Ce datorii au bucureştenii la bănci, acumActivitatea economică slabă continuă să lovească în capacitatea debitorilor de a-şi achita ratele la bancă. Restanţele românilor la credite au ajuns la 32 de miliarde de lei şi sumele restante depăşesc un sfert din totalul sumelor datorate, la nivel naţional. 

Cum poti primi bani de la stat ca sa-ti dezvolti afacerea
Cum poti primi bani de la stat ca sa-ti dezvolti afacerea

În Bucureşti sunt înregistrate restanţe de 12,4 miliarde de lei, dintr-un total al creditelor de 91,7 miliarde de lei, în creştere de la restanţe de 10,6 miliarde de lei şi un total al creditelor de 96 de miliarde de lei în urmă cu un an. Ponderea restanţelor în total credite a crescut de la 11,1% la 13,6%, evoluţie similară cu cea înregistrată la nivelul întregii ţări: 11,4% vs. 14,4%, informează economica.net. 

Restanţele la credite ale firmelor şi gospodăriilor au ajuns la 32 de miliarde în iunie 2013, în creştere cu 22% faţă de nivelul de 26,7 de miliarde de lei înregistrat în iunie 2012, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Soldul creditelor a scăzut de la 234 de miliarde de lei la 226 de miliarde de lei în acest interval.

Restanţele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată şi nereturnată – şi nu şi la dobânzile şi comisioanele aferente creditului, şi sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plată.

Vâlcea continuă să conducă în topul judeţelor cu cea mai mare pondere a restanţelor în total credite, cu o rată de 29%: restanţe de 860 de milioane de lei la credite de 2,9 miliarde de lei. Faţă de iunie 2013, restanţele s-au triplat. Un mare impact în problemele judeţului cu băncile vin din partea combinatului Oltchim, care a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

La polul opus, cea mai redusă rată a restanţelor în total credite sunt înregistrate în Gorj (6,2%), Dâmboviţa (8%), Teleorman (9,1%) şi Tulcea (9,3%). Pe de altă parte, aceste judeţe au şi un sold al creditelor redus.

Etichete: Bucureşti, Capitală, credite, restanţe

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE