Ce impozit se va plăti de anul viitor în locuinţele unde funcţionează firmeModificarea Codului Fiscal, cu aplicare de la 1 ianuarie 2016, aduce modificări şi în ceea ce priveşte calculul impozitului pe locuinţă. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, avocatul Gabriel Biriş, spune că impozitul pe locuinţă nu va mai fi achitat în funcţie de proprietarul imobilului ci în funcţie de destinaţia sa.

Ce impozit se va plati de anul viitor in locuintele unde functioneaza firme
Ce impozit se va plăti de anul viitor în locuinţele unde funcţionează firme

Astfel ca, daca imobilul este sediu social al unei firme, indiferent cine este proprietarul sau (in speta, o persoana fizica), la calcularea impozitului se va tine cont de aceasta. S-a pus insa problema daca nu se desfasoara activitati economie acolo, ori daca destinatia este una mixta.

Opiniile au fost diversificate si cum legea intra in vigoare de la anul, dubiile planeaza.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, avocatul Gabriel Biris, a oferit o explicatie pentru aceste intrebari:

Art. 459 a fost gandit ca reasezarea impozitului pe cladiri sa NU afecteze micii intreprinzatori/pfa/pfi care isi au sediul inregistrat acasa! – impozitul pe cladirile cu destinatie de locuinta in care sunt inregistrate sedii de firma/pfa/pfi unde NU se desfasoara activitati economice se calculeaza conform regulilor de la locuinte; – chiar si daca se desfasoara activitati economice, dar cheltuielile cu imobilul (utilitati, reparatii, impozit) NU sunt inregistrate pe firma, impozitul se calculeaza la fel ca la locuinta. Impozitul va fi calculat proportional cu folosinta (locuinta/activitati economice) doar daca sunt inregistrate cheltuieli cu spatiul afectat afacerii.

Mai multe, pe consilierjuridic.com. 

Etichete: 2016, Cod Fiscal, impozit locuinta, modificare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE