Dâmboviţa Center, cu mall şi turn de 26 de etaje, se face, în sfârşit, în locul Casei Radiocasa_radio_87547900
casa_radio_87547900

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au explicat, pentru B365.ro, motivele pentru care au retras acţiunea din instanţă împotriva proiectului Dâmboviţa Center: obiectul acesteia a dispărut, problemele ridicate de Primărie împotriva Planului de Urbanism Zonal aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti fiind rezolvate prin discuţiile cu dezvoltatorul. Principalele probleme ridicate de Primăria Sectorului 1 se refereau la gradul de ocupare al terenului prin construcţii, la nivelul de înălţime propus pentru clădiri (P+34 de etaje fiind cel mai înalt, conform PUZ), la numărul de locuri de parcare create pentru vizitatori şi la fluxul de circulaţie ce ar fi urmat să fie îngreunat.

Dezvoltatorul s-a prezentat de bunăvoie la Primăria Sectorului 1, cerând aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu care rezolva toate aceste probleme ridicate de autoritatea locală. Astfel, în loc de 10 clădiri vor fi ridicate 5 sau 6, iar nivelul maxim de înălţime cerut este de P+26. De asemeni, se vor asigura mai multe locuri de parcare decât în PUZ-ul aprobat de Consiliul General, iar fluxul de trafic a fost şi el regândit.

Proiectul Dâmboviţa Center (Casa Radio) este situat pe terenul de 9 hectare din zona Eroilor, mărginit de strazile Stirbei Voda, Calea Plevnei, Noica şi Splaiul Independentei.  Terenul apartine statului roman si a fost dat in parteneriat public privat prin Hotararea de Guvern 1494/2004 unor investitori privati, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Proiectul Casa Radio este un parteneriat public-privat dintre Plaza Centers (75%), dezvoltator imobiliar, Compania Naţională de Investiţii, cu o pondere de 15%, şi familia Kucuk, cu 10%, care au semnat contractul încă din 2006. Peste 47 de ani, complexul va trece în proprietatea autorităţilor şi până atunci va genera venituri de 11 milioane de euro anual la bugetul de stat.

Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat prin Hotararea 106/30.03.2009 a Consiliului General a Municipiului Bucuresti. Prin Planul Urbanistic Zonal se propunea un mall cu o suprafata desfasurata de 16 hectare si trei turnuri de birouri, avand 26, 30 si 34 de etaje.

Proiectul a fost contestat de Ordinul Arhitectilor din Romania, de Uniunea Arhitectilor din Romania si de ONG-urile din Platforma pentru Bucuresti. Principala critică s-a referit la functiunea de mall, care atrage zilnic zeci de mii de autoturisme si sufoca traficul dintr-o zona deja aglomerata.

Ultima barieră, îndepărtată

Pe 10 noiembrie 2009, Primarul Sectorului 1, cel care trebuia sa emita autorizatia de construire pentru proiect, a solicitat Tribunalului Bucuresti anularea Planului Urbanistic Zonal. Cererea a facut obiectul dosarului 44429/3/2009, aflat in momentul de fata in judecarea recursului la Curtea de Apel Bucuresti.

Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman a solicitat ONG-urilor sprijin in aceasta actiune judecatoreasca. Asociatiile Eco Civica si Salvati Bucurestiul au formulat cereri de interventie in sprijinul Primarului Sectorului 1 in acest dosar.

Printr-o cerere inregistrata ieri la Curtea de Apel Bucuresti, Primarul Sectorului 1 a solicitat instantei retragerea actiunii judecatoresti pe care a formulat-o in urma cu 3 ani. Intrucat Asociatiile Eco Civica si Salvati Bucurestiul au doar calitate de intervenient in sprijinul  pozitiei Primarului Sectorului 1, asociatiile nu pot continua procesul fara acesta, arată Asociaţia Salvaţi Bucureşti.

Decizia Primăriei Sectorului 1 era de aşteptat, având în vedere anunţurile făcute de firma dezvoltatoare, de la începutul anului acesta.

Cei de la Plaza Centers, care deţin o participaţie de 75% în proiectul Casa Radio, au primit în luna mai a acestui an, avizul favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Sectorului 1 pentru PUD-ul (Plan Urbanistic de Detailiu) pentru construirea, extinderea şi supraetajarea Casei Radio, pentru clădiri de P+5 şi P+26 etaje.

Luc Rosmans, country manager al companiei, a declarat pentru Ziarul Financiar la începutul acestui an că speră ca în 2012 să demareze lucrările de construcţie a unei clădiri de birouri de 50.000 mp din cadrul proiectului Casa Radio şi estima că investiţia necesară ar fi de 50 de milioane de euro.

Reglementările privind regimul de înălţime avizate încă din 2008 şi 2009 nu au fost schimbate, iar pe terenul de peste 96 de hectare se pot construi clădiri cu accente înalte şi 30 şi 34 de etaje.

Regimul economic şi cel tehnic urmau să fie definitivate  după ce litigiul dintre Primăria Sectorului 1 şi Dâmboviţa Center SRL ar fi fost soluţionat irevocabil.Acţiunea în justiţie, fiind retrasă, acest ultim impediment a fost înlăturat. Rosmans a anunţat, de altfel, că se ajunsese la o înţelegere cu Primăria Sectorului 1, în acest sens. „Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 ne-au spus că, în primul rând, nu le convine înălţimea clădirilor pe care urma să le construim. În al doilea rând, forma lor, iar în al treilea rând susţineau că, prin construirea Dâmboviţa Center, vom îngreuna traficul“, a explicat Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers. Astfel, compania a luat măsuri în privinţa cerinţelor impuse de autoritatea locală, iar problemele au fost rezolvate, susţinea managerul.

Potrivit oficialului companiei, s-a schimbat înălţimea şi forma clădirilor şi s-au adăugat mai multe spaţii verzi. Proiectul va avea propriul centru de energie, care va genera suficient curent pentru Dâmboviţa Center, dar va produce electricitate şi pentru stat.Potrivit oficialului companiei, s-a schimbat înălţimea şi forma clădirilor şi s-au adăugat mai multe spaţii verzi. Proiectul va avea propriul centru de energie, care va genera suficient curent pentru Dâmboviţa Center, dar va produce electricitate şi pentru stat.

Plaza Centers mai are de completat documentaţia, după care va primi avizul Comisiee Tehnice de Urbanism din cadrul Primăriei şi se va emite avizul arhitectului-şef.

Etichete: Casa Radio, realitatea, Sectorul 1

0/0 COMENTARII
mihai
29 iun 05:38
+0
VOTURI
-0

dragii mei renovati scolile si spitalele

costel
28 iun 19:10
+0
VOTURI
-0

Parca era si CNI-ul in subiect !

Alexander
28 iun 17:08
+0
VOTURI
-0

Nu avem bani pentru spitale si scoli decente in tara si noi facem Catedrale, Malluri si Turnuri in Bucuresti! Dragi romani, ne meritam soarta!!!

hgfddhgf
28 iun 18:23
+0
VOTURI
-0

Pai de ce sa se faca spitale si scoli decente in tara? Taranii platesc taxe? Sa plateasca daca vor spitale si scoli, daca nu la cocina cu ei. Se vaieta mereu ca "ie saraci" dar la carciuma n-ai loc sa intri, la fel si la spart seminte "la poarta". Sa va facem noi, Bucurestenii spitale? Desfiintati carciumile si construiti spitale. Daca nu vreti mai exista o solutie: muriti, nu o sa va simta nimeni lipsa. Noi, bucurestenii sa traim, voi restul, asistatii nu contati. Cu cat mai putini cu atat mai bine.

soarec
28 iun 14:30
+0
VOTURI
-0

Decat o ruina care produce praf, mai bine un complex care aduce venituri la bugetul local.

bwin
28 iun 15:45
+0
VOTURI
-0

crezi tu... venituri in buzunarele edililor poate. .. vanzatoarele de flori de la coloane de la romana au platit 10 milioane pe chioscurile alea... cat o fi fost spaga pentru sumele astea nu se stie. ori poate tziganu de oprescu le-a facut niste avantaje rudelor lui.

israel
28 iun 14:15
+0
VOTURI
-0

Ce nu cumpara jidanii?

pepsi
28 iun 16:39
+0
VOTURI
-0

Ne cumpara? Pai noi putem sa investim in ceva? Momentan e "criza" la noi! Si asa va fi pentru o perioada. noroc ca in sectorul 1 se mai face ceva!

bwin
28 iun 13:58
+0
VOTURI
-0

campioni la arhitectura de ca/cat. nu degeaba suntem tziganii europei, numai la copiat ne sta capul. nu originalitate, nu nimic. ce sa faci dom'le.... niste tzigani...

pepsi
28 iun 16:40
+0
VOTURI
-0

Pai si tu ce nationalitate esti? In ce tara te-ai nascut? Vezi , cu mentalitatea ta ajungem "tziganii europei" !

gogu
28 iun 12:36
+0
VOTURI
-0

…deci Chiliman a primit cat a cerut…

Ioana Alexandra Ghinda
28 iun 14:24
+0
VOTURI
-0

Da, a primit micsorarea turnurilor, cresterea numarului de locuri de parcare si marirea suprafetei de spatiu verde. Cred ca este de ajuns, in locul acelor ruine.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE