EXCLUSIV: Care sunt contractele din care își lua Sorin Oprescu MITA. Un ales PSD, între mituitoriPrimarul general, Sorin Oprescu, a fost arestat pentru 30 de zile în noaptea de duminică. fiind acuzat de luare de mită. Alături de el au fost reținuți și directorul general și cel adjunct al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului. O altă instituție percheziționată de DNA în acest dosar este și Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane. De altfel, potrivit referatului de arestare a edilului-șef, banii primiți de Oprescu în 2013 și 2014 proveneau din contractele încheiate de cele două instituții menționate mai sus. În perioada 2013-2015, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Administrația Cimitirelor au încheiat contracte cu o valoare totală de peste 17,7 milioane euro. Firmele care au încheiat constracte cu specificul menționat de procurori în rechizitoriu sunt SC GREEN LINE CONSTRUCT SRL și DELTA CONSTRUCT INVEST SRL. Unul din administratorii GREEN LINE CONSTRUCT este ales local din partea PSD!

Un martor citat în referatul de arestare al edilului-șef susține că i-ar fi dat lui Sorin Oprescu aproximativ un milion de euro în timpul celor 20 de vizite pe care i le-a făcut primarului la reședința sa. Banii primiți de Oprescu în 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita încasată de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia.

Contractul menționat a fost încheiat pe 10 aprilie 2013 și prevede lucrări de întreținere și reparații drumuri în cadrul complexului Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Contractul cu o valoare de 2,7 milioane lei cu TVA (aproximativ 613.000 euro) a fost câștigat de firma SC GREEN LINE CONSTRUCT SRL.

Acesta a fost însă doar preambulul. Aceeași firmă a câștigat în ianuarie 2014 un contract și mai consistent cu Palatele Brâncovenești. Astfel, SC Green Line Construct a obținut și contractul de "Execuție lucrări de reparații și întreținere construcții aflate în administrarea - Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului". Valoarea acestuia: 11,8 milioane lei cu TVA (aproximativ 2,6 milioane euro).

Conform Registrului Comerțului, asociat unic al firmei GREEN LINE CONSTRUCT SRL este GOGONEA CRISTINA GIORGIANA, care este și administrator al fimei, împreună cu CĂTĂNESCU VIOREL. CĂTĂNESCU VIOREL a fost până în luna martie viceprimar în Dărmănești, din partea PSD și  preşedintele Ligii Aleşilor Locali ai TSD. Exact în luna martie, când a demisionat de la Primăria Dărmănești, Viorel Cătănescu a devenit administrator la firmă. 

În anul 2014, firma GREEN LINE CONSTRCUT S.R.L.  a avut un profit de 6.690.866 lei, conform Ministerului de Finanțe. 

Tot în referatul de arestare se menționează că banii pe care Oprescu i-a primit drept mită în 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă şi canal” efectuate la una dintre institutiile aflate in subordinea Primariei, se mai arata in referat.

Un contract în acest sens a fost încheiat de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, instituție percheziționată duminică de DNA. 

Astfel, pe 7 mai 2014, a fost încheiat un acord-cadru "de lucrări de reparații la rețelele exterioare hidroedilitare, extinderi locale, sisteme de drenare a apelor în exces, branșamente, la locatiile aflate in administrarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bucuresti". 

Contractul cu o valoare totală de 15,3 milioane lei (aprox. 3,46 milioane euro) a fost atribuit firmei Delta Paper SRL, cu sediul în București, cu Cod Unic de Identificare RO25297323, conform site-ului e-licitatii. Acordul-cadru a fost încheiat pe o perioadă de patru ani. Totuși, conform Registrului Comerțului, acest CUI aparține firmei Delta Construct Invest SRL. De altfel, Claudiu Bengalici, patronul Delta Construct Invest, a fost REŢINUT de DNA în dosarul lui Oprescu.

Claudiu Bengalici a fost reţinut de DNA fiind acuzat de comiterea a două fapte de spălare de bani, pentru una din firmele denunătoare care a efectuat lucrări pe bani publici şi a dat şpagă primarului general şi reţelei lui pentru a se debloca fondurile alocate lucrărilor.

Claudiu Bengalici este un om de afaceri care are domiciliul declarat în Bacău. Potrivit site-ului Judecătoriei Bacău, Bengalici Claudiu Daniel a fost condamnat în anul 2012 la 4 luni de închisoare pentru vătămare corporală, iar în anul 2014 a fost condamnat de către aceeaşi instanţă la 2 ani de închisoare pentru complicitate la furt calificat.

Primarul general, Sorin Oprescu, a fost prins în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce lua mită 25.000 euro. Au urmat percheziții la  Primăria Capitalei, la reședinta edilului din Ciolpani, dar și la sediile a două instituții din subordinea Primăriei Capitalei, respectiv  Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane. 

