Ce merită să primească primarii din Bucureşti pentru ce-au făcut în 2012Pentru administraţia locală a Bucureştiului, anul 2012 a fost unul deosebit de efervescent. Alegerile locale din vară i-au ţinut mult timp în campanie pe toţi primarii din Capitală. Dacă unii edili au pus politica pe primul plan şi mai mult au vorbit decât au făcut, alţii au mizat pe proiecte administrative noi şi continuarea celor începute. Cu transparenţa de care au dat dovadă şi ţinând cont de realizările din timpul anului, B365.ro îi recompensează pe primarii sectoarelor din Bucureşti după caz, cu premii simbolice de la mătură până la plachete de recunoaştere a meritelor. 

Sectorul 1: Andrei Chiliman merită un geam de sticlă pentru a învăța să devină mai transparent

Primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a fost foarte implicat in campania electorala pentru legislative, în 2012. Cu excepţia câtorva conferinţe de presă, referitoare la reabilitarea termică a blocurilor şi caselor şi prezentarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în Sectorul 1, Chiliman a luat parte la majoritatea scandalurilor politice din interiorul PNL. După contre dure cu şeful de partid, Crin Antonescu, Chiliman a fost protagonistul unui alt conflict în PNL, finalizat cu debarcarea sa de la şefia PNL Bucureşti.

Primarul "panseluţelor" s-a remarcat în 2012 şi pentru sumele mari date pe amenajarea şi întreţinerea spaţiului verde, peste 500.000.000 de lei fiind pregătiţi pentru următorii patru ani dar şi prin contractarea celor mai mari împrumuturi de la BEI. 

Controverse au fost legate, de asemenea, şi de mega-contractul de jumătate de miliard de euro dintre Sectorul 1 şi firma de salubrizare Romprest a omului de afaceri Florian Walter, acuzat în prezent de DIICOT de un prejudiciu de 11 milioane de euro în urma unor transferuri nelegale de fotbaliști, dar și cu un trecut cel puțin la fel de dubios- ce cuprinde stagii prin pușcăriile din Austria. Grație primarului Andrei Chiliman, Walter deține un contract pe nu mai puțin de 25 de ani pentru salubrizarea Sectorului 1, în valoare totală de peste 550 de milioane de euro, în ciuda existenței unei decizii a Curții de Apel București ce prevedea încetarea contractului cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare , din cauza duratei excesive. Cu toate insistenţele reporterilor B365.ro de a face public acest contract, inclusiv prin solicitare scrisă în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, administraţia locală condusă de Chiliman a dat doar un răspuns evaziv, motiv din care edilul Chliman nu poate fi caracterizat drept transparent în cheltuirea banului public. La fel de puţin transparent s-a dovedit şi site-ul primăriei unde nu sunt anunţate în timp util şedinţele de Consiliu Local Sector 1 pentru informarea publicului, aşa cum prevede legea. De aceea, in mod simbolic, B365.ro ii acorda un geam, prin care sa lase sa se intrevada mai multe din felul in care Primaria cheltuie banul public.

Sectorul 2: Neculai Onţanu, recompensat cu plachetă de merit 

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, este cel care a atras cei mai mulţi bani europeni în Bucureşti, lucru susţinut de datele Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov. Sectorul 2 se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte valoarea fondurilor europene, cu proiecte finalizate sau aflate în diverse stadii de execuţie în sumă de 357,67 milioane de lei (aprox. 80 milioane euro). Fondurile au fost direcţionate îndeosebi pentru creşterea siguranţei cetăţenilor, prin instalarea de camere de supraveghere în cartierele Baicului şi Ion Creangă, dar şi pentru regenerarea urbană a acestor zone. 

Tot cu bani europeni, Onţanu a început reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional Iulia Haşdeu unde se lucrează la extinderea aripii corpului de clădire de pe Bdul. Ferdinand şi la finisajele interioare, la care se adaugă dotarea cu echipamente de ultimă generaţie la laboratoarele de biologie, fizică, chimie, informatică şi alte discipline. Din surse europene sunt finanţate şi lucrările la Liceul C.A. Rosetti (detalii aici), precum şi modernizarea mai multor săli de sport şi a unui bazin de înot la Şcoala 25, Sectorul 2. 

Campion la reabilitarea termică a blocurilor, după cum a fost nominalizat în această vară de postul TV Money Chanel, primarul Onţanu a anunţat că va continua programul de anvelopare gratuită a apartamentelor şi în 2013, în Sectorul 2. Nu au fost uitate nici persoanele vârstnice, ori cele cu nevoi speciale, şi nici copiii, în acest sens fiind deschise Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie "Sfântul Pantelimon", Centrul de Zi "Sf. Mihail şi Gavril" pentru locuitorii Sectorului 2 şi un nou centru medico-social dotat cu bibliotecă virtuală metropolitană, cabinete de recuperare medicală şi consiliere psihologică în str. Valer Dumitrescu nr.33. 

De asemenea, pentru a facilita accesul în zona pieţei Obor, a fost amenajată o nouă parcare cu 200 de locuri, tot în Sectorul 2 urmând să funcţioneze şi cea mai modernă parcare inteligentă din Bucureşti ce va fi faţetată cu panouri verzi. 

Sectorul 3: Robert Negoiţă, premiat cu un stingător de incendiu

În numai jumătate de an de când a preluat mandatul, Robert Negoiţă, primarul PSD de la Sectorul 3, a ieşit în faţă îndeosebi la evenimentele politice ale USL, în campania pentru alegerile parlamentare dar şi în cadrul unor întâlniri ce cetăţenii pe tema reabilitării termice a blocurilor

Pe bannerele împânzite la Unirii, în zona zero a oraşului, Negoiţă promitea taxă zero pe gunoi, lucru care susţine că l-a şi făcut, începând de la 1 noiembrie. Cu toate acestea, exact din aceeaşi zi, tarifele pentru curăţenia pe străzi şi cele de deszăpezire au fost majorate cu 60%. Cu alte cuvinte, ceea ce a luat cu o mână, Negoiţă a dat cu două firmei familiei fostului deputat PDL, Silviu Prigoană. 

Deşi l-a criticat pe fostul primar, Liviu Negoiţă (PDL) că îşi face campanie electorală din bani publici, odată ajuns în funcţie nu a ezitat nici el să împartă pomeni electorale, banii ajungând la diverse tipuri de categorii defavorizate şi nu numai după cum B365.ro a scris aiciBani a împărţit Negoiţă şi la biserici, în numai două zile fiind semnate din vârful pixului alocări de 2.000.000 de lei pentru refacerea a diverse lăcaşuri de cult de pe raza Sectorului 3. 

Pe principiul "ei cu ai lor, noi cu ai noştri", primarul Sectorului 3 a început să îndepărteze una câte una firmele apropiate fostului edil (un exemplu elocvent fiind BGS), făcând loc altor companii. Astfel, Negoiţă pregăteşte un cadou de 104 milioane euro pentru firma care va concesiona serviciile de întreţinere a străzilor din Sectorul 3. 

Tot Negoiţă a anunţat că va schimba sistemul de deszăpezire în Sectorul 3, prioritate având trotuarele şi străduţele secundare care duc către marile bulevarde. La ninsorile de până acum, Rosal a onorat comanda primăriei. De numele lui Robert Negoiţă a fost legat un scandal imens în această toamnă din cauza incendiului din complexul imobiliar Confort City când au ars mai multe locuinţe de la ultimele etaje ale unui bloc. Nenorocirea a scos la iveală mai multe probleme, respectiv faptul că respectivul complex nu avea autorizație din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență şi că Confort City este construit prea aproape de o groapă de gunoi și nu are nici autorizație de mediu. după cum avertiza în trecut B365.ro.

Sectorul 4: Cristian Popescu Piedone merită plachetă de recunoaştere a realizărilor întreprinse

Cu un buget destul de limitat, în comparaţie cu alte sectoare din Capitală, anul 2012 a fost pentru primarul Cristian Popescu Piedone unul destul de dificil din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, cu bani puţini, edilul Sectorului 4 şi-a concentrat principalele proiecte pe dezvoltarea sistemului educaţional, în acest sens fiind modernizate şi inaugurate mai multe creşe şi grădiniţe noi, după cum B365.ro a scris aici, alte proiecte fiind centrate pe ajutorarea persoanelor nevoiaşe, care urmează să beneficieze de o clinică de tratament a urgenţelor stomatologice.  Primarul a inaugurat si un program de incurajare a elevilor si profesorilor in activitatea scolara, bursele si graturile acordate avand menirea de a asigura tineri mai bine pregatiti pentru viitor. 

În acest an, au demarat şi lucrările de modernizare a Orăşelul Copiilor, fiind făcute amenajări peisagistice inedite şi locuri de joacă spectaculoase, după 20 de ani în care parcul a fost lăsat în paragină. Cum arată vedeţi aici.

Tot pentru bucureşteni, primarul Sectorului 4 a inaugurat noua piaţă Apărătorii Patriei, dotată cu abator şi hală de asomare a animalelor, prima din Bucureşti cu acces direct la metrou. În pregătire se află, de asemenea, şi viitoarea piaţă Progresul, cu parcare construită pe acoperiş şi care va putea fi folosită şi de cei care locuiesc în zonă.   

"Pentru mine, anul 2012 a fost la fel ca şi celelalte de până acum. De fiecare dată mă gândesc că şi mâine e o zi şi cetăţenii te judecă pentru ceea ce faci. Eu mă gândesc deja cum va fi în 2018 căci până atunci sunt legat din cauză că mai am proiecte de implementat în Sectorul 4. Totul este să existe unitate pentru a construi împreună, punând interesul cetăţenilor pe primul plan", a punctat Piedone. 

Atmosfera a fost însă destul de tensionată pe parcursul anului din cauza mai multor contre cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, Piedone acuzându-l public pe edilul-şef că nu îşi face treaba. Din cauza banilor, pe care Piedone spune că ar fi dorit să îi ia Oprescu, primarul Sectorului 4 a anunţat recent că intenţionează să demisioneze, după cum B365.ro a scris în exclusivitate aici. 

2012 a fost un an deosebit din punct de vedere sentimental pentru Cristian Popescu Piedone și soția sa, Iulia, care și-au reînnoit jurămintele la biserică, odată cu împlinirea a 25 de ani de căsnicie, naşi fiind Andra și Cătălin Măruță.

Tot în 2012, Piedone a suferit mai multe transformări din punct de vedere fizic, în vară acesta fiind supus unei intervenţii de micşorare chirurgicală a stomaculului. Şi nu pentru că "e la modă" să slăbeşti, ci pentru că regimul alimentar nu mai dădea rezultate, kilogramele în plus fiind o adevărată problemă de sănătate, după cum edilul Sectorului 4 a mărturisit, în exclusivitate, reporterilor B365.ro. 

Sectorul 5: Marian Vanghelie merită să primească o mătură

Activitatea administrativă a primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie (PSD) "este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire". Cel puţin aşa este văzută din afara sediului de pe Bd. Regina Elisabeta, din centrul Capitalei dar şi de unii colegi cu care rar interacţionează din cauză că rar ajunge la primărie, după cum B365.ro a remarcat în urmă cu mai mult timp. 

A demonstrat-o şi în septembrie când, disperat că nu putea să intre în audienţă la Vanghelie, un om a încercat să îşi dea foc în faţa primăriei. Gestul l-a costat scump: protestatarul a murit, iar Vanghelia a avut o reacţie care nu face cinste unui edil. "Mă feresc de lucrurile astea, dau bani, însă, când aud de probleme, fug! Poate să se şi spânzure cineva. Îţi spun sincer, chiar dacă eram în primărie, nici nu îl primeam pe acest bărbat. Eu primesc zilnic peste 1.600 de mesaje, credeţi că răspund la toate?", a declarat Vanghelie. 

Nici măcar curăţenie nu-şi face singur în sector, Vanghelie fiind singurul edil din Bucureşti pentru care serviciile de salubritate şi deszăpezire sunt asigurate de Primăria Capitalei, adică din banii tuturor bucureştenilor pentru că, spune el, nu are fondurile necesare. De altfel, muntii de gunoaie stau marturie incapacitatii primarului PSD de a asigura un climat de Capitala europeana la el in sector. Din acest motiv, o mătură ar fi un cadou potrivit pentru edilul Vanghelie. 

Lipsa banilor pe care o invocă nu l-a împiedicat însă pe primarul Sectorului 5 să dea ajutoare in fieful iubitei sale, Oana Mizil, pe când aceasta era şefă la PSD Călăraşi, în timpul ninsorilor de iarna trecută. Tot cu banii primăriei a sprijinit-o pe Oana Mizil şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare din toamnă, după cum B365.ro a scris aici. 

Banii personali însă i-au creat mari probleme edilului din Sectorul 5, recent acesta fiind cercetat de ANI pentru fraudă fiscală. Procurorii de integritate susţin că Marian Vanghelie ar fi trasferat sute de mii de euro în conturile din Liban ale iubitei sale, deputatul Oana Mizil, acești bani nefiind declarați de edilul Sectorului 5 și nici nu pot fi justificați, potrivit RTV.

Deşi în campania electorală pentru alegerile locale la primărie, Vanghelie se lăuda că în numai 12 luni reabilitează termic toate blocurile din Sectorul 5, o analiză a reporterilor B365.ro a demonstrat că, ţinând cont de experienţa anterioară, momentul va fi cu mult depăşit. 

Sectorul 6: Rareş Mănescu recompensat cu o clepsidră - timpul se scurge şi încă aşteptăm realizările sale

În jumătate de an de când a preluat mandatul, primarul liberal Rareş Mănescu a continuat, în cea mai mare parte, proiectele demarate de fostul edil, Cristian Poteraş. 

Astfel, a fost reluat programul de sterilizare a câinilor fără stăpân de către Fundaţia "Vier Pfoten" şi s-au continuat lucrările de reabilitare termică a blocurilor. Cel de-al doilea subiect a stârnit însă un val de nemulţumire din partea mai multor asociaţii de locatari care l-au acuzat pe edil că, deşi le-a promis că le va da înapoi banii cheltuiţi pe anveloparea apartamentelor, până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că fondurile de restituit în acest sens urmează să fie prinse în bugetul pe 2013. 

Pentru a continua cele mai scumpe proiecte ale lui Poteraş şi Udrea, Mănescu a decis să împrumute 80 de milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi la prefinanţarea proiectelor europene ce vizează modernizarea Parcului Drumul Taberei (fost Moghioroş) şi a unor spaţii verzi din cartierele Militari şi Drumul Taberei, precum şi instalarea de camere video în aceste zone. Numai lucrările de modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei se ridică la  aproximativ 63,56 milioane de lei, ceea ce face ca acesta să fie cel mai scump parc nou din Bucureşti. Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme, printre acestea aflându-se şi unele "abonate" la Sectorul 6, precum S.C. Construcţii Erbaşu şi S.C. Pergola Grădini Decorative, din mandatul fostului primar Poteraş. 

Mănescu a moştenit, de asemenea, şi nemulţumirile ONG-iştilor legate de reabilitarea fostei glorii a cinematografiei româneşti, Cinema Favorit, aceştia acuzând administraţia locală că nu este suficient de transparentă în privinţa modului cum va fi realizat proiectul. 

În schimb, pentru şoferii din Sectorul 6 a venit cu o veste bună, luând decizia de a nu se mai ridica maşinile parcate neregulamentar, cel puţin în zonele în care se execută lucrări la magistrala 5 de metrou. 

În acest an, primarul Sectorului 6 şi reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog au semnat un parteneriat care urmăreşte prevenirea, combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Totodată, au fost deschise noi grădiniţe , alături de un centru de excelenţă pentru copii

Etichete: Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Cristian Poteraş, Liviu Negoiţă, Marian Vanghelie, Neculai Onţanu, rareş mănescu, realitatea, robert negoita, Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6

0/9 COMENTARII
martin
28 Dec 15:28
+0
VOTURI
-0
merita s aprimeasca MANDATE DE PUSCARIE,DE 5-10 ANI PENTRU DELAPIDARE,INFRACTIUNI,ETC,SPALARE DE BANI. din pacate in romania,justitia este plina d eincopetenti si nesimtititi,libidinosi corupti,care se fac ca lucreaza... ! sa traiti bine popor de lasi si IPOCRITI!
big
28 Dec 06:12
+0
VOTURI
-0
Primarii parca si-au cumparat feuda, cheltuie (fura) banii cum vor ei, iar daca se intampla ceva notabil cica a facut primarul, pai a facut din banii lui de acasa? Orasul e plin de caini maidanezi care se c..a pe bordurile de granit si pe panselute montate tot din banii nostrii, iar copiii se joaca in parazitii de la javrele astea. Daca sunteti asa de ziaristi duceti-va la parazitologie la Colentina si aflati de toxocara si chist hidatic!
politicata.wordpress.com
28 Dec 04:45
+0
VOTURI
-0
Da, desigur, e si foarte logic
La cati bani a bagat Ontanu in situl b365 in campania de la locale e si normal sa-l prmeiati. Interesante ar fi niste facturi
sorin
27 Dec 16:16
+0
VOTURI
-0
Rares Manescu este o rusine de primar, cainii sunt din ce in ce mai multi, parcul Pacii e plin de ei, nu te poti plimba cu nepotii din cauza lor, nu poti iesi in spatele blocului cu bicicleta de frica lor, noaptea nu poti dormi din cauza latraturilor .. ce mai, parca traim in vestul salbatic sau in padure inconjurati de caini.
Rusine Manescu, cel autointitulat nascut in sectorul 6
unu
27 Dec 14:28
+0
VOTURI
-0
Bani multi cheltuiti - realizari putine spre deloc.
Cea mai mare hotie e la Primarie! Oricare Primarie...
alex
27 Dec 12:48
+0
VOTURI
-0
Ontanu in sectorul 2 nu a mai miscat un deget, inafara faptului ca si-a pus numele pe pancarda unde se construieste biserica pe b-dul chisinau eu locuitor al sec.2 nu am vazut nimic. O minciuna ca pana la sfarsitul lui 2013 toate blocurile din sector vor fi anvelopate Cel mai murdar sector iar fruntea este Pta. Obor Eu unul nu l-am votat pe acest GENERAL DE CARTON.
irinapop
27 Dec 11:37
+0
VOTURI
-0
In sectorul 6, Rares Manescu este o maaaaare dezamagire pentru mine. Recunosc ca l-am votat numai pentru ca am considerat ca Poteras trebuie sa raspunda mai des la chemararile DNA, daaaaar.... Doamne!!! Atata mizerie ca acum numai in vremea lui Darabont a mai fost. Cainii s-au inmultit, incat ajung sa ma rog de actualul primar sa nu-i mai sterilizeze. Pentru ca in sectorul patronat de Manescu sterilizarea duce la inmultirea cainilor fara stapani. Iar gunoiul, Doamne, gunoiul este bomboana pe coliva. Daca in vremea lui Poteras, erau maturatori si dimineata si seara pe strazile cartierului Militari, acum sunt gunoaie si dimineara si seara pe aceleasi strazi. In mod cert cetatenii arunca noaptea tot felul de gunoaie, de la haine pana la mobila, dar Poteras facea un hocus-pocus si toate dispareau dimineata pana-n 10. In schimb acum, gramezile de gunoaie neconventionale cresc si sunt imprastiate de maidanezii comunitari. Cu toate ca atunci cand l-am votat nu aveam mari asteptari de la Manescu si-mi ziceam ca orice (n-)ar face n-o sa ma dezamageasca, m-am inselat amarnic. Mi-a intrecut cele mai negre (ne)asteptari si a reusit sa ma trezeasca din amorteala. De aceea ii transmit domnului Manescu ca in viata mea n-o sa mai pun stampila pe un liberal sau pe un uselist (USL-ul poate sa-i multumeasca). Si voi semna orice document care zice ceva impotriva domniei sale.
ady
27 Dec 11:11
+0
VOTURI
-0
De cateva luni am tot facut reclamatii la primaria sectorului 6 pentru a ridica cainii de pe strada Barsanesti zona Pacii insa nimic nu s-a facut, din contra sunt mai multi.
Rares Manescu e o dezamagire pentru toti locuitorii din Militari, multi vecini de-ai mei care traiesc in cartier de multi ani mi-au zis ca niciodata nu au fost asa multi maidanezi cum sunt acum
livius
27 Dec 11:08
+0
VOTURI
-0
cea mai tare realizare a lui piedone este parcul oraselul copiilor...un gard cetate iar inauntru aceleasiaparate si jucarii vechi revopsite...in rest...acelasi parc...cat despre oprescu numai este nimic de spus...nu stie de cat pasarele si pasaje pentru masini...pasarele lasa te de izbeliste, parcurile le a lasat balta...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE