Care sunt băncile comerciale care oferă cele mai mari/mici dobânzi la depoziteCâștigul real obținut în prezent de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este negativ la 18 bănci şi pozitiv la cinci bănci, reiese dintr-o analiză care a vizat un număr de 23 de bănci din sistemul bancar românesc.

Care sunt bancile comerciale care ofera cele mai mari/mici dobanzi la depozite (Foto gds.ro)
Care sunt băncile comerciale care oferă cele mai mari/mici dobânzi la depozite (Foto gds.ro)

"Dintre băncile analizate, doar la cinci DAE este pozitivă, respectiv câștigul real, iar la 18 bănci DAE este negativă și la fel și câștigul real. În acest moment, cel mai mare câștig obținut de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este de 16,08 lei, iar depozitul cel mai păgubos, cel cu o pierdere de 50,97 de lei", a explicat directorul Finzoom, Irina Chițu.

Ea a precizat că, din analiză, reiese că băncile care oferă cele mai mari dobânzi nominale nu au și cea mai bună DAE, respectiv cel mai mare câștig real.

"Din contră, vedem că la TBI Bank și Idea Bank, cu dobânzile nominale cele mai ridicate, respectiv 2,15% pe an, câștigurile reale sunt negative, respectiv minus 18,07 lei și minus șase lei", a precizat Chițu.

Comisioanele percepute de bănci care reduc câștigul din dobândă sunt cel de deschidere de cont, de administrare, de închidere sau de retragere numerar la scadență de la ghișeu (pentru că orice depozit trebuie însoțit de un cont curent). La acestea se adaugă și impozitul de 16% pe dobânda nominală.

"În acest moment, opt bănci din sistem, cele mai mari, percep comision de retragere numerar la ghișeu, chiar dacă retragi banii în ziua scadenței. Dacă retragi banii în afara scadenței, acest comision este mult mai mare și pierzi și dobânda. Cel mai mare comision este perceput de BCR, respectiv 1%, minimum 15 lei", a adăugat Irina Chițu, citată de Agerpres.

În acest moment, dobânda medie la depozitele în lei este de 0,93%, în scădere accentuată de la 9,37% în 2009, la euro — 0,26%, față de 3,15% în 2009, iar la dolari 0,32%, față de 1,86% la același moment de referință, mai reiese din analiza Finzoom.

Cele mai mari dobânzi nominale pentru un depozit în lei de 1.000 de lei pe 12 luni sunt oferite de Idea Bank și TBI Bank (2,15% pe an), iar cele mai mici la UniCredit Bank și Alpha Bank (0,65% pe an).

Etichete: analiză, banca comerciala, cele mai mari dobanzi la depozite, dobanda depozit bancar, finzoom

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h