Ce spune Bogdan Chiriţoiu despre creşterea preţului asigurărilor obligatorii RCADatele pe care le deține Consiliul Concurenței în ceea ce privește majorarea tarifelor RCA 'nu par să confirme panica' generată de transportatori, în condițiile în care există asigurători care își majorează prețurile la unele produse, dar sunt și scăderi de prețuri la alte produse, astfel că imaginea pare să fie a unei piețe care funcționează, a declarat miercuri președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Ce spune Bogdan Chiritoiu despre cresterea pretului asigurarilor obligatorii RCA (Foto energielive.ro)
Ce spune Bogdan Chiriţoiu despre creşterea preţului asigurărilor obligatorii RCA (Foto energielive.ro)

"Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune: că trebuie musai, de azi pe mâine, să schimbăm legea. De exemplu, ies forestierii în stradă: musai acum trebuie să reducem prețul la lemn. Poate da, poate nu. La fel la dumneavoastră, vin transportatorii și spun: a crescut prețul la RCA cu 300%, trebuie să faceți ceva mâine. Cât se poate, încercăm să rezistăm la presiunea aceasta de a decide lucrurile de azi pe mâine, fără a avea date. Poate este și vina noastră că nu avem destule date. Oricum, nu poți instantaneu, în timp real, să știi ce se întâmplă în sute de mii de contracte. Trebuie să avem răbdare să strângem date, să luăm decizii în cunoștință de cauză. Datele pe care le avem noi, câte am primit — și de la reglementator (Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, n.r.) și cât am mai strâns noi din piață, nu par să confirme panica aceasta. Vedem că sunt companii care își cresc la unele produse prețurile, dar am găsit și, spre surpriza noastră, scăderi de prețuri la unele produse. Imaginea pare să fie a unei piețe care cumva funcționează. Da, avem undeva niște creșteri de prețuri, dar sunt și companii care pe unele produse își reduc prețurile", a menționat Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a arătat că, pe ansamblu, "avem o creștere a prețurilor an de an, ceea ce este îngrijorător", însă a subliniat că, din datele raportate de asigurători pe segmentul RCA, "se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează" și nu înțelege interesul industrie pentru acest segment care produce pierderi.

"De unde apar creșterile (de tarife, n.r)? În parte pot fi explicate de faptul că, per ansamblu, industria pare să meargă în pierdere, ceea ce este cumva surprinzător. Poate îmi explică colegii de la UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, n.r) de ce vedem, aparent, pe datele raportate, că se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează pe RCA. De ce niște agenți economici raționali sunt implicați în industrie (pe segmentul RCA, n.r), dacă merge atât de prost? Numai Ungaria este cumva comparabilă cu noi. Am văzut că țări din estul Europei produsul este în echilibru, ba chiar profitabil. De ce în România are pierderi atât de mari?", a adăugat președintele Consiliului Concurenței, citat de romaniatv.net. 

În opinia sa, chiar cu aceste majorări de prețuri, "imaginea nu pare să fie atât de dramatică așa cum a fost prezentată".

Etichete: Bogdan Chirițoiu, crestere pret RCA, RCA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE