Cartierul fantomă al Bucureştiului FOTO ARHIVĂFostul cartier Uranus poate fi catalogat, fără niciun fel de exagerare, o perlă pierdută din ţesătura urbană a Capitalei. Toate relatările despre existenţa acestuia au caracter empiric şi focuseaza ca printr-o lupă aprecierile negative cu privire la sistematizare Capitalei. Nu doar casele sau străzile sunt mult regretate ci şi valoarea oamenilor care populau cartierul ce a luat calea gropilor de gunoi sub formă de moloz. Pentru a face loc Casei Poporului şi Casei Academiei a trebuit să fie ştearsă de pe hartă o suprafaţă comparabilă cu cea a oraşului Veneţia. 50.000 de mii de familii au fost strămutate iar buldozerul şi dinamita au şters aproape orice urmă de cultură urbană în zonă.

Uranusul era străbătut de un tramvai care venea dinspre Bulevardul Schitu Măgureanu, traversa Podul Izvor şi urcă apoi în rampă, la o diferenţă de nivel de circa 18 metri faţă de Splai. De altfel, o parte din stradă care a dat numele cartierului se află sub Casa Poporului. Nu doar străzile şi imobilele au stat în calea „modernizării” Bucureştiului: bisericile Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii au “căzut” şi ele în 1984, în timp ce Schitul Maicilor şi Mihai Vodă au fost mutate.

Etichete: cartier, casa poporului, CEauşescu., demolări, foto, realitatea, Uranus

0/0 COMENTARII
iashido
09 Mar 23:25
+0
VOTURI
-0

http://www.flickr.com/photos/danvartanian/sets/72157594166834095/with/167846848/

marius
09 Mar 13:56
+0
VOTURI
-0

mi-e dor de gradinita de copii de pe cazarmii,mi-e dor sa ma mai dau cu sania pe derdelusul din fata ei,mi-e dor de soldatii care venisera sa ne deszapezeasca in 73...

Rezistenta Urbana
09 Mar 13:23
+0
VOTURI
-0

Buna ziua,Nu am primit nicio cerere din partea dvs de a prelua materiale de pe rezistenta.net. Functionam sub licenta Creative Commons, ceea ce impune solicitarea permisiunii autorului si specificarea in clar a sursei.Nici macar nu ati oferit link-uri specifice spre articolele de unde sunt luate materialele, v-ati rezumat doar la a oferi un link general.In aceste conditii, ori va conformati si indicati articolele de unde sunt luate forografia cu str. salvatorului si harta din 1984, ori va rugam sa scoateti de urgenta de pe site orice material preluat fara acord de pe rezistenta.net.Multumim!

b365.ro
09 Mar 13:36
+0
VOTURI
-0

et voila. mai bine asa?

didi
09 Mar 12:37
+0
VOTURI
-0

Cei carora li se pare normal sa se demoleze case de 100 de ani cu valoare arhitectonica si sa fie inlocuite cu cutii de beton cu valoare estetica zero sunt nascuti si educati in comunism si 90% din ei nu sunt nascuti in Bucuresti. E greu de espicat unui prost ca e prost, asa ca nu va mai obositi cu adeptii demolarilor pt bulevarde largi ca la Phenian

vasile
11 Mar 20:31
+0
VOTURI
-0

corect !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ursuletul Capitalist
09 Mar 11:51
+0
VOTURI
-0

Bun, si care e problema?Da, au disparut case si biserici, familii numeroase au fost dislocate. Si ... ?Daca ar fi daramat o mahala de la marginea Bucurestiului nu era o problema. Problema e ca au daramat o mahala centrala a "micului Paris" si au pus in locul ei o alta monstruozitate, una colosala.In rest Bucurestiul e acum la fel de murdar precum era in trecut, calitatea oamenilor e in continuare DEPLORABILA si, per total, e o hazna construita din "hei-rup"-uri, adaosuri personale, eforturi disparate in timp din partea administratiei si pe deasupra tuturor acestor elemente domneste HAOSUL care a guvernat orasul Bucuresti inca de la infintare si pana acum.Pacat ca Bucurestiul "domneste" si in restul tarii si ca regiuni precum cele din nordul Moldovei, din Ardeal, Crisana, Maramures si Banat sunt administrate de acolo.Imi e scarba si de tara si de miticii care se permanentizeaza la putere si infecteaza si provincia.Din partea mea nu are decat sa vina cat mai repede cutremurul lui Marmureanu ca sa terminam odata cu mizeria asta ...

unu
09 Mar 12:17
+0
VOTURI
-0

Vai de curul tau, bai neputinciosule!

Toti cacanarii cauta scuze in loc sa-si vada de treaba si sa puna osul la munca.

In Bucuresti e cel mai ridicat nivel de trai din tara, cel mai mare PIB/cap de locuitor si implicit cea mai mare speranta de viata. Este printre cele mai sigure capitale din Europa dpdv al ratei criminalitatii.

Majoritatea provincialilor care fac facultatea aici, raman aici pe salarii de nimic in loc sa se intoarca in satucul lor de bastina. Zilnic fac naveta zeci de mii de indivizi din judetele alaturate si nu numai ca sa "produca" ceva in Bucuresti.

Asa ca lasa-ma cu scarba ta! Si mie mi-e scarba de toti tiganii si toti taranii cocliti care vin zilnic cu trenul. Ii vezi mancand paine cu parizer in mijlocul intersectiei fara nicio jena.

Stati dracului la voi in oras!

vasile
11 Mar 20:28
+0
VOTURI
-0

bai ursulet capitalist plin de frustrari. Ar fi atat de bine dpdv economic pentru noi astia din mahalua centrala sa ne despartim de voi. Muriti de foame dar sunteti cu coada pe sus - capra raioasa. Toti migrati la Bucuresti dar il injurati. Daca sunteti atat de buni de ce nu ati facut nimic, si migrati aici?

Ala.....
09 Mar 11:19
+0
VOTURI
-0

acest popor are o traditie in a se smiorcaii dupa gunoaie......,,marele,,bucuresti vechi...o adunatura de moloz,dupa care plangeti...se vede ca nu va veti dori niciodata ceva nou si frumos........de aceea pleaca oamenii din tara..de cacanari ce sunteti..

vasile
11 Mar 20:18
+0
VOTURI
-0

acest popor are o traditie in a fi populat in marea majoritate de dobitoci ca tine. Asta e problema

vasile
11 Mar 20:23
+0
VOTURI
-0

acest popor are o traditie in a fi populat in marea majoritate de d.obi.toci ca tine. Asta e problema

dan
09 Mar 10:16
+0
VOTURI
-0

Ce mizerie inainte si ce magarie arhitectonica dupa. Poate va ganditi ca arata mai bine inainte. Asa este, inainte de intainte de a fi populat. Doar atunci!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h