Reabilitarea termică se extinde şi la casePrimăria Sectorului 1 este prima administraţie locală din ţară care a anunţat că va extinde programul de reabilitare termică a locuinţelor şi la case, în afară de blocuri. Proprietarii caselor nu vor plăti nimic pentru lucrările de reabilitare termică.

Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunţat, miercuri, cu ocazia publicării OUG 63/2002, în Monitorul Oficial, că toate casele din Sectorul 1 vor putea intra în programul de reabilitare termică. "Avem să le dăm o veste bună tuturor proprietarilor de case din Sectorul 1 şi din întreaga ţară. Începând de astăzi primăria se va putea implica financiar şi în reabilitarea termică a locuinţelor tip casă, după modelul aplicat la blocuri. Prin OUG nr. 63/2012, aprobată săptămâna trecută de Guvern şi publicată astăzi în Monitorul Oficial, este eliminată discriminarea dintre proprietarii apartamentelor de la blocuri şi proprietarii de locuinţe unifamiliale. Până acum, pe vechea lege, autorităţile publice, Guvernul şi primăriile, nu puteau investi bani în reabilitarea termică decât pentru blocuri. Modificarea legislativă operată de actualul Guvern este, de fapt, un act de dreptate. Nu putem să le fim unora mumă şi altora ciumă pentru că şi proprietarii de case plătesc impozite la bugetul local şi au şi ei dreptul să beneficieze de acest tip de investiţie", a declarat Andrei Chiliman.

Noul act normativ prevede că toate casele construite între anii 1950 - 1989 sunt eligibile pentru a beneficia de reabilitare termică cu bani de la buget. Totuşi, administraţiile locale vor putea decide dacă vor accepta în program şi casele construite înainte de anul 1950 sau după 1989, potrivit lui Bogdan Piţigoi, directorul Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Sectorului 1.

Chiar dacă programul de reabilitare a caselor nu include şi locuinţele de patrimoniu, edilul Sectorului 1 a anunţat că, de la caz la caz, se vor purta discuţii cu Ministerul Culturii pentru a anvelopa termic şi acest tip de locuinţe.

Primarul Sectorului 1 a anunţat că reabilitarea termică efectivă a caselor va fi pusă în aplicare începând cu anul 2014. "Din experienţa anterioară de la blocuri, reabilitarea efectivă a caselor va începe în 2014 pentru că proiectul cu licitaţia ocupă foarte mult timp. Trebuie să fim realişti. Realist vorbind, nu se poate începe reabilitarea termică a caselor înainte de 2014", a explicat Chiliman.

Casele din Sectorul 1, reabilitate termic gratuit

Locuitorii Sectorului 1 vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a caselor. "Îi asigur pe cetăţenii Sectorului 1 că Primăria are resursele financiare pentru a se implica şi în reabilitarea termică a caselor. Suntem cea mai bogată comunitate din România, dar suntem şi pentru că direcţionăm banul public către investiţii serioase, eficiente din punct de vedere economic", a punctat Chiliman.

Potrivit programului, banii necesari pentru reabilitarea termică a caselor sunt asiguraţi din granturi europene, în proporţie de 50%, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care va avea o contribuţie de 10%, de la administraţiile locale, în proporţie de 10% - 30%, iar diferenţa va fi plătită de proprietari prin asociaţiile de proprietari. Pentru a asigura sumele necesare pentru reabilitarea termică a tuturor caselor care vor fi înscrise în program, Primăria Sectorului 1 va accesa şi un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru a-i scuti pe locuitori de plata contribuţiei. 

"Noi am făcut o estimare a numărului de case. În Sectorul 1 sunt aproximativ 30.000 de locuinţe unifamiliale. Dacă toate acestea vor intra în program din dorinţa proprietarilor, vom reabilita gratuit toate cele 30.000 de locuinţe. Toate lucrările care vor fi executate pentru locuinţe sunt descrise foarte clar în OUG 63/2012 şi presupun foarte clar şi pentru case anveloparea locuinţei cu termosistem, schimbarea, dacă este cazul, geamurilor clasice cu unele de tip termopan, eficiente din punct de vedere energetic, reparaţii la acoperişurile caselor şi orice alte reparaţii care nu ţin de structura locuinţei, ci de buna execuţie a reabilitării termice", a declarat Bogdan Piţigoi.

Proiectul de anvelopare termică, iniţiat în primăvara acestui an, a atras susţinerea a numeroşi locuitori din Sectorul 1 încă de când a fost pusă în discuţie posibilitatea modificării legii în favoarea proprietarilor de case. "Proiectul de reabilitare termică a caselor a fost iniţiat împreună cu cetăţenii Sectorului 1, dar nu ştiu dacă am fi reuşit fără sprijinul actualului ministru de externe, domnul ministru de Externe, Titus Corlăţean. În luna martie a acestui an, atunci când USL-ul era în opoziţie, am prezentat acest proiect cetăţenilor Sectorului 1, care şi-au exprimat susţinerea prin zeci de mii de semnături", a mai spus Chiliman.

Metodologia programului de reabilitare a caselor este cuprinsă în textul OUG 63/2012, iar proprietarii care vor să beneficieze de acest program vor putea depune o simplă cerere la Primăria Sectorului 1. Proprietari de case care vor solicita încă de la începutul programului reabilitarea termică a locuinţelor vor beneficia primii de aceste investiţii. Până în prezent, Primăria Sectorului 1 primit circa 150 de cereri din partea proprietarilor de case pentru reabilitarea termică, în ciuda faptului că legislaţia nu includea şi aceste locuinţe în programul de anvelopare.

Tot miercuri, Andrei Chiliman a precizat că speră ca până în 2014 să finalizeze şi reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1. Până la finele acestui an se va finaliza anveloparea termică a celor 200 de blocuri din Sectorul 1 care au intrat în programul de anvelopare termică, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 1. Până în prezent, în Sectorul 1 au fost reabilitate termic două treimi din totalul blocurilor înscrise în program, potrivit lui Bogdan Piţigoi.

Etapele pe care proprietarii de case trebuie să le parcugă pentru ca locuința acestora să poată intra în programul de reabilitare termică vor fi stabilite printr-o hotărâre a Consiliului Local care va fi adoptată în perioada imediat următoare, a anunţat administraţia locală. 

Etichete: Andrei Chiliman, promo, reabilitare termică, reabilitare termică blocuri, reabilitare termică case, Sectorul 1

0/10 COMENTARII
vera
08 Apr 07:23
+0
VOTURI
-0
Ce acte trebuiesc depuse pentru înscrierea în programul de reabilitare a caselor construite între 1950 şi 1989 din sectorul 1
Olaru
08 Nov 13:33
+0
VOTURI
-0
Moderatorii nu blochează doar comentariile care conțin cuvinte obscene ci si pe cele care conțin acuzații grele. Comentariul următor nu prea trece, de aceia încerc sa-l public unde se mai poate.

Reabilitarea termica este o acțiune care nu își va atinge scopul . (Asa cum nici marea contorizare nu a scăzut costul căldurii) Apartamentele ventilate , fără mucegai și umiditate vor pierde căldura câștigata prin anvelopare. Locuințele si alte spatii care nu vor fi ventilate, nu vor pierde căldura dar vor avea un ambient nesănătos umed si plin de mucegai, in condițiile in care cea mai parte din căldură se pierde pe rețelele de transport. Nici în alte tari nu a fost găsita soluția satisfăcătoare . Acesta este motivul pentru care încă se încearcă o infinitate de soluții. De asemenea, polistirenul, materialul care îndeplinește cel mai bine raportul calitate preț, este inflamabil si prezintă un mare pericol de incendiu ceea ce s-a si confirmat in multe cazuri.
Pentru aceste doua, singure si mari neajunsuri exista soluții romanești deosebit de eficiente conform brevete OSIM care nici măcar nu au fost dezbătute. Guvernele si celelalte institutii își asuma in mod iresponsabil o imensa răspundere pentru o investiție care nu-și va atinge ținta, ceea ce dovedește o crasă incompetenta si superficialitate.
Tot ce scriu aici va atrage într-o zi răspunderea tuturor dar mai cu seama a presei, preocupata in prezent sa murdărească orice atinge și ii poate aduce vreun avantaj.
Invențiile nu sunt numai periuța de dinți cu manivele, drujba cu casetofon, roaba cu doua roti sau altele de acest gen pe care le pot înțelege jurnaliștii.
Este sigur ca tonul meu va stârni indignare, dar răspunderea va rămâne, iar eu as prefera o dezbatere.
Olaru.
Elena Soare
08 Nov 13:01
+0
VOTURI
-0
@maria . Hai sa nu ne plangem ca avem blocuri reabilitate. Cand nu erau reabilitate ne plangeam, acum ca sunt ne plangem iar. Nu e chiar asa cum insinuezi tu. Banca Europeana de Investitii este supervizorul lucrarilor, de aceea calitatea este una destul de ridicata.
ionut
08 Nov 09:42
+0
VOTURI
-0
Buna ziua! E laudabila ce face domnul primar Chiliman! Sper sa rezolve si cu casele de patrimoniu si vom ajunge cu adevarat micul Paris! :)
MATRIX
08 Nov 07:34
+0
VOTURI
-0
Chiliman Presedinte !Chiliman Presedinte !Chiliman Presedinte !Chiliman Presedinte !Chiliman Presedinte !
DE PARTID .
mihaila marian
07 Nov 23:10
+0
VOTURI
-0
cand canalizare in sectorul 1 in cartierul 16 februarie [triaj] ca ni sa promis mereu si am ramas ultimi din sector cu noroiul cand ploua..si apa in curtii cand va incepe zapada.
pepsi
07 Nov 19:48
+0
VOTURI
-0
Inca o data Chiliman demonstreaza ca este un om de cuvant si ca isi continua campania de reabilitare , ba mai mult , reabilitand mai nou si case.
maria
07 Nov 18:47
+0
VOTURI
-0
Din pacate foarte putina lume este constienta de efectele "reabilitarii termice" pe termen nu foarte lung. Termoizolarea cu polistiren(cel mai ieftin) si tamplarie PVC(cea mai ineficienta) inseamna etanseizarea incaperilor adica nu se face nici un fel de ventilatie prin pereti si goluri.Efectul evident este umezeala (vaporii de aer fac condens)care produce ciuperci si mai apoi putrezirea peretilor. E si cum ati traii intr-un sac de plastic complet inchis.
Sfatul specialistor este sa deschideti cat mai mult geamurile cel putin o ora pe zi.
Din pacate nu s-a facut nici un fel de instintare iar specialistii spun ca il cel mult 10 ani blocurile "termoizolate" vor fi de nefolosit.
Vestea cea proasta este ca si casele unele dintre ele desi nu sunt in patrimoniu au fatade deosebit de intersante vor fi aplatizate si sorcovite dupa cum ne-au obisnuit cu "frumoasele" blocuri.
Vali
07 Nov 17:02
+0
VOTURI
-0
Este laudabila hotararea Primariei sectorului 1 de a reabilita gratuit casele unifamiliale.Cand va lua si Primaria sectorului 3 aceasta hotarare ?
georgel
07 Nov 16:08
+0
VOTURI
-0
Foarte bine, toti locuitorii romaniei sunt platitori de taxe, deci au dreptul si ei sa le fie reabilitata locuinta precum a celor care locuiesc la bloc.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE