Programul Prima Casă continuă și în 2014. Ce este nou în acest anProgramul Prima Casa va continua si in 2014, cu un plafon suplimentar de garantii de1,2 miliarde lei, dupa ce un act normativ in acest sens a fost aprobat in sedinta de marti a Executivului.

Programul Prima Casa continua si in 2014
Programul Prima Casă continuă și în 2014

In plus, noile dispozitii adoptate de guvernanti dau posibilitatea intrarii in program si a altor banci, astfel ca incepand cu acest an solicitantii vor avea mai multe optiuni de creditare, scrie AvocatNet.ro.

Guvernul a aprobat marti, in sedinta, o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa", prin care se aloca un plafon suplimentar de garantii de 1,2 miliard lei, asigurandu-se, in acest fel, continuarea programului si in anul 2014.

"Pentru anul 2014, se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise (...) de 1.200 milioane lei", se precizeaza in actul normativ citat, disponibil spre consultare publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Totodata, pentru a asigura in conditii optime continuarea programului si in anul 2014, fara a se crea disfunctii resimtite in randul beneficiarilor care doresc achizitionarea unei locuinte si care nu pot finaliza acest proces pana la sfarsitul anului 2013, actul normativ stabileste ca se va utiliza cu prioritate in anul 2014 diferenta nealocata din plafonul anului 2013 (circa 22 milioane lei si 196 milioane lei pentru ANL) si suma alocata finantatorilor care au solicitat plafon, dar care nu a fost consumata integral pana la data de 31 decembrie 2013. Este vorba de aproximativ 158 milioane lei si 301 milioane lei pentru ANL, dupa cum se mentioneaza in nota de fundamentare a HG.

De asemenea, la nivelul normelor metodologice au fost introduse dispozitii care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului "Prima Casa". Mai exact, finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.

Mai multe banci vor putea acorda credite Prima Casa

Documentul aprobat marti de Executiv da posibilitatea intrarii in program si a altor banci. Concret, potrivit notei de fundamentare, mai multe banci, dintre care ING, Banca Comerciala Feroviara, Banca Marfin, dar si IFN-ri precum Credit Coop sau Imocredit, au solicitat in repetate randuri sa intre in programul Prima Casa.

Prin urmare, proiectul de HG largeste sfera imprumutatorilor, cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de BNR si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate. Asadar, daca in momentul de fata exista 16 finantatori participanti la program, pe parcursul acestui an numarul lor ar putea creste, astfel ca solicitantii vor avea mai multe optiuni de creditare.

Lista celor 16 banci inscrise momentan in programul Prima Casa: Banca Comerciala Romana, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac Raiffeisen BankCredit, AgricoleLeumi Bank, Alpha Bank, Millennium, Intesa Sanpaolo Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank, Romanian International Bank.

Hotararea ce cuprinde toate aceste modificari nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial. Vom reveni cu informatii la momentul publicarii.

Prima Casa se desfasoara doar in lei

Începand cu anul 2013, programul Prima Casa se desfasoara doar in lei. Aceasta dupa ce in Monitorul Oficial din august 2013 a fost publicata HG nr. 565/2013 care prevede ca "garantiile se vor acorda si se vor plati numai in moneda nationala".

Mai mult decat atat, documentul publicat atunci prevede ca locuinta achizitionata printr-un credit Prima Casa poate fi schimbata daca este improprie cerintelor de locuit si daca finantatorul isi da acordul.

Etichete: bancă, finantare, plafon, Prima Casă, Prima casă 2014

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE