Ce spune ambasadorul SUA la Bucureşti despre legea defăimării. Reacţia lui DragneaAmbasadorul SUA la București, Hans Klemm, critică legea defăimării iniţiată de Liviu Dragnea. 

Ce spune ambasadorul SUA la Bucuresti despre legea defaimarii
Ce spune ambasadorul SUA la Bucureşti despre legea defăimării
Foto: nasul.tv

Diplomatul subliniază că protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase.

"Referitor la proiectul legislativ cu titlul «Proiect de Lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup» , politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase. Condamnăm discriminarea şi ura, dar în acelaşi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare. Aşa cum a declarat preşedintele Obama: «Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranţei care se ridică împreună împotriva bigotismului...» ", se arată într-o declarație a ambasadorului american, postată pe pagina de Facebook a Ambasadei.

Reacţia lui Liviu Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, se declară de acord cu afirmațiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, pe marginea proiectului legii toleranței și anunță că, printr-un amendament, definiția defăimării sociale va fi total eliminată.

"Am văzut reacția ambasadorului SUA. Sunt total de acord cu declarația și cu afirmațiile dumnealui, și eu și PSD-ul susținem libertatea de exprimare. Am anunțat deja de aseară, public, că, mai ales după noile amendamente pe care le voi depune astăzi, această lege nu va mai putea fi înțeleasă greșit. Scopul inițial al legii, care este o dorință la care nu renunț, este de a promova toleranța și demnitatea umană prin sistemul educațional și prin administrație. Este o lege care nu e coercitivă. Azi voi scoate din lege și definiția defăimării sociale. Deja au fost scoase amenzile, azi eliminăm complet articolul, pentru ca nicio virgulă să nu mai poată fi folosită de cei care au manipulat pentru a deturna atenția de la scopul esențial al legii. România este o țară care are nevoie în continuare de toleranță", a declarat Dragnea, luni, într-o conferință de presă susținută la sediul central al PSD.

Întrebat cu ce va fi înlocuită definiția defăimării sociale, Dragnea a spus: "cu nimic", el precizând că, de fapt, este vorba despre definirea "toleranței umane". El a reafirmat că atât copiii, cât și funcționarii publici "trebuie educați" în ceea ce privește toleranța umană.

n continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare. Ideea de a promova toleranța prin educație este o idee pe care o susțin și pe care vreau să o promovez în continuare. Nu afectez prin nicio acțiune de-a mea libertatea de exprimare. (...) Prin amendamentele adoptate săptămâna trecută de Comisia juridică (a Camerei Deputaților — n.r.) amenzile au fost scoase. O să scoatem complet articolul pentru a nu mai exista confuzii. (...) Nu e vorba de un semn de întrebare, eu am afirmat foarte clar că sunt de acord cu aceste afirmații, adică noi nu am intenționat să limităm libertatea de expresie. Și, pentru a nu mai fi niciun dubiu, amendamentele de astăzi vor clarifica legea", a explicat președintele PSD.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a inițat proiectul de "Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup".

Proiectul introduce conceptul de defăimare sociala și prevede crearea unui departament în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, departament care are atribuții de control și reglementare.

Proiectul de lege a trecut de Senat și urmează să intre în plenul Camerei Deputatilor pentru votul final.

Etichete: hans klemm, legea defaimarii, SUA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h