Care este stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. GALERIE FOTOCatedrala Mântuirii Neamului prinde contur. De anul trecut au început lucrările la suprastructura edificiului, iar acum se poate observa deja parterul clădirii cu o înălțime de nouă metri. 

Aproximativ 200 de muncitori lucrează zilnic pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. "În prezent, se poate observa parterul viitoarei Catedrale, care are o înălţime de 9 metri de la cota ±0.00, cu elementele specifice, şi anume pridvorul locaşului de cult, coloane, arcade, bolţi şi arce. Cei aproximativ 200 de muncitori care lucrează în şantier execută în special lucrări de montare structură rigidă şi armătură flexibilă, lucrări de zidărie, lucrări de cofrare şi betonări între cota ±0.00 şi +18.00 metri", se precizează pe site-ul agenției de știri a Patriarhiei Române. 

„În momentul de faţă se execută lucrări de montaj armătura rigidă pentru nivelul +9.00 - +18.00 m, iar după finalizarea şi recepţionarea lucrărilor de montaj se trece la următoarea etapă, şi anume montajul armăturii flexibile între cotele +9.00 şi +18.00 m, în zona pridvorului catedralei, între axele 6 şi 10. De asemenea, s-a realizat aproximativ 40% din armarea plăcii de la cota +9.00m şi 100% din placa din zona altarului, iar până la sfârşitul acestei săptămâni acestea se vor şi betona. În rest, se lucrează la completarea zidăriei elementelor verticale între cotele ±0.00 şi +9.00 m. În şantier se lucrează în două schimburi cu aproximativ 200 de muncitori. Muncitorii din schimbul de noapte execută lucrări care nu generează zgomot, în special decofrări ale elementelor turnate cu o zi înainte“, a precizat ing. Petre Chiuţă, consilier patriarhal în cadrul Sectorului monumente şi construcţii bisericeşti, potrivit sursei citate. 

Cât costă Catedrala Neamului la stadiul roşu-gri

Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anunţat Patrarhia Română. 

Pentru lucrările de infrastructură şi pregătirea şantierului au fost cheltuiţi aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autorităţile statului şi jumătate de la cetăţeni din ţară şi din străinătate, a spus purtătotrul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica.

Referitor la graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiaşi an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Etichete: Catedrala Mânturii Neamului, Patriarhia Română

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h