Au mai fost reținuți și directorul general  de la Palatele Brâncovenești, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, și directorul adjunct al aceleiași instituții, Florin Șupeală, dar și directorul economic al Primăriei Capitalei, Mircea Constantinescu.

Duminică noapte, instanța a decis arestarea lui lui Sorin Oprescu pentru 30 de zile. 

Alte contracte încheiate de Administrația Cimitirelor în perioada 2013 - 2015: 

Pe 23 martie 2015 a fost încheiat un acord - cadru pentru Execuție lucrări de reparații, reabilitare și întreținere căi de circulație interioare aflate în administrarea Administrației Cimitirelor. Contractul are o valoare de  27.328.403 cu TVA (6,18 milioane euro) și a fost atribuit fimei TOTAL GREEN SERV SRL cu sediul în Bragadiru. Acordul - cadru a fost încheiat pentru o perioadă de 4 ani. 

De asemenea, pe 11 august 2014, Administrația Cimitirelor a atribuit firmei Romprest Service SRL un contract în caloare de  10.586.764 lei cu TVA (aprox. 2,4 milioane euro). Acordul-cadrul încheiat pe o perioadă de 48 de luni prevede furnizarea de "servicii de transport si depozitare pamânt din lucrari funerare subterane si supraterane, moloz, deseuri si alte resturi vegetale din cadrul sectiilor teritoriale ale A.C.C.U". 

Două zile mai târziu, pe 13 august 2014, Administrația Cimitirelor a atribuit un contract în valoare de 5.272.148 lei cu TVA (aproximativ 1,2 milioane euro) firmei WASVAL S.R.L. pentru furnizarea de servicii de dezinsecție, dezinfecție, deratizare, tratamente fitosanitare și tratamente împotriva căpușelor pentru pentru suprafetele aflate în administrarea instituției. Acordul-cadru a fost încheiat pe o perioadă de patru ani. 

În septembrie 2014, Administrația Cimitirelor a organizat 8 licitații pentru "servicii de pază și patrulare pentru cimitirele și crematoriile umane aflate în administrarea directaă" a instituției. Toate au avut același câștigător, respectiv SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL S.R.L. Valoarea totală a contractelor este de 5  milioane lei (aprox. 1,14 milioane euro)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, a inculpaților:

STANCA CRISTIAN, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită (3 infracțiuni),
- complicitate la dare de mită,
- trafic de influență,

PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită,

ȘUPEALĂ FLORIN, director adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită,

CONSTANTINESCU MIRCEA OCTAVIAN, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită,

BENGALICI CLAUDIU, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de complicitate a spălării banilor,

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :

În perioada mai-august 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu o altă persoană ce deținea o funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626,5 lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro.
În aceste circumstanţe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituţiei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului suma necesară, pentru ca această din urmă instituție să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.
În perioada iulie-august 2015 inculpatul Stanca Cristian, ştiind că inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleași persoane denunţătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promiși.
Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea şi derularea contractului de prestări servicii menționat.
În luna iulie 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu aceeași persoană a pretins de la aceeași oameni de afaceri, suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, lucru care s-a și întâmplat la data de 12.08.2015.
Această sumă de bani a fost pretinsă de inculpatul Constantinescu Octavian Mircea, pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.
În perioada iulie-august 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu aceeași persoană cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, a pretins de la cei patru denunţătorii sume de bani, pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro, susținând că, prin influenţa pe care o are asupra inculpatului Oprescu Sorin Mircea, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.
De asemenea, inculpatul Stanca Cristian a precizat denunțătorilor că banii vor fi remiși de el Primarului Municipiului Bucureşti, în scopul arătat mai sus.
În cursul anului 2014, inculpatul Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienței sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleași persoane, creând aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală urmând să fie prezentați, la data de 07 septembrie 2015, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citește și O parte din MITA din dosarul lui Oprescu a ajuns la o jurnalistă

Citește și REFERAT DNA: Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor. A luat 1 milion de euro MITĂ 

 

Etichete: Administrația Cimitirelor, DNA, luare de mită, mită, palatele brancovenesti, realitatea, Sorin Oprescu

0/1 COMENTARII
Cris
07 Sep 15:33
+0
VOTURI
-0
Sorin Oprescu ar trebui intrebat la DNA de ce, in Bucuresti, reabilitarea unui bulevard (o lucrare de doi lei) dureaza intre 3-5 ani (daca nu mai mult) cand ar trebui sa dureze maxim 6 luni. Studiu de caz: bulevardul Pantelimon, inceput pe vremea lui Burebista care nu e gata nici in prezent. Idem lucrarea de la Piata Sudului s

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE