Ce cauţiune vor plăti firmele care contestă achiziţiile publice. Decizia GuvernuluiGuvernul va introduce o cauțiune pentru contestarea la CNSC a procedurilor de achiziții publice, precum și o taxă pentru depunerea unei plângeri în acest sens la Curtea de Apel. Cauțiunea va fi de 2% din valoarea estimată a contractului de achiziție publică, iar taxa va fi între 1% și 2% din valoarea contractului, în funcție de valoarea acestuia. Executivul vrea să descurajeze astfel utilizarea abuzivă a contestațiilor pentru blocarea derulării contractului de achiziție.

Ce cautiune vor plati firmele care contesta achizitiile publice. Decizia Guvernului
Ce cauţiune vor plăti firmele care contestă achiziţiile publice. Decizia Guvernului

Cauțiunea pentru depunerea contestației la CNSC, de 2% din valoarea contractului, va fi cuprinsă între 30.000-880.000 lei, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Taxa pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel va de 2% din valoarea contractului la achiziții de până la 100 milioane lei și de 1% din valoarea contractului la achiziții de peste 100 milioane lei. Aceste prevederi vor fi adoptate în ședința de joi de Guvernului, printr-o ordonanță de urgență care modifică legea achizițiilor publice, a mai precizat Teodorovici.

De altfel, ordonanța va simplifica procedura de contestare prin eliminarea notificării prealabile, va stabili reguli mai clare pentru emiterea deciziilor CNSC și va scurta termenele de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel.

Conform ministrului, actul normativ pregătit mai prevede că după semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.

Procedurilor de atribuire nu vor mai fi reluate în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție, iar ordonanța ca clarifica aceste stiuații. De asemenea, autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție în situații de urgență, precum în cazul calamităților naturale.

Guvernul va elimina comunicarea rezultatelor parțiale în cazul procedurilor de achiziții, pentru a se reduce numărul contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului. Ordonanța va clarifica și procedura și va scurta timpul necesar realizării investițiilor prin parteneriat public-privat sau prin concesiuni.

Sursa: profit.ro

Etichete: achiziții publice, contestatie licitatie, Guvern, legea achizitiilor publice, plata cautiune licitatii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h