Casă monument istoric din mijlocul Capitalei, smulsă bucată cu bucată, pentru interese imobiliareDistrugerea sistematică a clădirilor monument-istoric rămase în picioare în București și-a manifestat un nou episod pe Bd. Lascăr Catargiu. Aici, o clădire boierească cu o arhitectură superbă a fost abandonată și lăsată să se prăbușească în ultimii zece ani, ca să poată fi înlocuită cu o clădire modernă.

Casa din strada Visarion nr. 8 este unul dintre cele mai reprezentative exemple asupra felului în care Bucureștiul își pierde, rând pe rând, toate clădirile de valoare. Dacă în Occident întâlnim clădirile de patrimoniu vechi de secole în stare foarte bună, în Capitală cu greu se mențin întregi clădirile cu statut protejat care au supraviețuit în ultima sută de ani. 

Casa inginerului Solacolu, de la intersecția străzilor Lascăr Catargiu - Visarion, stătea încă bine mersi în picioare până la începutul anilor 2000, când proprietarii și-au pus în gând un alt proiect imobiliar. De atunci, neglijența voită, ajutată de hoți și vandali a reușit, până la urmă, să pună clădirea la pământ și odată cu ea o parte din istoria și frumusețea Bucureștiului.

Interiorul casei a fost devastat, fațada rafinată a fost deteriorată, tâmplăria a fost scoasă. De restul s-au ocupat hoții și natura, așa încât din clădire a mai rămas acum doar o epavă ce nu mai arată istoria bogată din spatele Casei Solacolu. Nici statutul de monument istoric n-a putut să protejeze casa de interesele pentru pământul "de lux" pe care se află.

Pe locul casei, se pare că Primăria Sectorului 1 condusă de Andrei Chiliman a aprobat în anul 2007 construcția unui bloc de 5 etaje.  Documentatia de urbanism este aprobata prin Hotararea de Consiliu Local Sector 1 nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. La baza ei sta un aviz de urbanism semnat de fosta arhitecta sefa din Primaria sectorului 1, Oana Radulescu. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, desi legea prevede acest lucru.

După ce proprietarii au cerut în repetate rânduri aviz pentru demolarea casei, dar nu au reușit, în 2008 au luat problema în propriile mâini și au încercat să o demoleze direct, fără autorizație. Autoritățile au intervenit însă și demolarea a fost oprită. Chiar dacă demolarea nu a fost realizată pe loc, casa "s-a demolat" singură, bucată cu bucată, de atunci până în prezent, iar acum au mai rămas în picioare doar doi pereți. 

Casa a fost construită la începutul anilor 1900, după planurile arhitectului arhitectului Ion Berindei, unul dintre cei mai reprezentativi arhitecți ai Micului Paris. Printre cele mai cunoscute realizări ale sale se numără Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, Casa Florescu de pe strada Henri Coandă (acum Institutul Goethe), Casa Nicolae Kretzulescu de pe Dacia, vizavi de Muzeul Literaturii Române sau casa generalului Arion de pe bd. Lascăr Catargiu (sediul ANI).

La doi pași de Casa din Visarion, pe strada Povernei a început deja construcția unui complex de birouri, ridicat cu prețul demolării a trei clădiri monument istoric unicat în București. Despre acest caz puteți citi mai multe aici.

Etichete: clădire prăbușită, realitatea, Sectorul 1, str. visarion

0/5 COMENTARII
ALEX47
18 iun 07:54
+0
VOTURI
-0
ASA NE DISTRUGEM TRECUTUL , INTRUCAT PE UNII II INTERESEAZA NUMAI "VIITORUL" !!
DACA ESTE DECLARATA MONUMENT DE CE NU SE OCUPA SI SA IA ATITUDINE ACEIA CARE SUNT PLATITI PENTRU ASTA - APARAREA MONUMENTELOR ARHITECTURALE ??
Iulia
18 iun 01:00
+0
VOTURI
-0
Nu, domnilor, casa a fost demolata caramida cu caramida, la propriu. Anul trecut, in vara, cativa indivizi erau pe ziduri si demolau fiecare caramida. In fata era o panza pusa de ani de zile ca sa nu se mai vada aspectul jalnic al cladirii, si care acum ii apara de privirile de pe bulevard. Am mers la sectia 1 Politie,care este la 2 pasi si am facut o reclamatie verbala in acest sens.Politistii mi-au zis ca poate sunt pusi de proprietari.Le-am spus ca proprietarul nu are voie sa demoleze, ptca este monument de arhitectura.Nu stiu daca au inteles despre ce este vorba, dar au mers intradevar la fata locului, si au vorbit cu respectivii.Probabil ca li s-a spus ca sunt pusi de proprietar, or fi vorbit cu el la telefon, si gata au rezolvat reclamatia.Astfel ca a doua zi,trecand pe acolo din nou, cetatenii erau la "datorie" pe metereze.Am si poze de la fata locului.Am incercat sa i-au legatura cu "Salvati Bucurestiul", dar a fost in zadar, nu a raspuns nimeni.Concluzia : casa nu s-a demolat singura, ci de catre proprietar, cu concursul autoritatilor, care s-au facut ca nu "vad".
Gabriel
17 iun 21:58
+0
VOTURI
-0
Nu,Domnule.Sa vina marele aparator al patrimoniului imobiliar al Bucurestiului,Nicusor Dan si sa tranteasca o manifestatie de protest.Asa cum a facut si cu Hala Matache!!!Succes garantat.Daca ar fi dupa voi de mult,Bucurestiul era sters de pe harta.Dupa aia va apuca indignarea.Mi-e sila de ifosele voastre,fals europene.
Asta
17 iun 18:12
+0
VOTURI
-0
Casa a fost distrusa cu buna stiinta chiar din initiativa proprietarilor. Nu "hotii" si "natura" sunt de vina ci proprietarii si mai autoritatile, in frunte cu primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, care sunt complice la aceasta distrugere. Nu au intervenit cu nimic pentru a stopa dezastrul. Cazul de altfel nu este singurul. Mai sunt casa Miclescu, Moara lui Asan, fosta policlinica Batistei, etc...etc...
vlad
17 iun 16:24
+0
VOTURI
-0
Pai in primul rand Ordinul Arhitectilor sa-i retraga licenta, autorizatia Oanei Radulescu, oare s-o putea??? Cat despre Chiliman... votati-l nene in continuare!!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE