Casa de Căsătorii a Sectorului 3, retrocedată. UNDE SE VOR OFICIA CUNUNIILE CIVILECasa de Căsătorii a Sectorului 3 a fost retrocedată fostului proprietar. Astfel, de la 1 martie, locuitorii Sectorului 3 nu se vor mai putea cununa la Casa de Căsătorii din Str. Matei Basarab.

Serviciul Stare Civilă Sector 3 din Str. Matei Basarab nr. 63 ( fost str. Matei Basarab nr.79) va fi evacuat în mai puţin de o lună, potrivit afirmaţiilor arhitectului-şef. De la 1 martie, locuitorii acestei zone administrative se vor putea cununa doar în Casa Eliad, unde se va muta Casa de Căsătorii. Însă, nici aici nu se ştie cât se vor mai oficia căsătorii pentru că şi acest imobil a fost revendicat.

"În ultimii 10 ani, domeniul public din Bucureşti s-a restrâns dramatic. A fost exponenţială restrângerea. Avem proprietăţi private în mijlocul bulevardelor. Oameni puşi în posesie pe Bd. Unirii pe carosabil. Suntem plini de notificări, de proprietăţi private. S-a pus în posesie aproape fiecare centimetru din Bucureşti. Acum se agresează parcuri, străzi, case. Casa de Căsătorii pe care o avem aici (n.red - Str. Matei Basarab), pe 1 martie trebuie să o evacuăm pentru că a intrat în proprietatea fostului proprietar, după ce s-au investit în ea 1,5 milioane de dolari acum 12 ani. Primăria Sectorului 3 va oficia căsătoriile în Casa Eliad, pe care încă o avem în proprietate, dar care e notificată şi ea. Au venit băieţii cu notificarea (n.red - de retrocedare) când tocmai s-au băgat 4 milioane de euro în reabilitarea acestei case de cultură", a declarat arhitectul-şef al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, pentru B365.ro.

Casa Eliad, situată pe Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, Sector 3, este un monument istoric de categoria A, care păstrează aproape toate elementele caracteristice unei case boiereşti, potrivit informaţiilor de pe site-ul Primăriei Sectorului 3. Clădirea, aşa cum arată astăzi, a fost realizată în etape începând din secolul al XVIII-lea. Numele sub care este cunoscut imobilul astăzi provine de la Athanasie Eliad, preşedintele Clubului Hipic Român, cel care a cumpărat proprietatea în perioada 1862-1863. Din 1975 clădirea a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3.

Începând cu anul 2007, clădirea a fost închisă oricărei activităţi publice, starea sa de degradare necesitând intervenţii de urgenţă. După finalizarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare şi punere în valoare, clădirea dispune de spaţii multifuncţionale destinate manifestărilor cultural-artistice, de la săli individuale de studiu şi repetiţii, până la cele trei săli de spectacole şi un amfiteatru cu capacitatea de 240 locuri, situat în curtea interioară a clădirii.

Din data de 15 august 2012, clădirea a fost reintrodusă în circuitul public cultural bucureştean.

Vezi aici: Cum arată "Casa Eliad" după renovare. Galerie FOTO

Etichete: monument istoric, Sectorul 3

0/1 COMENTARII
Adrian
10 feb 16:07
+0
VOTURI
-0
Dar cine ma-sa e el? Marele arhitect spagar? Daca omului i-a fost luata casa cu japca, de ce sa n-o primeasca inapoi? Mentalitate iliesciana. Si legat de casa Eliad, nu cumva se stia ca mostenitorii o vor inapoi si au musamalizat cazul, si au fortat renovarea, crezand ca oamenii nu o vor inapoi? Sper din tot sufletul sa ramana fara ea, sa-i ia lumea la bani marunti de ce au aruncat banii publici stiind ca o vor pierde.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h