Cartierul Justiţiei de la Unirii, finanţare de 220 milioane euro în negociere cu Banca MondialăCartierul Justiţiei ar trebui să ocupe jumătate din terenul de peste 10 hectare numit Esplanada, restul revenind unor clădiri şi parcări pe care vrea să le construiască Primăria Municipiului Bucureşti.

Cartierul Justitiei de la Unirii, finantare de 220 milioane euro in negociere cu Banca Mondiala
Cartierul Justiţiei de la Unirii, finanţare de 220 milioane euro în negociere cu Banca Mondială

Ministerul Justiţiei negociază cu Banca Mon­dială două acorduri de împrumut care ar ur­ma să finanţeze dezvoltarea Cartierului Jus­tiţiei pe terenul de peste zece hectare cunos­cut sub numele Esplanada, din zona Unirii din Bucureşti. Proiectarea şi construcţia efectivă a clă­dirilor care ar urma să facă parte din acest car­tier necesită un împrumut total de 220 mil. euro.

„Ministerul Justiţiei are în curs, prin cola­bo­rare strânsă cu Ministerul Finanţelor Publice, ne­go­cierea a două acorduri de împrumut cu Banca Mondială (BIRD), astfel: un acord de avans în valoare de 2,5 mil. dolari (2,2 mil. euro – n. red.), avans care va permite proiectarea car­tie­rului (până la faza de studiu de fezabilitate in­clusiv) – negocierile sunt într-un stadiu avansat; şi un acord pentru finanţarea proiectelor de autorizaţie de construire şi a proiectelor tehnice, inclusiv pentru execuţia lucrărilor civile aferente Cartierului pentru Justiţie – aceste negocieri se află în curs de derulare, valoarea estimată fiind de 218 mil. euro net, neincluzând costurile asociate exproprierilor, taxelor şi impozitelor aferente şi nici alte costuri operaţionale", spune Lucian Grosu, reprezentant în Structura de Informare Publică a Ministerului Justiţiei.

În trecut, Banca Mondială a mai spus că intenţionează să finanţeze un proiect complex – cu instituţii de justiţie şi culturale – pe terenul Esplanada, însă în acest scop primăria trebuia să obţină un PUZ, care, în acest moment, există.

Pe site-ul Băncii Mondiale, proiectul „Cartierul Justiţiei şi Esplanada" apare cu statusul „pipeline", adică „în planificare", şi cu costuri totale de 250 de milioane de dolari (circa 220 mil. euro).

În paralel cu negocierile pe care le poartă cu Banca Mondială, Ministerul Justiţiei derulează mai multe proceduri necesare în vederea demarării construcţiei cartierului, printre care realizarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), exproprierea celor care au parcele pe Esplanada şi schimbarea denumirii terenului, din „Esplanada" în „Cartierul pentru Justiţie".

Sursa: Ziarul Financiar

Etichete: banca mondiala, Bucureşti, cartierul justitiei, ministerul justitiei, negociere finantare, Unirii

0/2 COMENTARII
vcxvc
01 apr 13:35
+0
VOTURI
-0
se face pe hartie si se ia spaga. Atat.
Vlad
01 apr 10:48
+0
VOTURI
-0
Sunt incredibili nene, de unde o sa faca rost ministerul justitiei de banii astia ca sa-i returneze?? Daca vin de la dezvoltare, pai atunci sa se ocupe ministerul ala. Oricum, avem nevoie de tribunale? n-avem, au redus pedepsele atat de mult, termenele de prescriptie sunt atat de mici ca nu o sa se mai pedepseasca nimic in tara asta. Ce vrea Toader? Catedrala lui? :)) Toata ideea este o prostie!!! Orice teren viran din orasul asta trebuie automat transformat in parc. Suntem de departe capitala europeana cu cei mai putini m2 de spatiu verde pe cap de locuitor!!!! Trebuie facute multe multe parcuri noi

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE