CAZUL copiilor din Argeş. Medic: "Nu știu de ce au căutat pesticide în portocale"Șeful Secției Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", Mihaela Bălgrădean, a declarat, marți, că nu există nicio legătură între pesticide și bacteria E-coli și nu știe de ce s-a făcut o analiză privind prezența pesticidelor în portocalele care ar fi fost consumate de copiii bolnavi din Argeș.

CONTROALE in supermarket-uri, dupa cazul bebelusilor imbolnaviti in Arges (Foto zf.ro)
CONTROALE în supermarket-uri, după cazul bebeluşilor îmbolnăviţi în Argeş (Foto zf.ro)

"Plecând de la ideea că acest tip de Escherichia-coli s-ar putea găsi pe orice suprafețe, probabil că s-au gândit că ar putea exista și acolo. Dar nu știu de ce au căutat pesticidele pentru că legătura între pesticide și Escherichia-coli nu există. Este vorba de alte manifestări clinice, nici nu ar face subiectul discuției de azi, pentru că vorbim de altă patologie și de altă clinică", a spus Mihaela Bălgrădean, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, s-a arătat sceptic cu privire la prezența E-coli pe portocale, apreciind că acest lucru este puțin probabil.

"E puțin probabil să găsești o încărcătură microbiană cu Escherichia-coli pe suprafața portocalelor. (...) Portocalele sunt tratate cu ceară și cu substanțe antifungice și antibacteriene care împiedică dezvoltarea microorganismelor pe suprafața lor, deci era extrem de puțin probabil ca pe suprafața portocalelor să găsim Escherichia-coli. În literatura de specialitate nu găsim asocieri între consumul de portocale și emergența unor astfel de infecții digestive", a afirmat Rafila.

Pe de altă parte, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a anunțat, marți, că sunt făcute demersuri pentru ca o echipă a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control) să vină alături de medicii români în cazul copiilor bolnavi din Argeș.

"Lucrăm destul de aproape cu colegii noștri de la Centrul European de Control al Bolilor de la Stockholm, care ne-au contactat, cu care ne sfătuim cum să facem, ce să facem mai bine. (...) Chiar suntem în demersuri ca o echipă de la Centrul European de Control al Bolilor să vină alături de noi (...) în zilele următoare, atunci când dânșii vor decide în acest sens", a declarat Pistol.

Ea a susținut că este puțin probabil ca acești copii, care provin dintr-un singur județ, să se fi îmbolnăvit din cauza unor alimente care se vând pe scară largă în toată țara.

"Ne propunem să căutăm tot ceea ce poate avea legătură cu anumiți factori locali, inclusiv gospodării proprii. Din datele noastre, se poate observa lipsa totală de legătură dintre cazuri, fiecare copil fiind alimentat în mod diferit, cu lapte diferit, surse de fructe și legume diferite. (...) Pentru a fi foarte siguri asupra a ceea ce evoluează de fapt și de drept pe teritoriul României, începând de ieri am instituit un sistem de declarare zilnică obligatorie din toate unitățile sanitare din România a tuturor cazurilor de boală diareică acută severă cu deshidratare, eventual cu semne de sindrom hemolitic-uremic", a afirmat Adriana Pistol.

În ceea ce privește ipoteza că un vaccin ar putea fi cauza bolii, directorul CNSCBT a spus că acest lucru nu poate fi luat în discuție, întrucât nu toți copiii, având vârste diferite, au făcut vaccinul respectiv.

"Toții copii din România sunt vaccinați și astăzi. Toți ar face sindrom hemolitic-uremic. Este stupid. Din aceleași loturi de vaccinuri, pentru că, atunci când ministerul cumpără vaccinuri, cumpără două-trei loturi. Sunt împrăștiate în toată România. Epidemiologic și logic nu are cum să fie nicio rețea de apă potabilă, pentru că nu ne-am fi oprit numai la 12 cazuri, am fi avut mult mai multe cazuri, nicio rețea mare de comercializare de diverse produse pentru că nu ne-am fi oprit la 12 cazuri, am fi avut multe cazuri", a explicat Adriana Pistol.

Ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat, luni, că ultimul raport la "Marie Curie" a pus în evidenţă trei infecţii cu E. coli enteropatogen şi mai multe infecţii cu diverşi viruşi.

"Ultimul raport pe care îl am a pus în evidenţă trei infecţii cu E. coli enteropatogen şi mai multe infecţii cu diverşi viruşi. Acest lucru nu leagă în niciun fel cazurile între ele. Aceste sunt datele de care dispun până în acest moment. Continuăm investigaţiile. Sunt oameni specualizaţi care o fac", a declarat ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat, luni, că rezultatele probelor recoltate din portocale sunt negative, iar copiii din județul Argeș s-au îmbolnăvit din alte cauze.

"Am vorbit cu președintele ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor — n.r.) care a confirmat că rezultatele pe portocale au fost negative. Cred că sunt de vină alte cauze pentru contaminarea copiilor internați la Spitalul "Marie Curie". Mi-e greu să mă pronunț de unde ar fi problema dar cred că e ceva pe partea de sănătate, bacterii, dar nu pot să mă pronunț", a precizat Achim Irimescu.

Etichete: bebelusi bacterie, bebelusi portocale, portocale, Spitalul Marie Curie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE