Ce conţine, de fapt, Oscillococcinum, medicamentul homeopat pentru răceală şi gripăÎn jurul lui Oscillococcinum, medicamentul homeopat folosit pentru răceală şi gripă, s-a produs un real scandal în ultima perioadă. Mai jos puteţi vedea ce conţine, de fapt, acest medicament homeopat.

Ce contine, de fapt, Oscillococcinum, medicamentul homeopat pentru raceala si gripa
Ce conţine, de fapt, Oscillococcinum, medicamentul homeopat pentru răceală şi gripă
Foto: Okazii.ro

În ultimele zile s-a iscat un întreg scandal legat de medicamentul "Oscillococcinum granule homeopate", fabricat de Boiron. Acest medicament nu are însă nicio substanță activă care să trateze răceala, să prevină gripa sau să te vindece de vreo boală, scrie nwradu.ro.

Conform sursei citate, medicamentul conţine extract de ficat și de inimă de rață, într-o concentrație ce poate fi descrisă în termeni de "părți pe milion", și zahăr. "O doză de 1 g granule conţine : anas barbariae, hepatis et cordis extractum diluţia 200CK-0,01 ml Excipienti: zahăr 850 mg şi lactoză 150 mg", se precizează în prospect.

Din start se observă o concentrație foarte mică de substanță activă: doar 0,01 ml la 1 gram de medicament. Considerând densitatea apei, asta ar însemna 1:100.000. E puțin, desigur, dar normal pentru un medicament homeopat.

Potrivit blogger-ului, minciuna apare la "anas barbarie, hepatis et cordis extractum". Deşi asta sună oficial; a medicament, în practică "anas barbarie" este denumirea latină a păsării de curte numită în vorbirea populară raţă leșească (o specie de rață ce trăia în Mexic și a fost adusă și domesticită și în Europa după anul 1600), iar "hepatis et cordis extractum" înseamnă "extract de ficat și inimă".

Practic, conform sursei citate, pentru realizarea acestui medicament se taie o rață leșească, iar din ficatul și inima ei se iau mici cantități ce vor deveni ingredientele active din medicamentul Oscillococcinum, care aparent are vânzări de zeci de milioane de euro pe an în lume.

Pentru realizarea medicamentului se iau 35 de grame din ficatul raţei și 15 grame din inimă și se pun într-o sticlă alături de ceva zahăr și, probabil, apă. Se lasă 40 de zile până când bucățile de organe se dizolvă în apă. Apoi se umple un alt recipient cu apă și în el se toarnă o picătură din amestecul din sticlă, apoi se aruncă apa şi se repetă procedeul de 200 de ori. Practic, conform sursei citate, picătura de lichid ce conține o parte infimă de ficat și inimă se adaugă doar prima oară.

La final, cu apa respecrivă se udă micile granule de zahăr pe care le găsiți în flaconul medicamentului, apoi acestea se dau pe piață și faci milioane de euro din ele de la cei care le înghit/dizolvă sub limbă.

Cum s-a ajuns la ficat de rață leșească? A pornit de la un medic numit Joseph Roy, care a anunțat că la baza tuturor bolilor grave din lume stă o bacterie numită Oscillococcus. Bacteria n-a putut fi găsită și de alți oameni de știință, dar a dat numele medicamentului homeopat propus de acesta și vândut de vreo 70 de ani în lume.

Însă, conform sursei citate, nici medicamentul în sine, Boiron, compania producătoare sau autoritățile care l-au lăsat pe piață nu mint, având în vedere faptul că homeopatia este o formă a medicinei alternative, în care medicii tratează pacienții cu preparate foarte diluate.

Homeopatia este o tehnică medicală apărută în 1796 și care spune că substanțele ce induc simptomele unei boli în oamenii sănătoși pot fi folosite pentru a vindeca oamenii ce chiar sunt bolnavi cu acea boală.

Medicamentele homeopate sunt foarte, foarte diluate ca şi cazul prezentat, iar concentrația infinitezimală chiar se obține prin diluții succesive, ca şi în procedeul prezentat de nwradu.ro.

Mai mult pe nwradu.ro.

Etichete: medicament, raceala

0/2 COMENTARII
michirec
31 Dec 08:33
+0
VOTURI
-0
Efectul ,,placebo,, a fost descris din antichitate... :)
Cris
30 Dec 21:19
+0
VOTURI
-0
Majoritatea medicamentelor existente in farmacii contin zahar, faina, apa, si alte substante inerte care nu au niciun rol functional, doar pe acela de a lua banii prostilor cu o pacaleala.

Majoritatea oamenilor se conving zi de zi ca, si cu medicamente si fara e tot aia...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h