Curtea Constituţională a respins cele două sesizări formulate de VALERIU ZGONEAJudecătorii Curţii Constituţionale au respins marţi cele două sesizări formulate de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea privind schimbarea Regulamentului şi revocarea sa din funcţie. Augustin Zegrean, a comentat, marţi, sesizările făcute la Curte de către fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spunând că au mai fost date două astfel de decizii în trecut, în 2005 şi 2012, astfel încât cine citeşte acele decizii poate să "prevadă" ce va hotărî CCR în acest caz.

Zgonea, contestatie la CCR
Zgonea, contestatie la CCR
Foto: RADOR.RO

UPDATE 15.30 Judecătorii Curţii Constituţionale au respins marţi cele două sesizări formulate de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea privind schimbarea Regulamentului şi revocarea sa din funcţie.

''Cu privire la Regulament am respins cu unanimitate motivele extrinseci şi cu majoritate de voturi motivele intrinseci. De asemenea, am respins cu majoritate de voturi hotărârea de vacantare a postului'', a declarat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

Ordinea de zi oficială a CCR a cuprins sesizările lui Valeriu Zgonea în calitate de şef al Camerei Deputaţilor privind hotărârea de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi cea de vacantare a funcţiei de preşedinte.

''Am atras atenţia că modificările la Regulament, în forma în care au fost făcute, încalcă prevederi ale CCR (...) Acolo sunt câteva noţiuni care au fost modificate neregulamentar de Comisia de regulament şi au fost încălcate de la articolul 85 până la articolul 155. Am atras atenţia că sunt câteva expresii care redefinesc dreptul şi CCR este singura care se poate pronunţa asupra constituţionalităţii modificărilor aduse Regulamentului Camerei. Modificările care au fost făcute nu respectă spiritul Constituţiei, din punctul meu de vedere. Ele sunt aplicabile, ieri a fost făcută revocarea preşedintelui, ceea ce înseamnă că din expresia pe care o folosesc constituţionaliştii este un act legal şi regulamentar, dar neconstituţional'', a explicat Valeriu Zgonea.

Revocarea lui Zgonea s-a produs după ce adresa Comisiei de statut privind revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost înaintată Birourilor Permanente reunite, iar acestea au decis să transmită punctul de vedere al Comisiei către Cameră, care a introdus-o apoi pe ordinea de zi a Biroului Permanent şi a plenului. Deputaţii au adoptat proiectul de hotărâre pentru revocarea lui Valeriu Zgonea cu 167 de voturi "pentru", 32 "împotrivă" şi o abţinere.

Deputaţii au adoptat şi o serie de modificări la regulamentul Camerei cu 204 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 88 de abţineri, introducând două noi modalităţi de revocare a preşedintelui acestui for - prin vot sau prin retragerea sprijinului politic.

Deputaţii au modificat articolul 21, alin. 4 din regulamentul Camerei, după cum urmează: ''Calitatea de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (...) încetează înainte de expirarea mandatului ca urmare a revocării în condiţiile prezentului regulament sau, încetează de drept, în următoarele condiţii: lit. d) în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32, alin. (3) din legea nr. 96 / 2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaţilor despre încetarea calităţii de membru al Biroului Permanent''. Articolul în vigoare anterior prevedea doar: ''Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat''.

O altă modificare a regulamentului Camerei pentru facilitarea demiterii lui Valeriu Zgonea a fost adusă articolului 26 şi prevede cine poate face propunerea de revocare din funcţie. Astfel, potrivit amendamentului depus şi adoptat, noul articol are următoarea formulare: ''Propunerea de revocare (n. r. a preşedintelui Camerei Deputaţilor) se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv (n.r. care l-a propus). Articolul în vigoare prevede că "propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine membrul biroului a cărui revocare se solicită''.

"Dacă aţi citit deciziile Cuţtii, oricine, dacă le-ar citi, ar putea să prevada deciziile⁠⁠⁠⁠. Am mai dat astfel de decizii în 2005, 2012", a spus fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

Zegrean a adăugat că judecătorii s-au pronunţat de fiecare dată în astfel de cazuri şi au dat soluţii "care nu au mai fost contestate de nimeni".

Augustin Zegrean se referă la decizia din 2005, când PNL şi PD au vrut să îl schimbe de la conducerea Camerei Deputaţilor pe Adrian Năstase, decizia fiind că doar grupul care l-a propus pe şeful forului poate decide revocarea sa din funcţie, şi la decizia din 2012, când USL a revocat-o pe Roberta Anastase, fără să respecte decizia din 2005, însă Curtea a decis că procedurile interne ale Parlamentului revin doar în sarcina senatorilor şi deputaţilor, astfel încât aceştia pot decide reglementările în baza cărora şefii Legislativului pot fi revocaţi. În cazul Robertei Anastase, CCR a menţionat şi schimbarea majorităţii în Parlament ca fiind un factor ce permite schimbarea preşedintelui forului.

Ambele decizii, dacă ar fi aplicate în cazul lui Valeriu Zgonea, i-ar putea fi nefavorabile, având în vedere că schimbarea sa a fost făcută la propunerea grupului care l-a instalat în funcţie, iar judecătorii ar putea invoca din nou argumentul că nu vor interveni asupra reglementărilor interne.

Prima sesizare se referă la modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, prin care şeful forului îşi poate pierde funcţia automat odată cu pierderea sprijinului politic şi care prevede că o solicitare de revocare poate veni de la grupul parlamentar care l-a propus pe preşedinte, şi nu doar de la grupul din care acesta face parte, scrie news.ro.

A doua sesizare se referă la Hotărârea Camerei Deputaţilor prin care funcţia de preşedinte a fost vacantată, în baza modificărilor considerate neconstituţionale de către Valeriu Zgonea.

Primul termen de judecare a dosarelor a fost 21 iunie, însă CCR a amânat dezbaterile pentru aprofundarea cauzei, potrivit unor surse din cadrul instituţiei.

Valeriu Zgonea a pierdut, pe 13 iunie, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent după ce a fost revocat din funcţie, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD.

Etichete: Camera Deputatilor, CCR, Curtea Constituţională a României, inlocuire valeriu zgonea, sef al camerei deputatilor, valeriu zgonea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE