Ce Sunt Instrumentele Financiare Derivate?În acest articol descoperiți ce sunt Instrumentele Financiare Derivate, dar și diversele tipuri de instrumente financiare care pot fi tranzacționate.

Instrumente Financiare Derivate
Instrumente Financiare Derivate

Ai auzit vreodată de instrumente financiare derivate? Știi ce sunt și ce tipuri de instrumente financiare există pe piață? Știi cum să investești la bursă prin aceste instrumente? Dacă nu știi răspunsul la aceste întrebări, nu-ți face griji, vom încerca să răspundem la toate întrebările.

 

În primul rând, un instrument financiar derivat nu este altceva decât o garanție financiară a cărei valoare depinde sau derivă din unul sau mai multe active suport, de unde și numele său. Este un contract între două sau mai multe părți, iar valoarea sa este determinată de fluctuațiile unui anumit activ suport.

Cele mai frecvente active suport includ valute, acțiuni, obligațiuni, indici bursieri, mărfuri (aur, petrol) și criptomonede.

De ce sunt utilizate? Inițial, instrumentele financiare derivate au fost utilizate pentru a furniza un curs de schimb stabil pentru instrumentele internaționale, cum ar fi valutele, deoarece traderii aveau nevoie de un sistem care să ia în considerare diferențele de valoare de la o monedă la alta. Instrumentele derivate au acum mult mai multe funcții.

Tipuri de instrumente financiare derivate

Instrumentele financiare derivate pot fi foarte diverse, dar principalele sunt: CFD-uri, contracte futures, contracte forward și opțiuni:

- CFD-uri sau contracte pentru diferență. Un CFD este un contract între un trader și un broker prin care se tranzacționează diferența de preț a unui anumit activ suport. Acest contract rămâne activ până când traderul decide să îl închidă, moment în care este decontat cu numerar, în niciun moment activul tranzacționat nu trebuie returnat sau schimbat. Dacă traderul consideră că prețul va crește, va deschide o poziție de cumpărare, care se numește o poziție long. Dacă, pe de altă parte, crede că prețul activului va scădea, poate deschide o poziție de vânzare, numită poziție short.

- Toate piețele futures au ca activ suport materii prime, deoarece au fost formate de fermieri, mineri sau producători de petrol care au dorit să reducă riscul de a nu cunoaște prețul pe care îl vor obține pentru produsul lor în viitor. Este important de reținut că toate contractele futures sunt standardizate, ceea ce înseamnă că toate contractele futures au aceleași specificații, indiferent de cine le cumpără și de cine le vinde, atât în ceea ce privește cantitatea, calitatea, cât și decontarea.

- Așa-numitele contracte forward sau forward sunt instrumente financiare derivate care reprezintă un contract între două părți pentru cumpărarea sau vânzarea unui anumit activ suport la un anumit preț la o dată viitoare. Contractele forward pot fi utilizate ca acoperire sau pentru speculații. Spre deosebire de contractele futures standardizate, aceste tipuri de contracte pot fi personalizate pe baza materiei prime, a volumului și a datei de expirare.

- O opțiune este un instrument financiar derivat bazat pe un activ fix, cum ar fi acțiuni sau valute. Opțiunile oferă traderului dreptul, dar nu și obligația de a cumpăra sau vinde activul suport la un preț și o dată de expirare specificată. La rândul său, vânzătorul este obligat să vândă dacă cumpărătorul solicită și primește în schimb o primă.

 

Etichete: acţiuni, Bursa, instrumente financiare, instrumente financiare derivate, marfuri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE