Ce legătură are culoarea mașinii pe care o conduci cu riscul de accidentConform unei cercetări, riscul de accident este mai mare dacă ai o mașină cafenie, neagră sau verde.

Ce legatura are culoarea masinii pe care o conduci cu riscul de accident
Ce legătură are culoarea mașinii pe care o conduci cu riscul de accident
Foto: eastconfort.com

Cercetările efectuate în Noua Zeelandă susţin că şoferii maşinilor argintii riscă de 2 ori mai puţin decât cei aflaţi în maşini de alte culori, în cazul unei coliziuni grave soldate cu vătămări, informează csid.ro.

Cercetătoarea Sue Furness, de la Universitatea din Auckland, afirmă că automobilele cafenii, negre sau verzi prezintă riscurile cele mai mari de coliziune.

Roşul, considerată frecvent culoarea siguranţei, nu e cu nimic mai presus decât albastrul, cenuşiul, galbenul sau albul, potrivit articolului publicat în Jurnalul medical britanic.

Riscul de rănire gravă în maşinile galbene, gri, roşii şi albastre nu este chiar atât de mare – şi nu diferă în mod considerabil de cel prezentat de cele albe.

Studiul ei a dat naştere unui val de critici în legătură cu metodele folosite, însă rezultatele sale se coroborează cu cele obţinute într-un studiu făcut în anul anterior, prezentat în Epidemiologia (2002, 13; 6:721), în care se sugerează că vehiculele în culori strălucitoare sau deschise, precum galben şi alb, sunt mai sigure în timpul zilei, deoarece sunt mai vizibile. Studiul a folosit baza de date a Spaniei privind accidentele rutiere între 1993 şi 1999.

Însă doamna Furness, care a efectuat studiul pe 1.000 de şoferi din Auckland între 1998 şi 1999, a constatat că argintiul este culoarea cea mai sigură. Ea afirmă: "Creşterea proporţiei de maşini argintii ar putea fi o strategie eficientă pentru a reduce numărul de vătămări grave în urma coliziunilor". Ce ar fi să mergem până la capăt şi să vopsim toate maşinile în argintiu? Poate nu s-ar mai produce nici un accident!

Etichete: accident, culoare masina, maşini

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE