Ce români din afara țării primesc bani de la Guvern și ce sumă vor primiDepartamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a anunțat că au fost publicate rezultatele sesiunii de finanțare - ianuarie 2015. Dintr-un număr de 671 cereri de finanțae, doar 140 de cereri au fost aprobate spre finanțare, fiind singurele care au întrunit punctajul necesar.

Ce romani din afara tarii primesc bani de la Guvern si ce suma vor primi
Ce români din afara țării primesc bani de la Guvern și ce sumă vor primi
Foto: www.wall-street.ro

De cea mai mare sumă beneficiază Întreprinderea Colectivă Redacţia Ziarului Minorităţii Naţionale Româneşti din Ucraina, „Zorile Bucovinei”, care va primi peste 99.000 lei, după o lungă perioadă de solicitări adresate Guvernului României din partea publicației. O altă publicație în limba română, din Ucraina, săptămânalul social-politic şi de cultură, „Libertatea Cuvântului”, pentru care au fost alocați peste 27.000 lei. Aromânii din Albania au primit, la rândul lor, sume consistente, precum Asociația Culturală „Aromânii din Albania” (peste 26.000 lei), Liga a rămănilor dit Arbinișie (peste 58.000 lei) sau Organizatia per Menaxhimin e Destinacionit (peste 35.000 lei), scrie ReplicaOnline.ro.

Alte sume au plecat și în Republica Moldova, către AO OWH TV Studio, pentru Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF - secţiunea cadRO (peste 35.000 lei) sau la Comunitatea religioasă Parohia Ortodoxă Română Nașterea Cinstitului Proroc, Înaintemergătorul și Botezătorul Ioan (peste 48.000 lei). Aceeași sumă a fost aprobată și portalul de știri unimedia.md, pentru „susținerea și consolidarea capacităților presei online de limbă română”. De asemenea, statul român va asigura și a doua ediție a taberei pentru elevi „Românii de pretutindeni”, pentru care a alocat peste 67.000 lei.

Societatea Culturală Română „Dacia” din Kazakhstan, a primit peste 23.000 lei, pentru împlinirea a 10 ani de activitate, iar Romania Levant Association, din Liban, va beneficia de peste 22.000 lei, pentru Programul cultural şi educativ al comunităţii româneşti în Liban pentru anul 2015.

În schimb, aplicația asociației aromânilor/vlahilor din Albania a fost respinsă, aceasta solicitând publicarea revistei lunare bilingve „Aromânii/Vlahii din Albania”. Asociația „Ave”, a românilor din Bulgaria, constant atacată de autoritățile bulgărești, a fost la rândul ei lipsită de finanțare, fiind respinse aplicațiile pentru înființarea unui centru de informare și logistică în Vidin și pentru editarea revistei „Salut Românesc”. Nici Asociația Vlahilor din Bulgaria nu a primit finanțare pentru publicația „Timpul”. Emisiunea de televiziune destinată românilor din Canada a fost la rândul ei respinsă, cât și ziarul online românesc din Grecia, romedia.gr.

De aceeași soartă a avut parte și editarea cotidianului național „Adevărul Moldova” și la fel și grupul editorial Litera, care dorea dotarea 900 de școli din Republica Moldova cu câte un set de cărți din colecția „Biblioteca pentru toți”. De asemenea, a fost respinsă și aplicația Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români, care dorea finanțare pentru cea de-a șasea ediție a „Reuniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni”. Asociația Română de Film şi Televiziune va fi lipsită de finanțare pentru realizarea unui film documentar despre problematica meglenoromânilor, la fel și Asociația Societatea Makedon – Armână, căreia i-au fost respinse trei aplicații, respectiv pentru „Tradiţii şi spiritualitate - identitatea unui popor”, „O înţelegere a globalizări prin păstrarea tradiţiilor” și „Transmiterea tradiţiilor către generaţiile viitoare - metode clasice şi metode inovative”.

Etichete: bani Guvern, diaspora, români

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h