Câţi bani dau din salariu o asistentă, o stewardesă şi directorul ASF, pentru produsele de PaştiPreţul unui coş minim pentru masa de Paşte ajunge la 160 lei, echivalentul a circa 25% din salariul minim net din România.

Cati bani dau din salariu o asistenta, o stewardesa si directorul ASF pentru produsele de Pasti
Câţi bani dau din salariu o asistentă, o stewardesă şi directorul ASF pentru produsele de Paşti
Foto: cronicadeiasi.ro

Pentru masa de Paşte, preţul minim al cumpărăturilor în hipermarketuri este de 160 de lei, potrivit unui calcul efectuat de gandul.info. Aceşti bani reprezintă un sfert din salariul pe o lună al unei asistente nou intrate în sistemul medical de stat românesc.

Coşul minim cu ingrediente sau alimente gata preparate pentru un meniu de bază în ziua de Paşte include pulpă de miel, lapte, ouă, caşcaval, salam, unt, făină, zahăr, bere, ceapă, cartofi, roşii, salată, o băutură răcoritoare, o sticlă de apă minerală, una de vin, un kilogram de portocale, o figurină de ciocolată, cafea, precum şi vopsea de ouă.

Pentru toţi cei circa 900.000 de români angajaţi cu salariul minim pe economie, de 636 de lei net, cuantumul coşului de bază pentru masa de Paşte reprezintă un sfert din salariul lor lunar - 25,15 %.

O asistentă medicală, meserie printre cele mai prost plătite din România, scoate cei mai mulţi bani din buzunar în raport cu venitul lunar. Masa pentru ziua de Paşte reprezintă un sfert din salariul ei. La polul opus se află preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, care, dacă ar opta pentru acelaşi coş de Paşte, ar plăti doar 0,25% din salariul lui. Salariile de la ASF sunt printre cele mai mari de la stat în România.

De altfel, românii cu venituri ridicate se pot desfăta cu o multitudine de delicatesuri care se găsesc şi în hipermarketuri, nu numai în magazinele de lux. Un coş cu astfel de produse costă, cel puţin, aproape 2.500 de lei.

Preţul coşului minim de Paşte este insignifiant şi pentru şeful Tarom. La un salariu de 44.900 de lei, belgianul Christian Heinzmann scoate din portofel doar 0,35% din venitul lunar pentru aceste produse.

În acelaşi timp, pentru o stewardesă a companiei, coşul minimal de Paşte reprezintă 3,58% din salariul minim de 4.460 de lei pe care îl câştigă pe lună.

Citiţi mai multe pe gandul.info.

Etichete: asistentă, mâncare de paște, masa de paste 2014, Paște 2014, salariu minim

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h