Care sunt PERICOLELE care vă pândesc de sărbători şi cum puteţi să le evitaţiArtificiile constituie un real pericol, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, când mulţi români cumpără materiale pirotehnice periculoase de la comercianţi ambulanţi. Însă, nu doar artificiile pot constitui un real pericol în această perioadă, ci şi o activitate banală şi îndrăgită de mulţi: împodobirea bradului cu instalaţii de iluminat. Pentru a preveni apariţia unor pericole, pompierii au emis o serie de recomandări pentru populaţie.

Care sunt PERICOLELE care va pandesc de sarbatori si cum puteti sa le evitati
Care sunt PERICOLELE care vă pândesc de sărbători şi cum puteţi să le evitaţi
Foto: ISU Bucureşti-Ilfov

Pompierii le recomandă oamenilor să fie atenţi la utilizarea artificiilor în preajma sărbătorilor. "Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an când vin sărbătorile de iarnă. Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol", recomandă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Potrivit legii, persoanele fizice nu au voie să cumpere și să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă si nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase; pocnitorile din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint).

Cum puteţi evita incendiile produse de instalațiile de iluminat pentru brad

Împodobirea bradului și decorarea locuinței cu instalații de iluminat ornamentale sunt tradiții în preajma sărbătorilor de iarnă și fac parte din spiritul Crăciunului. Pentru că unele instalaţii pot declanşa incendii, ISU București-Ilfov vă recomandă:

1. Atenție la posibilitatea de supraîncălzire, topire a instalațiilor ornamentale pe timp îndelungat de folosință, dacă se află în apropierea unei surse de căldură.

2. Asigurați-vă bradul împodobit de căderea accidentală pe mochetă sau materiale textile. Aceste lucruri pot conduce la autoincendiere din cauza contactului dintre sursele încălzite de iluminat și materialele textile.

3. Deconectarea instalațiilor ornamentale de la surse de electricitate atunci când părăsiți locuința.

4. Nu aprindeți artificii sau lumânări în bradul de Crăciun (sau în apropierea acestuia). Indiferent dacă este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid, conducând la incendierea locuinței.

5. Nu lăsați nesupravegheate sau la îndemâna copiilor instalațiile ornamentale.

6. Este interzisă folosirea instalațiilor ornamentale ce prezintă improvizații la legături și la sursele de alimentare cu curent.

7. Odată cu trecerea timpului, bradul prin componența sa devine un foarte bun material combustibil, ceea ce poate duce foarte ușor la autoaprindere din cauza surselor de curent supraîncălzite sau scurtcircuit la instalația ornamentală.

8. Nu solicitați excesiv instalația electrică prin utilizarea simultană a mai multor consumatori electrici care pot depăși puterea instalației electrice a locuinței dumneavoastră.

Cum puteţi previni incendiile în locuințe

Nerespectarea măsurilor de prevenire poate genera adevărate tragedii. "Improvizațiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalațiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări foarte grave", arată ISU Bucureşti-Ilfov, care a emis şi următoarele recomandări:

– Nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile;

– Nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice de la subsolul locuinței;

– Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;

– Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;

– Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

– Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură;

– Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;

– Nu folosiţi flacără pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/ conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;

– Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi culcate, răsturnate sau înclinate;

– Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate;

– Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;

– Asiguraţi-vă că opriți din funcţionare cuptorul şi aragazul după folosire;

– Este interzisă nesupravegherea copiilor, precum şi blocarea lor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

Etichete: incendii, ISU București-Ilfov, pericole, pompieri, prevenire incendiu, recomandări, sărbători de iarnă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE