Ce fel de hard disk să alegi, HDD sau SSD? Care sunt diferențele?Când vine vorba de hard disk-uri, trebuie să știi că, pe lângă bătrânele HDD-uri (Hard Disk Drive), au început să câștige tot mai mult teren hard-urile tip SSD (Solid State Drive). Cum știi, însă, care dintre cele două variante este cea mai bună pentru tine?

Hard disk
Hard disk

Dacă ești în căutarea unui laptop sau a unui computer desktop, vei observa că hardurile Hard Disk Drive sunt mai ieftine decât cele SSD. Lucru oarecum justificat. Și vom vedea în cele ce urmează de ce.

Deși SSD-urile au apărut la începutul anilor 90, acestea au avut nevoie de vreo 15 ani ca să devină produse viabile din punct de vedere comerciale. Abia prin 2003 au început să apară pe piață primele modele destinate publicului larg. Însă, doar de prin 2010 putem vorbi de modele suficient de accesibile pentru toată lumea.

Diferența dintre Hard Disk Drive și Solid State Drive este că SSD-ul nu are componente în mișcre, folosind doar memorii NAND (Flash) și alte cipuri pentru stocarea și transferul datelor, ceea ce-l face mai rezistent la șocuri și variații de temperatură. Hard Disk Drive-ul, prin comparație, folosește motoare, discuri și capete de citire/scriere aflate mereu în mișcare, ceea ce-l face vulnerabil în special la șocuri. HDD-urile moderne folosesc sisteme de protecție care blochează sau parchează capetele în cazul unui șoc, însă problemele mecanice sau electrice nu pot dispăarea în totalitate, deoarece lagărele motoarelor se uzează, capetele pot atinge accidental platanele din cauza vibrațiilor iar suprafețele magnetice ale acestora se pot oxida.

Dacă Hard Disk Drive-urile pot fi citite și scrise de un număr teoretic infinit de ori, SSD-urile au însă un număr limitat de scrieri după care celulele de memorie încep să nu mai stocheze corect datele.

În general, SSD-urile au capacitate de stocare mai mică decât HDD-urile, dar să fim sinceri, în ziua de azi utilizatorii de rând nu mai au nevoie de foarte mult spațiu pe hard disk drive. Filmele nu se mai descarcă pe HDD, muzica nici atât, iar fotografiile sunt urcate în cloud. Filmele, serialele se pot urmări online, pe platforme gen Netflix sau HBO Go, chiar și Youtube devenind o sursă foarte bună pentru filmele mai vechi, de exemplu, care sunt disponibile integral. Sau, dacă SSD-urile au capacitate mai mare, atunci acestea sunt sensibil mai scumpe decât HDD-urile.

Există, însă, situații când anumiți utilizatori chiar au nevoie de mult spațiu de stocare pe hard disk drive. Atunci, bătrânul HDD este mai potrivit decât SSD-ul. În condițiile în care cel mai ieftin SSD cu o capacitate de 512 GB este 600-700 de lei iar cel mai ieftin SSD cu o capacitate de 1 TB este în jur de 1200-1500 de lei, HDD-urile sunt încă extrem de atractive pentru cei care au nevoie de mulți terrabytes pentru stocarea tuturor datelor.

Etichete: hard disk, hdd, ssd

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h