Care sunt băncile date în judecată de Protecţia Consumatorului pentru clauze abuzive în contracteAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este în proces cu mai multe bănci pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele în care acestea se regăsesc – clauze ce vizează diverse comisioane şi moduri de calcul a dobânzilor. 

ANPC a castigat un proces cu OTP Bank Romania privind clauzele abuzive
ANPC a câștigat un proces cu OTP Bank România privind clauzele abuzive

ANPC a înaintat o serie de acţiuni în instanţă după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

Fostul preşedinte al ANPC, Bogdan Nica, recent demis de către premierul Ponta, declara în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, ca instituţia a intentat procese unui număr de 11 bănci şi instituţii financiare nebancare după data de 1 octombrie.

ANPC nu a dorit să facă publice şi numele acestor bănci, însă ECONOMICA.NET a identificat cinci litigii cu băncile şi unul cu o IFN declanşate după data de 1 octombrie.

Băncile în cauză sunt:

Banca Comercială Română, cu două litigii - dosarul 317/3/2014 cu obiectul obligaţia de a face clauze abuzive şi 37822/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
OTP Bank - dosarul 5410/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
Raiffeisen Bank – dosarul 316/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
Volksbank România – dosarul 36773/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
Banca Românească – dosarul 36772/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
+ Credit Europe Bank IFN - dosarul 314/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.

Potrivit modificărilor la legea 193/2000, ANPC, "în cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive" va "sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive" şi va anexa procesul-verbal întocmit la cererea de chemare în judecată.

Toate dosarele se află la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti. Aceasta este o practică nouă de repartizare a dosarelor, din moment ce până acum procesele ANPC se judecau la secţiile civile.

În niciun dosar nu există un termen de judecată, deşi cel mai vechi dosar este depus de mai bine de trei luni. Cu cât au crescut ratele clienţilor băncilor comerciale aflate în litigiu cu ANPC, găsiţi aici. 

Etichete: anpc, banca romaneasca, BCR, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank Romania

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h