Casa lui Spiru Haret din București este demolată. Ce va apărea în locul eiÎncă o clădire de patrimoniu din București va fi demolată. Academicianul Andrei Pippidi, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, a atenţionat că un monument istoric din Bucureşti, care în care a locuit Spiru Haret, se demolează. În locul casei urmează să fie construit un bloc de șapte etaje. 

Casa Spiru Haret figurează pe lista oficială a monumentelor istorice ca B-II-m-B-19130. Cu toate acestea, de trei ori pînă acum s-a încercat scoaterea ei de pe listă, precizează istoricul Andrei Pippidi într-un articol din revista Dilema Veche. 

Proprietarul actual al casei Spiru Haret, SC  Invest Lux Construct SRL, și-a arătat intenția de dărâma casa și a construi un bloc de șapte etaje în locul ei încă din 2006. La un moment dat, Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti a vrut să cumpere clădirea, pentru a-şi avea aici sediul, dar acest lucru nu a fost posibil, mai precizează Pippidi.

Acum, însă, SC Invest Lux Construct SRL a obținut ceea ce și-a dorit. Întreaga parcelă de 921 m2 va fi acoperită de clădirea care se va înălţa acolo. Se anunţă extindere, modificări interioare şi exterioare, supraetajare (adică S + P + 6-7 etaje). În primul proiect, etajele erau chiar opt şi înălţimea de 27 m. 

Portița pe care proprietarul a găsit-o pentru a putea dărâma casa este aceeași folosită și la casa Ghika din str. Christian Tell, mai exact prevederea din lege care spune că trebuie păstrată fațada clădirii. Astfel, "soluţia găsită pentru a strecura marea afacere este de a cocoşa vechea casă sub un bloc", spune Pippidi.

Casa Spiru Haret este demolată

sursa: romaniacurata.ro

Cum va arăta Casa Spiru Haret

sursa: adevărul.ro

Istoria unei case triste: Cum a ajuns casa Spiru Haret să fie dărâmată

Situată pe strada Gheorghe Manu (fostă Verde, fostă Lemnea) la numărul 7, casa Haret era o clădire armonioasă, cu o arhitectură îngrijită, de stil neoclasic, cu elemente de decor în stil neobaroc. Cererea de autorizaţie datează din 1888. Planurile nu s-au păstrat, dar volumetria elegantă, proporţiile armonioase şi claritatea compoziţiei ar indica drept autor un arhitect talentat, a a explicat scriitoarea Silvia Colfescu pe blogul personal.

Pe 4 iunie 1941, după moartea soţiei lui Spiru Haret, casa a fost vândută de rude Institutului Naţional al Cooperaţiei. Obiecte personale, cărţi, manuscrise şi mobilierul au fost donate noului proprietar cu condiţia de a amenaja un muzeu, lucru care s-a şi intamplat. Lucrurile s-au schimbat după razboi, clădirea devenind proprietatea Sfatului Popular al Capitalei.

În 1956, imobilul a trecut în administrarea Ministerului Culturii, iar în 1986 în administarea Ministerului Educaţiei. După revoluţie imobilul s-a intors la CENTROCOP, institutie care in 2001 l-a vandut cu 610.000 dolari unei persoane private. În 2005, imobilul a fost vândut din nou firmei Invest Lux Construct cu 1.140.000 de euro.

Intenţia proprietarului a devenit foarte clară un an mai târziu, când a obţinut aprobările necesare pentru construirea unui bloc de şapte etaje peste casa lui Spiru Haret. Culmea este că, deşi casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii, când la cârma acestuia era chiar un ministru liberal.

Proiectul prevede păstrarea faţadei casei şi supraetajarea acesteia cu un corp imens din sticla.

Până la minister însă, trebuia să intre pe fir, de la bun început, Primăria Capitalei care “în mod normal, la un monument clasa B, ar trebui să exproprieze în astfel de situaţii”, spunea Nicuşor Dan, președinte al Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul” pentru B365.ro, în 2011. El susţinea că Primaria are posibilitatea, potrivit legii, să reintre în proprietatea imobilului şi astfel s-ar rezolva inclusiv problema chiriaşilor distrugători. “Proprietarul în acest caz(n.r.- Primăria Generală) are dreptul să-şi păzească imobilul şi astfel casa Haret ar putea fi protejată de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti”, puncta Nicuşor Dan.

Dar încă din 2011, pe site-ul Primăriei Generale, exista o documentaţie de urbanism cu privire la Str. Gheorghe Manu, nr. 7: “reconfigurarea volumetrică si funcţională a imobilului Spiru Haret şi realizarea unei cladiri cu S+P+7E, mentinând casa existentă şi respectând cota de înălţime maximă reglementată prin P.U.Z.” 

