Cei 12.000 de medici din România aflați în grevă anunţă continuarea protestelor în luna aprilieFederaţia Sindicală Hipocrat şi Sindicatul Promedica a anunţat anularea întâlnirii de la Camera Deputaţilor, care ar fi trebuit să aibă loc pe 28 martie, întrucât Comisia de Sănătate şi-a schimbat programul aprobat iniţial. Federaţia susţine că protestele vor continua.

Medicii anunta continuarea protestelor
Medicii anunță continuarea protestelor

Peste 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar din toată ţara au ales să îşi arate nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă şi de acordare a veniturilor în sistemul sanitar prin grevă de tip japonez, cu banderolă, între 21 şi 27 martie. În condiţiile tergiversării luării unor decizii la nivel guvernamental, protestele continuă, potrivit romaniatv.net.

Astfel, în data de 31 martie va avea loc pichetarea Ministerului Muncii, cu depunerea revendicărilor amintite, în timp ce în 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii medicii vor picheta Ministerul Sănătăţii. În același timp, între 11 – 17 aprilie urmează să aibă loc o Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore. Ultimul pas va avea loc în 18 aprilie atunci când va avea loc o grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor.

"Salutăm susținerea pe care mai multe organizații din Sănătate au anunțat-o pentru aceste mișcări. Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Națională de Medicina Familiei din România, Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum și mai multe filiale județene ale Colegiului Medicilor din România sunt alături de noi în acest demers. Vă reamintim că decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu Ministrul Sănătăţii la începutul acestei săptămâni, dl. Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme", se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicale Hipocrat şi Sindicatului Promedica.

Solicitarile F.S. "Hipocrat" şi CFSMR vizează:

-aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei;
acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat;
-respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă;
asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate;
creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Federaţiile atrag atenţia că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţioanalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României.

Etichete: Federaţia Sindicală Hipocrat, greva medici, greva medici de familie, Sindicatul Promedica

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE