Isărescu: Legea privind darea în plată face pilaf Legea obligațiunilor ipotecareLegea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligațiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condițiile necesare ca o astfel de lege să fie funcțională, consideră guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. De asemenea, programul Prima casă nu va dispărea ca efect al aplicării Legii dării în plată, pentru că nu poate fi anulată garanția statului, a declarat, luni, deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii, într-o conferință de specialitate.

Legea darii in plata nu va duce la inchiderea programului Prima Casa
Legea dării în plată nu va duce la închiderea programului Prima Casă

'În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticați la nivel european — Legea obligațiunilor ipotecare, sau Legea obligațiunilor acoperite sau garantate cu proprietăți ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiționalități de îndeplinit. (...) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare', a explicat luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe dedicată educației financiare organizată de Asociația Română a Băncilor și Institutul Bancar Român.

Potrivit acestuia, una dintre condițiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligațiunilor ipotecare să poată funcționa este reducerea dependenței sistemului financiar de finanțarea externă, astfel încât economisirea internă să depășească valoarea împrumuturilor. 'În sfârșit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele', a subliniat guvernatorul BNR.

O a doua condiție era cea a menținerii unei lichidități confortabile în piață, care să ofere încredere investitorilor, condiție de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu. O a treia condiție era aceea de a avea o piață imobiliară stabilă, și din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligațiuni ipotecare.

Potrivit șefului BNR, toate aceste condiții au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desființa atât Legea obligațiunilor ipotecare cât și regulamentul de funcționare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni. 'Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Și atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligațiunilor ipotecare și regulamentul? Și mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare', a subliniat guvernatorul BNR.

"În ce privește Prima casă, mi se pare o intoxicare din partea Băncii Naționale. Programul Prima casă nu va dispărea. Vă spun cu toată convingerea. Legea Dării în plată nu poate anula garanția statului pentru că numai așa ar putea dispărea Prima casă. Garanția statului este o garanție suverană. La articolul I al legii vă rog să observați că legea se aplică persoanelor fizice consumatori, codebitori, coplătitori, ori, statul român în programul Prima casă are calitate de fideiusor, dar statul român nefiind consumator nu poate fi beneficiar al legii. Cu lucrul ăsta cred că ne-am lămurit", a spus Daniel Zamfir, potrivit Agerpres.

El a precizat că dorința sa este ca Programul Prima casă să nu fie scos din lege.

"Ce nu ni se spune, tinerilor în principal, și ce nu s-a discutat public în legătură cu programul Prima casă este ce se întâmplă cu un semnatar al programului Prima casă în momentul în care acesta nu mai poate plăti. În momentul în care acesta nu mai poate plăti, statul român plătește, prin Ministerul de Finanțe, acea garanție de 50% către bancă. Bineînțeles, i se va executa și casa, iar acel cetățean, peste nu știu câți ani, se va trezi și cu casa luată și cu ANAF pe capul lui care va trebui să recupereze acea sumă de bani pe care statul a plătit-o pentru el. Ori, dorința mea ca programul Prima casă să nu fie scos de la Legea dării în plată este tocmai pentru că dorim ca și cei care au semnat un contract prima casă să fie protejați, anume să nu mai fie urmăriți după ce li se execută imobilul de către ANAF până la sfârșitul vieții. Dobânzile de la ANAF sunt cu mult mai mari decât la bănci", a mai afirmat deputatul.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia.

Etichete: legea darii in plata, Prima Casă, programul prima casa

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE