Câte cărţi au scris deţinuţii din 2014 şi până acumDeţinuţii din penitenciarele autohtone au scris, de la începutul anului 2014 și până în iunie 2015, 157 de cărți. Deţinuţii au scris aceste cărţi în vederea reducerii pedepsei și eliberării condiționate.

Fost spatiu de arest preventiv din Bucuresti, deschis publicului printr-o expozitie
Fost spaţiu de arest preventiv din Bucureşti, deschis publicului printr-o expoziţie
Foto: realitatea.net

Numărul cărților scrise în penitenciare a crescut față de anii anteriori, conform unor informații transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea Agerpres. În anii 2012 și 2013 au fost redactate 97 de lucrări de către persoane private de libertate, potrivit statisticilor ANP.

Conform Legii privind executarea pedepselor, art. 96, lit.f, "în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică publicată sau invenție și inovație brevetate".

Recent, după ce în presă s-a semnalat că anumite lucrări scrise în penitenciar ar fi plagiate, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, anunța că există mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor. Scopul acestor schimbări legislative este, adăuga el, de a aduce clarificări referitoare la ce înseamnă caracterul științific al unor astfel de cărți.

"Caracterul științific nu este ușor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă științific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de față atât la Ministerul Justiției, la ANP, cât și la Consiliul Superior al Magistraturii. (...) Cadrul legal în vigoare este din 2006 și în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate", arăta Cazanciuc.

George Copos, suspectat de plagiat din cauza unei cărți pe care a scris-o pentru a scăpa de detenție

Unele acuzații făceau referire la omul de afaceri Gheorghe Copos, condamnat în dosarul "Transferuri în fotbal", între timp eliberat condiționat.

Copos respinge acuzația de plagiat. Spune că este calomniat

În timpul detenției, Copos a publicat patru cărți la Editura Niculescu — "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI", "Tășnadul medieval", "Franciza vs management în industria hotelieră" și "Turismul, vector de interculturalitate" — și o carte la Editura Meteor Press — "Turismul european durabil și provocările lui".

Cartea lui Copos, asupra căreia există suspiciuni de plagiat, va fi verificată de Comisia de Etică

Prima concluzie în cazul acuzației de plagiat la adresa lui Copos: Număr mare de similitudini

Au mai scris sau scriu lucrări în penitenciar Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Miron Mitrea (aflați încă în detenție), precum și Adrian Năstase și George Becali, eliberați condiționat.

Vezi şi: Pasaje din cărţile scrise în închisoare de Gigi Becali şi Cristi Borcea

De asemenea, DNA a anunțat că a transmis o notă Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției în care cerea acestor instituții să aprecieze asupra oportunității inițierii unor modificări legislative în materie.

DNA își motiva demersul de modificare a legii prin faptul că pentru realizarea unor astfel de lucrări este nevoie de consultarea unor materiale de referință — enciclopedii, lexicoane, glosare, vocabulare, dicționare — "care nu pot fi în mod rezonabil accesate în penitenciar". În nota adresată CSM se făcea trimitere la situația din alte țări europene, unde o astfel de reducere a pedepsei datorată scrierii de lucrări științifice nu este reglementată.

Și Comisia de etică a Universității din București a reacționat în această privință. Reprezentanții forului au susținut că au constatat, în urma informațiilor primite de la Administrația Penitenciarelor, existența unei "imperfecțiuni majore" a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deținuților care realizează și publică lucrări științifice în regim de detenție.

Citeşte şi: Comisia de Etică: Lucrările ştiinţifice scrise în detenţie să fie validate de o comisie universitară

Etichete: carti, detenţie, George Copos, penitenciar

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h