Ce efecte a avut legea anti-fumat în alte țări: Produsele care se vor vinde mai puținMai multe schimbări s-au înregistrat în celelalte țări europene în care s-a interzis fumatul în localuri, în special în privința vânzărilor.

Ce efecte a avut legea anti-fumat in alte tari: Produsele care se vor vinde mai putin
Ce efecte a avut legea anti-fumat în alte țări: Produsele care se vor vinde mai puțin
Foto: aktual24.ro

Vânzările de băuturi asociate din obişnuinţă de fumători cu aprinderea unei ţigarete, precum berea sau cafeaua, vor avea de suferit, cel puţin în primă fază, ne spune experienţa britanicilor, a irlandezilor sau a francezilor, cu legile antifumat, informează economica.ro.

În Marea Britanie, se spune că interzicerea fumatului în spaţii publice închise a contribuit - alături de creşterea fiscalităţii şi criza economică - la declinul pubului britanic tradiţional, unde se bea bere, se fumează şi se discută politică sau fotbal. Un raport publicat în 2014 de Institute of Economic Affairs, citat de AFP, arăta că în ultimii opt ani - fumatul a fost interzis în Marea Britanie în 2007 - piaţa puburilor a fost "decimată", cu 10.000 de localuri nevoite să-şi închidă porţile. Astfel, de la peste 60.000 de puburi în 2002 şi 67.800 în 1982, în Marea Britanie mai funcţionau în 2014 mai puţin de 50.000 de localuri.

Un alt raport, publicat în 2011 şi preluat de Evening Standard, concluziona că Londra a pierdut peste 700 de puburi în cei patru ani care se scurseseră de la interzicerea fumatului, cifra la nivel naţional ridicându-se la 4.800 de localuri. Şi în acest studiu însă, restricţiile pe fumat repezintă un singur element într-un set de circumstanţe descrise drept "furtuna perfectă": recesiune, băutură mai ieftină la supermarket, care poate fi consumată acasă la o ţigară fără să te hărţuiască nimeni, creşterea accizelor pe băuturi alcoolice şi schimbarea regulilor de planificare urbană, care au înlesnit transformarea puburilor în magazine de proximitate sau alte afaceri.

Totuşi, un editorial Financial Times înfiera, în 2009, reglementarea fumatului în spaţii închise drept o decizie cu consecinţe neaşteptate şi bizare în întreaga lume, care a îngenunchiat în Marea Britanie pubul ca afacere. Din 2007, când a fost interzis fumatul, vânzările de bere în baruri scăzuseră cu 10%, analiştii atribuind interzicerii fumatului jumătate din acest declin.

În Irlanda, care a interzis fumatul "la locul de muncă" - adică inclusiv în localuri - încă din 2004, decizia a accelerat tendinţa de corecţie pe piaţa cârciumilor, descrisă de analişti drept supraaglomerată, în special în mediul rural.

La 10 ani după interzicerea fumatului în localurile irlandeze, Irish Examiner aminteşte cum, iniţial, patronii de baruri au fremătat de îngrijorare.

Potrivit asociaţiei irlandeze a patronilor de baruri unde se consumă băuturi alcoolice, 1.300 de localuri s-au închis în perioada 2005-2013, predominant în mediul rural. Declinul este asociat însă în bună măsură şi recesiunii. În zilele noastre, industria barurilor din Irlanda pare să fie din nou în creştere, potrivit CNN, trend atribuit de activiştii pentru drepturile fumătorilor apariţiei ţigaretei electronice.

Etichete: fumat, fumat baruri, lege fumat

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h