp, de către S.C. Alpha Property Development S.R.L., care, în trecut, a mai dezvoltat mai multe spații comerciale pentru Kaufland România. 

La acea dată, denunțătorul s-a prezentat la biroul lui Wigler din Primăria Capitalei, cu o parte din mită, pe care acesta o cerea pentru aprobarea celor două proiecte, spun procurorii.

Conform Registrului Comerțului,  S.C. Alpha Property Development S.R.L. este deținută de ROMINVEST REALITAETEN GMBH, din Austria, și TOTH ZSOLT SZILARD, cetățean român. Administratorii firmei sunt PETSCHNIKAR CLEMENS, ZEMBSCH GUNTHER HANS HELMUT și TOTH ZSOLT SZILARD.

De asemenea, în toamna lui 2013, Primăria Capitalei a mai aceptat o donație de teren de la Kaufland, episod reamintit de procurorii DNA în comunicatul transmis presei. 

WIGLER SOLOMON va fi prezentat, in cursul zilei de joi, in fata judecatorilor cu propunere de ARESTARE PREVENTIVA. SOLOMON este acuzat de TRAFIC de INFLUENTA si LUARE de MITA.

Conform ultimei declarații de avere, din 2013, Solomon Wigler deține două case în București și un apartament, patru apartamente, dar și bijuterii și ceasuri în valoare de 600.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 500.000 de euro și tablouri și obiecte de artă în valoare de 800.000 de euro. 

Solomon Wigler mai deține conturi bancare în valoare de 265.000 de euro.

Iată comunicatul oficial al DNA: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 iunie 2015, a inculpatului
WIGLER SOLOMON, consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale).

În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.
Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria municipiului București.
Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective.
În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri.
În acest context, inculpatul Wigler Solomon a convenit cu martorul denunțător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.
La data de 03 iunie 2015, inculpatul Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menționat.
Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la același om de afaceri.
Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpatului Wigler Solomon i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 04 iunie 2015, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile."

Kaufland donează Primăriei Capitalei un teren cu o suprafață de 341 metri pătrați pe bd. 1 Mai. Terenul va fi utilizat  pentru amenajarea intersecției Bd. 1 Mai cu str. Serg. Alexandru Postolache și pentru lărgirea străzii Seer. Alexandru Postolache. Proiectul de hotărâre prin acceptarea donației din partea Kaufland a fost aprobat de CGMB în ședința de joi.  

În toamna lui 2013, Kaulfland a mai donat Primăriei Capitalei un alt  teren cu o suprafață de 1.444 metri pătrați pe Șos Pantelimon pentru ca municipalitatea să amenajeze un drum de acces către noul hipermarket ce urma să se construiască în zonă.  

S.C. ALPHA PROPERTY DEVELOPMENT a obținut acorduri asemănătoare pentru KAUFLAND și la BACĂU. VEZI AICI DOCUMENTUL

Cu privire la comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie, referitor la retinerea pentru 24 de ore a consilierului Solomon Wigler, Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:

"Primaria Municipiului Bucuresti a pus si pune la dispozitia organelor de cercetare toate informatiile, documentele si inscrisurile solicitate de catre acestea.

Primarul General al Municipiului Bucuresti a luat masurile care se impun in conformitate cu legislatia in vigoare, procedand la suspendarea domnului Solomon Wigler din functia de consilier."

Etichete: consilier, DNA, kaufland, mită, Primăria Municipiului Bucureşti, procurori, realitatea, sens giratoriu, Solomon Wigler, Sorin Oprescu

0/1 COMENTARII
Ing.
05 iun 00:29
+0
VOTURI
-0
Cam la toate hipermarket-urile s-au construit sensuri giratorii... care mai mult încurcă. Iar unde nu au încăput giratorii, s-au făcut semafoare cu faza principală pentru magazin. De exemplu, porcăria din Bd. 1 mai (Compozitorilor), unde ai semafor pentru Kaufland... pe lângă faptul că faza pentru magazin e de 2 ori mai lungă decât cea pentru bulevard, mai şi funcţionează non-stop, nu doar între 8 şi 22 când e deschis magazinul. Mai mare plăcerea să stai la stop la 3 dimineaţa cu drumul pustiu în faţă.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE