Drepturile femeii gravide la locul de muncă, conform Noului Cod al MunciiALTE ȘTIRI DIN: CONSULTANTUL TĂU

    CITEŞTE TOATE ŞTIRILE DIN: CONSULTANTUL TĂU

Astazi, continuam cu cateva aspecte importante referitoare la drepturile si obligatiile pe care le are o femeie insarcinata, in calitate de angajat, asa cum sunt prevazute de legislatia actuala.

Cea mai importanta modificare o aduce OUG 124/2011 care conditioneaza plata indemnizatiilor pentru cresterea copiilor si a alocatiilor de stat de plata obligatiilor legale fata de bugetul local (impozitelor)  pentru bunurile pe care solicitantii ajutoarelor sociale le detin in proprietate.

Cu alte cuvinte, trebuie sa aveti toate impozitele platite la zi, neachitarea acestora atrangand dupa sine suspendarea drepturilor acestora pe o perioada de 5 luni, incepand cu luna februarie.

Instiintarea angajatorului, in scris

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa instiintati angajatorul  in scris asupra starii de graviditate. Alaturi de instiintare trebuie sa prezentati un document medical eliberat de medic (cel de familie sau de medicul specialist in a carui evidenta va aflati) care sa ateste starea de graviditate precum si varsta sarcinii.

ATENTIE: IN CAZUL IN CARE NU ANUNTATI IN SCRIS ANGAJATORUL, ACESTA ESTE EXONERAT DE OBLIGATIILE SALE, ASA CUM SUNT PREVAZUTE DE OUG NR.96/2003.

Drepturile de care beneficiati, conform legislatiei in vigoare, sunt urmatoarele:

1) Daca desfasurati la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatate, angajatorul este obligat sa modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa va repartizeze la alt loc de munca fara riscuri, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

In cazul in care angajatorul nu isi poate indeplini aceasta obligatie, aveti dreptul la concediu de risc maternal.

Pe scurt, despre concediul de risc maternal.

Salariatele au dreptul la concediul de risc maternal, dupa cum urmeaza:

a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru salariata gravida

b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele gravide, lauze sau care alapteaza in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului pina la implinirea virstei de 2 ani, sau in cazul copilului cu handicap pina la 3 ani.

Concediul de risc maternal se poate acorda si in intregime

Concediul de risc maternal se poate acorda in intregime sau fractionat pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau specialist, timp in care salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal in cuantum este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate in cele 10 luni anterioare solicitarii.

2)      Daca desfasurati activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia aşezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incât sa asigure, la intervale regulate de timp, pauze şi amenajari pentru repaus in pozitie şezânda sau, respectiv, pentru mişcare.

3)      Daca  nu puteti indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a dumneavoastra sau a fatului sau, aveti dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, in baza recomandarii medicului de familie.

4)       In cazul in care investigatiile le puteti face doar in timpul programului de lucru, angajatorul are obligatia de a va acorda dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna,  fara diminuarea drepturilor salariale.

5)      Nu puteti fi obligate sa desfaşurati munca de noapte.

6)      Nu puteti desfaşura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat.

* Solicitarea referitoare la modificarea programului sau a conditiilor de lucru se face de salariata gravida in scris si  se insoteşte de un document medical.

7) concedii pentru sarcina si lauzie se acorda  pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (adica proaspata mamica trebuie obligatoriu sa ramana acasa minim 42 zile dupa ce a nascut).

Angajatorul nu poate dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul :


  • salariatei gravide,  lauze sau care alapteaza din motive care au legatura directa cu starea sa;

  • salariatei care se afla in concediul de risc maternal;

  • salariatei care se afla in concediul de maternitate;

  • salariatei care se afla in concediul pentru cresterea copilului in virsta de 2 ani, sau incazul copilului cu handicap pina la 3 ani.

  • salariatei care se afla in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in virsta de pina la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicapin virsta de pina la 18 ani.


Aceste interdictii nu au aplicabilitate in cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata ca urmare a dificultatilor economice, a transformarii tehnologice sau reorganizarii angajatorului.


Gravida poate merge in instanta

De retinut: Salariatele gravide ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii. Actiunea in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru şi de timbru judiciar.

________________

Consultantul tău: Diana Dina

Din iunie 2011, Diana Dina este administrator al firmei de consultanta HR Workbee din Bucuresti. Anterior, timp de patru ani, a lucrat ca sef birou executări silite la departamentul “Recuperare creanţe şi derularea procedurilor de insolvenţă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Este licentiata în ştiinte juridice a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti.

________

Citeste si

Cum să obtii pensia pe care o meriti cu adevarat

Care sunt clauzele specifice dintr-un contract de munca

Ți-a plătit angajatorul cursurile? Ce obligaţii şi ce drepturi ai

Ce cuprind clauzele speciale din contractele de muncă


Etichete: Codul Muncii, consultantul tau, drepturi, gravida, loc de muncă, promo, sfaturi

0/9 COMENTARII
Codrina Pantea
27 ian 11:54
+0
VOTURI
-0
Am in supraveghere o gravida in 8 saptamani. E asistenta medicala pe medicina muncii, cere sa nu mai faca munca de teren? Este vreo dispozitie legala in acest sens?
penaru nicoleta
22 dec 17:15
+0
VOTURI
-0
Buna! Ma numesc Nicoleta si lucrez la o firma de cablu si internet de 1 an si 7 luni , cu norma intreaga , insa seful meu doreste sa-mi modifice contractul pentru a-mi reduce programul la jumatate de norma, si sa ma angajeze cu jumatate de norma la o alta fiirma. Acest lucru nu mi se pare corect, pentru ca intr-un viitor apropiat voi deveni mamica, insa aceste modificari imi poate dauna si cred ca nu voi putea beneficia de acel concediu prenatal.Sper ca ma poate lamuri cineva cu privire la acest aspect. Va multumesc! astept raspuns.....
camelia
10 apr 17:02
+0
VOTURI
-0
am o intrebare sunt gravida in 6 luni cum este legea acum daca stau 2 ani acasa agajatorul mai are obligatia sa ma mai prieasca inapoi sau unde pot citi legea exact asa cum este acum reala
Valentina Taba
22 nov 11:23
+0
VOTURI
-0
Buan ziua, in cazul in care gravida ocupa un post de laboranta si lucreaza intr-un mediu toxic (acesta fiind recunoscut prin primirea sporului de toxcitate), ture de noapte si naveta la 25 km de oras(domiciliu) , aceasta poate primi concediu de risc imdediat dupa aflare starii de graviditate? sau daca i se ofera alt post este obligata sa merga in continuare la servici?
luminita
31 oct 13:22
+0
VOTURI
-0
buna ziua.sunt gravida in 12 sapt.,iar firma la care lucrez tocmai a bagat in somaj jum.din personal,eu inca ramanand.intrebarea mea este,ce se poate intampla cu mine daca firma inchide maine fara sa anunte angajatii de acest lucru.va multumesc si sper ca ma puteti ajuta
ION MARIAN
31 oct 06:03
+0
VOTURI
-0
Buna ziua, va rog daca se poate sa-mi spuneti ce drepturi are o viitoare mamica daca este angajata la o societate de 9 luni (deci nu are 12 luni). i se poate elibera adeverinta de plata venituri pentru maternitate. ce raporturi de munca va avea dupa ce naste, neavand un an=12luni lucrate deci neavand dreptul la concediu platit de maternitate ?
alina
06 oct 11:59
+0
VOTURI
-0
Buna ziua, am si eu cateva nelamuriri, nu stiu daca am inteles eu bine, va rog sa ma corectati daca am gresit :
Eu imi iau 66 zile de C.M. inainte de prenatal, acestea sunt platite cu 75% din media veniturilor real. in ultimile10 luni ( inclusiv bonuri de masa )
Iar dupa, 84 + 42 zile pre si postnatal care sunt platite 85% media bruta a veniturilor real. in ultimile 6 luni INAINTE de ivirea riscului (adica inainte de intrarea in C.M. ; adica iar + bonuri de masa )
Intrebarea mea este la concediul de cresterea copilului necesita real. unor venituri IMPOZABILE timp de 12 luni, la mine cum se socoteste ? la veniturile dinainte de C.M. sau 12 luni adunate exact inaintea nasterii copilului (adica cum ar veni 85% din 75-85% )
Scuze pt. povestea lunga dar vreau sa inteleg corect, in caz de greseli sa-i ''corectez'' pe cei de la personal.
criss
03 oct 21:18
+0
VOTURI
-0
Buna. am o intrebare ieri am anuntat prin intermediul unui email firma angajatoare despre starea de gaviditate. azi am primit un email prin care sunt sanctionata disciplinar cu avetisment. au dreptul sa mi aplice o astfel de sanctiune in conditiile in care anterior anuntarii starii mele, seful direct nu mi a prezentat nici o plangere referitoare la activitatea mea . VA MULTUMESC!
Sandru Cristina
11 sep 15:11
+0
VOTURI
-0
lucrez la un salon de coafura,si sunt insarcinata in 4 luni,am fost data in concediul fara plata fara sa stiu in ianuarie,februarie si martie,vreau sa tiu mai am dreptul la CCC sau ma mai poate da in fara plata,ca sa suparat pe mine ca iam zis adevarul si mia zis ca ma poate da afara,vreau sa ma ajute cineva vreau un raspuns ce pot sa fac.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE