Cazul filmului întrerupt cu icoane la MNŢR a ajuns în atenţia presei din SUACazul filmului întrerupt cu icoane la MŢR a ajuns în atenţia presei din SUA. Incidentul de la MNŢR, care a avut loc dumincă, în timpul proiecţiei peliculei „120 de bătăi pe minut", când mai multe persoane care purtau pancarte, icoane şi steaguri tricolore au urcat pe scenă, în semn de protest, a ajuns şi în atenţia presei internaţionale.

Scandalul de la Muzeul Taranului Roman, in presa internationala
Scandalul de la Muzeul Ţăranului Român, în presa internaţională
Foto: FOTO: Tudor Giurgiu

The Washington Post scrie că „protestatarii au întrerupt proiecţia unei drame franceze despre SIDA", considerând că aceasta „violează valorile tradiţionale româneşti". 

Jurnaliştii americani amintesc că filmul difuzat la Muzeul Naţional Ţăranului Român a câştigat Premiul cel Mare al Juriului la Festivalul de la Cannes şi este un film în care acţiunea se petrece în Parisul anilor '90 şi care explorează teme precum homosexualitatea sau problemele cu care se confruntă persoanele infectate cu virusul HIV.

„Protestatarii au cântat imnul naţional şi cântece religioase, în timp ce alţii au ridicat pancarte şi bannere cu mesaje precum „România nu e Sodoma" sau „Soros, lasă-ne copiii în pace". Grupul MozaiQ, care luptă pentru respectarea drepturilor minorităţilor sexuale, a condamnat „gesturile extremiste ale ultra-ortodocşilor şi grupurilor conservatoare care propagă ura împotriva comunităţii LGBT" şi le-a cerut politicienilor să dea semnale mai puternice că „discriminarea nu este acceptată în societatea romnească".

„Eram aproximativ 30-40 de cinefili care şi-au cumpărat biletul, împresuraţi de acest grup de domni şi doamne, care la rândul lor cred că aveau bilet de intrare. Filmul a început, după 2-3 minute au ocupat scena din faţa ecranului, au început să cânte, să vină cu tot felul de mesaje mai mult sau mai puţin triviale, dând vina pe ambasade, Soros, Dragnea şi problema principală fiind faptul că acest film nu trebuia să fie difuzat într-un spaţiu sacru, dânşii considerând că acest cinematograf aflat sub tutela MŢR este strâns legat de spiritualitatea milenară a ţăranului român", a spus Tudor Giurgiu, la emisiunea Imparţial. Regizorul a mai afirmat că a văzut în grupul respectiv persoane antisemite. „Ei probabil s-au organizat, nu a fost vorba de o acţiune spontană, a fost o provocare şi o dorinţă de a-şi impune agenda şi de a face un pic de circ ieftin", a adăugat el. Întrebat dacă a fost un act de cenzură a artei, Tudor Giurgiu a răspuns că a fost „un lucru de prost gust, în primul rând".

Etichete: film mtr, MȚR, Muzeul Țăranului Român, scandal mtr

0/1 COMENTARII
LUCRU LA DOMICILIU!
08 feb 12:57
+0
VOTURI
-0
Ultima sansa lucru online acum: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com sau accesati site-ul http://bit.ly/2vX6g35

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h