GALERIE FOTO cu Casa Spiru Haret, înainte de demolare, AICI

Pippidi, despre Spiru Haret: s-a devotat unei misiuni, aceea de a reforma învăţămîntul românesc 

Andrei Pippidi îi face o descriere lui Spiru Haret, în același articol din Dilema Veche, pentru a arăta cât de important a fost pentru români.

"Acest matematician distins, care-şi luase doctoratul la Paris pe vremea Războiului de Independenţă, străbătînd apoi repede etapele obişnuite ale carierei: profesor universitar şi membru al Academiei, s-a devotat unei misiuni, aceea de a reforma învăţămîntul românesc în sens modern. Eforturile sale corespundeau unui curent general, pe care, de pildă, şi Bulgaria l-a urmat în acelaşi timp. Cînd Haret se căznea să asigure egalitatea accesului la educaţie, munca sa fără preget deschidea un drum spre rezolvarea «chestiunii ţărăneşti». A umplut ţara de şcoli şi a fost socotit, în 1907, un instigator al răscoalelor. Roadele acţiunii sale se măsoară prin diferenţa dintre cifra analfabeţilor la 1899, 87% din totalul populaţiei, şi 60% în 1912, anul morţii marelui ministru", scrie Andrei Pippidi

0/4 COMENTARII
Diacov Emil
25 ian 16:09
+0
VOTURI
-0
NU STIU CE SA MAI SPUN ! Parca Bucurestiul NU e al Nimanui !Fiecare face ce vrea si Nimeni , se face ca Nu VAD , DECE !? In ALTE TARI ESTE - INTERZIS - CA ASEMENEA CLADIRI SA FIE MODIFICATE - se accepta 0rice - la interior - DAR NU LA EXTERIOR - exclus suprainaltarea cladirii -IAR PRIMARIA URMARESTE - LA SANGE - RESPECTAREA CELOR ACCEPTATE DE EI, DE PRIMARIE - La Noi dece - nu se face asa , sau mai bine sa NE AUTODISTRUGEM FAIMOSUL TRECUT .....Vreau sa cred ca CINEVA se va sesiza , pana la urma si sa NU se accepte - MUTILAREA ACESTUI ORAS ! Toate cele Bune !Oare Arh,Sef al Capitalei , NU are Nimic de spus....cum a putut face o asemenea Crima - Urbana !
vlad
24 ian 21:15
+0
VOTURI
-0
Stiu casa aia, foarte frumoasa, ca de obicei au lasat-o in paragina si acum isi bat joc de ea. Chestia asta cu pastratul fatadei, AL UNUI ZID!! este cea mai mare marsavie facuta in Bucuresti. Zeci de case nenorocite pe ideea asta, ca si cum s-ar pastra valoarea lor in felul asta. Ridicol. VOTATI OPRESCU!!!
@narcis
24 ian 16:08
+0
VOTURI
-0
Faptul ca ai impresia ce Ceausescu ar fi avut viziune in privinta dezvoltarii orasului, spune multe despre tine.
Bucurestiul ca orice oras s-a dezvoltat si in mod natural dar si sistematizat si nu a cosntruit fiecare dupa cum l-a taiat capul, mai ales la sfarsit de secol XIX si in prima parte a secolului XX de unde provine si mare parte din fondul construit vechi.
In cazul de fata este vorba de legile de protectie a monumentelor istorice care nu sunt respectate si de planurile de urbanism care nu sunt respectate. E vorba de coruptie si dispret pentru inaintasi. Casa Spiru Haret a fost donata statului pentru a fi muzeu in cinstea acestuia, dar a fost "privatizata" dupa '90 si acum este distrusa. Spre cinstirea lui Spiru Haret!!!! NU! Spre dispretul fata de orice!
narcis
24 ian 13:28
+0
VOTURI
-0
Cladirea noua arata chiar bine si sa mai terminam cu tampeniile de genul bucurestiul se distruge si nu mai stiu ce. Orasul asta nu a avut niciodata o arhitectura unitara sau un sistem de strazi gandit, aici fiecare a construit dupa cum l-a taiat capul si la fel se intampla si acum. Singurul care a avut o viziune si a facut putica curatenie a fost Ceausescu. Acum la marginea orasului prin aceste comune sa construieste fara pic de responsabilitate. peste vro 10-20 de ani se vor trezi ca trebuie s darame zeci de case ca sa faca strazi si bulevarde.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE