Cât de toxic e aerul Capitalei? Primăria pregătește o hartă a poluăriiPrimăria Capitalei va realiza o hartă a poluării din oraș. Noul studiu va identifica sursele de poluare din Capitală, zonele cele mai afectate, dar și efectele asupra locuitorilor. Primăria Capitalei vrea să plătească 126.000 euro pentru noile planuri de calitate a aerului ambiental din București. 

Primaria Capitalei pregateste o harta a poluarii
Primăria Capitalei pregătește o hartă a poluării

Primăria Capitalei pregătește o hartă a poluării. Municipalitatea este obligată de Uniunea Europeană să monitorezeze indicatorii de calitate a aerului și să ia măsuri pentru reducerea emisiilor în cazul în care se constată depășiri ale valorilor limită. În acest sens, Primăria a scos la licitație un contract pentru realizarea unor "planuri de calitate a aerului ambiental din municipiul București". 

Aceste planuri vor cuprinde o evaluare a emisiilor asociate urmitoarelor categorii de surse la nivel urban:

 - coșuri din domeniul producerii de energie termică și electrică, industrial, comercial, etc.

-  surse de suprafață precum incălzire rezidențială, platforme industriale, zone supuse activităților de construcție, terenuri agricole,

- surse liniare - transportul rutier - alte surse cu impact asupra sanității umane și ecosistemelor la nivel urban.

Proiectul va evidenția nivelul poluării de fond în aglomerarea București, ținând cont de datele de calitate a aerului măsurate în rețeaua de monitorizare a calității aerului a municipiului București și de modelarea dispersiei poluanților ce va include toate sursele de emisie la nivel regional.

În cadrul proiectului se vor întocmi hărți privind calitatea aerului care să acopere întreaga suprafață a municipiului București folosind un suport GIS adecvat și se vor delimita zonele critice din punct de vedere al calității aerului in funcție de pragurile de evaluare prevăzute în legislația în vigoare, se precizează în caietul de sarcini.

Pentru evidențierea impactului cauzat de diferite categorii de surse (CET-uri, industrie, trafic, incălzire rezidențială) se vor efectua simulări separate cu datele de intrare corespunzătoare acestora. Se vor studia in principal, zonele critice din punct de vedere al calității aerului pentru a identifica impactul și contribuția diferitelor categorii de surse asupra calității aerului.

Noua hartă a poluării va trebui realizată în termen de 10 luni de la data atribuirii contactului. 

1.000 de oameni au murit în 5 ani din cauza poluării în București

Aerul Capitalei este monitorizat și de Agenția pentru Protecția Mediului, din cadrul Ministerului Mediului. Astfel, reţeaua de monitorizare a calităţii aerului din Capitală cuprinde opt staţii: Cercul Militar, Mihai Bravu, Drumul Taberei, Titan, Lacul Morii, Măgurele, Berceni şi Baloteşti. În perioada 2008-2012, toate cele 8 centre de măsurare a nivelului poluării în Bucureşti-Ilfov au depistat depăşiri considerabile ale nivelului substanţelor poluante. Drept urmare, în februarie 2013, Comisia Europeană a transmis o scrisoare de somare suplimentară referitoare la depăşirile înregistrate la toate cele 8 staţii, ceea ce reprezintă încălcări ale Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa.

De asemenea, un studiu al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis din 2011 arată că cel puţin 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au murit, din 2004 până în 2009, din cauza unor boli respiratorii provocate de aerul poluat al Capitalei. Același studiu arată că în 2010 au fost înregistrate 80 de zile cu depășiri ale concentraţiilor limită pentru pulberi în suspensie, potrivit măsurătorilor Agenției Regionale pentru Protecția Mediului București, în condițiile în care limita maximă de zile cu depășiri pe an este de 35. Cifrele sunt îngrjiorătoare mai ales în contextul în care din 2010 până în prezent, traficul rutier în Bucureşti a crescut puternic, astfel încât este de aşteptat ca şi poluarea să fi crescut direct proporţional.

Cea mai poluată zonă a Capitalei, conform datelor din 2011, este Drumul Taberei, unde s-a depăşit concentraţia admisă de pulberi în suspensie (PM10) timp de 79 de zile. Foarte poluate au fost şi zonele Lacul Morii şi Titan unde au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiilor de PM10 timp 69 de zile.

Autolaborator pentru monitorizarea aerului de peste un milion de lei

În 2011, Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei a cumpărat un autolaborator pentru monitorizarea calitatii aerului. Instalat inițial sub Podul Basarab, la intersectia bulevardului Nicolae Titulescu cu Calea Grivitei, autolaboratorul urma să fie folosit în diverse puncte ale Capitalei, la solicitarea cetatenilor sau a unor institutii, pentru a analiza și monitoriza factorii atmosferici poluant. Autolaboratorul a costat 1.055.000 de lei fara TVA,

Etichete: monitorizare, poluare, Primăria Capitalei

0/2 COMENTARII
druiven te koop
16 iun 02:38
+0
VOTURI
-0
Water down to today, when there is a glut of anti aging abrade rent meticulousness of to products like arex.gojigezicht.nl/voor-de-gezondheid/druiven-te-koop.html creams, serums, gels and powders that all influence upon to be this fount of youth. Some appointment sedis.cremegoji.nl/gezond-lichaam/can-i-substitute-yogurt-for-creme-fraiche.html their anti aging phantasm be means of ingredients that limit a ton of well-ordered explore tone.gojimasker.nl/informatie/bril-frame.html and assay on how lamina ages to side with them up and some are pasteurized hype.
ggg
11 dec 07:30
+0
VOTURI
-0
asa au platit milioane si pentru harta de zgomot ( o banala traducere adaptata a studiului londrei) si au facut ceva ? oricum hartile nu erau actualzate de prin 1995 .. asa ca ...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE