Fostul primar Poteraș a vrut pe liste la parlamentare, Monica Macovei i-a pus piedicăFostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, susţine că ar fi vrut să intre în cursa pentru un fotoliu de parlamentar însă i-a fost interzis să candideze. Comisia de Etică a ARD a exclus numele său de pe lista pentru Parlament. 

Procesul lui Poteras, la a 23-a amanare
Procesul lui Poteraş, la a 23-a amânare

Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, se află pe lista celor 32 de candidaţi care au picat testul criteriilor de integritate. În cazul fostului edil democrat-liberal, candidatura i-a fost respinsă din cauza procesului de corupţie în care are calitatea de învinuit, alături de alţi funcţionari publici din Primăria Sectorului 6.  

Din Comisia de Etică fac parte câte un reprezentant al formaţiunilor politice membre, respectiv Partidul Democrat Liberal, Partidul Forţa Civică, Partidul Noua Republică, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi Federaţia Creştin Democrată, plus preşedintele Monica Macovei.

"Am vrut să candidez, dar nu mă lasă din cauza asta (n.r. - procesul de corupţie aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 6)", a declarat miercuri pentru B365.ro fostul edil în timp ce se afla pe holul instanţei de judecată, fără a oferi mai multe explicaţii. Poteraş a stat doar cinci minute în sala de judecată, în timpul unui alt proces ce s-a întins pe mai multe ore, la al său nemaifiind prezent în sală. 

Dacă Poteraş a fost exclus de pe lista de candidaţi la alegerile parlamentare, fostul său consilier - Mihai Anghel se află încă în cursă, în luptă cu conservatorul PC, Damian Florea în Colegiul 27 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 6. Vezi aici cine se bate pe colegiile din Bucureşti: ARD vs. USL

Fostul edil al Sectorului 6, Cristian Poteraş, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a şase terenuri, împreună cu alţi şase funcţionari publici din Primăria Sectorului 6. Imobilele, în suprafaţă totală de aproape 120.000 mp, ce au fost restituite în anul 2006, s-ar fi ridicat la vremea respectivă la valoarea de 58,2 milioane euro.

Amânat de peste 20 de ori până acum, la termenul de miercuri, instanţa a rămas în pronunţare şi a fixat un nou termen de judecată pentru mijlocul lunii viitoare. Asta în condiţiile în care avocaţii tuturor inculpaţilor au cerut la unison refacerea expertizei evaluatorii a terenurilor din cauză că în expertizele întocmite de experţii desemnaţi de instanţă ar fi fost folosite metode diferite de evaluare faţă de cele ale experţilor parte. În plus, avocaţii inculpaţilor au reclamat faptul că experţii evaluatori desemnaţi şi-ar fi depăşit atribuţiile emiţând aserţiuni asupra situaţiei juridice a terenurilor. Mai mult, avocaţii apărării au acuzat lipsă de colaborare pe motiv că experţii desemnaţi în proces "au ignorat" părerile experţilor parte şi că singurul raport de colaborare dintre experţii desemnaţi şi cei parte ar fi fost expedierea unui e-mail către cei din urmă cu doar o zi înainte de termenul de judecată. 

Punctul de vedere al avocaţilor inculpaţilor a fost însuşit şi de avocaţii celorlalte părţi implicate în proces. 

Ce acuze îi aduce DNA lui Poteraş

Urmărirea penală a lui Cristian Poteraş a început în octombrie 2009, alături de Gheorghe Floricică - secretarul Primăriei Sectorului 6, funcţionarii publici (Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea - membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar), precum şi şefa Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, consilier în Primăria Sectorului 6.

Ofiţerii anticorupţie susţin că cei şapte inculpaţi, în frunte cu primarul Poteraş, au simulat "reconstituirea dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane, una din acestea fiind vărul soţiei edilului, Lucian Viorel Grecu".

Procurorii arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că, în datele de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 şi 20 iulie 2006 "ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu".

Persoanele care au primit, în realitate, aceste terenuri necuvenite sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu,Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, susţin procurorii care apreciază că, înainte să fie împroprietăriţi, cei care au solicitat terenurile şi-au vândut drepturile litigioase unui grup de interese, apropiat celor menţionaţi anterior. Mai mult decât atât, terenurile pentru care se solicitau retrocedările ar fi fost situate în afara Bucureştiului, în comuna Domneşti, însă au fost restituite în Capitală.

Astfel, ar fi fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate.

Vezi aici detalii legate de acuzaţiile ce le sunt aduse inculpaţilor din dosar

Etichete: alegeri parlamentare 2012, candidat PDL, corupţie, Cristian Poteraş, deputat, DNA, parlamentar, pdl, Sectorul 6

0/2 COMENTARII
Tase... nu stiu care
25 Oct 22:28
+0
VOTURI
-0
Aaa, domnu' Tase... Aveti un punct de vedere tare interesant.
Nu i-o fi rusine aleia sa-i interzica unuia judecat pentru coruptie sa candideze? Ca doar corupti sunt toti acolo, PDL sau USL, toti o apa si-un pamant...
Tase...ştiţi voi care
25 Oct 19:39
+0
VOTURI
-0
" Distinsa " Muma Pădurii Macovei, în loc să stea la Bruxelles şi să reprezinte România CU CINSTE, îşi arogă nişte drepturi pe care nu le are !!! Cine dracu' a pus-o pe ea să facă această Comisie ? Cum îşi permite hoaşca asta bătrână şi urâtă să facă selecţii printre colegii de partid ? Dar Blaga ce face, e orb ? Încă nu şi-a dat nimeni seama din P D L că această scorpie beţivancă e piatra de moară a partidului, că umblă ca stafia prin politica românească, că face deservicii înaintea alegerilor ? Cine se află cu adevărat în spatele ei, cine o susţine atât de " la greu " încât rămâne tare pe poziţie ? Treziţi-vă P D Lişti...lipsiţi-vă de ea !

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h