Cei 40 DE MUCENICI, SĂRBĂTORIȚI PE 9 MARTIE. Tradiții și obiceiuri de MUCENICI - 9 MARTIE 2016Cei 40 DE MUCENICI, SĂRBĂTORIȚI PE 9 MARTIE. Tradiții și obiceiuri de MUCENICI- 9 MARTIE 2016: Pe 9 martie Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 DE MUCENICI uciși în Sevastia

Cei 40 DE MUCENICI, SARBATORIȚI PE 9 MARTIE. Traditii si obiceiuri de MUCENICI- 9 MARTIE 2016:
Cei 40 DE MUCENICI, SĂRBĂTORIȚI PE 9 MARTIE. Tradiții și obiceiuri de MUCENICI- 9 MARTIE 2016:
Foto: rador.ro

Cei 40 DE MUCENICI, SĂRBĂTORIȚI PE 9 MARTIE. Tradiții și obiceiuri de MUCENICI- 9 MARTIE 2016:

De 9 martie, tradiţional este aprinderea focurilor. Focurile care se fac de MUCENICI  simbolizează arderea iernii și renașterea primăverii. Prin acest ritual magic, practicat în Banat, Crișana, Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei, se dorea sprijinirea Soarelui în depășirea momentului critic al echilibrului perfect între lumină și întuneric. Astfel, conform volumului Tradiții și Obiceiuri Românești, coordonat de editura Flacăra, în curți și grădini se strângeau, în ziua de MUCENICI, gunoaiele grajdurilor și uscăturile grădinii și se aprindea focul cu ele.

 În Transilvania era obiceiul ca tinerii să sară peste foc în ziua de MUCENICI, pentru a li se îmbiba hainele cu fum, acesta având rol de purificare.

 În alte zone, chiar și vitele erau trecute prin foc de MUCENICI, ca să fie apărate de boli. După cum erau flăcările și direcția fumului, se făceau diferite previziuni asupra vremii.

Cei 40 DE MUCENICI, SĂRBĂTORIȚI PE 9 MARTIE. Tradiții și obiceiuri de MUCENICI- 9 MARTIE 2016:

In ziua de MUCENICI, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, momentul fiind marcat de respectarea unor interdictii sau de oficierea unor practici cu caracter simbolic, scrie crestinortodox.ro.

 Dupa aducerea plugului in fata casei, plugarii, de obicei doi la numar, stateau cu capetele descoperite inaintea boilor sau a cailor, dupa caz, iar femeia iesea din casa avand intr-o mana traista pentru plugari iar in cealalta tinand un vas cu apa sfintita, tamaie si un somoiog de busuioc. Femeia se apropia de plug si de carul in care se afla restul atelajelor specifice acestei lucrari agricole, le inconjura de trei ori, stropindu-le cu agheasma si afumandu-le cu tamaie. In timpul celor trei rotatii executate in sensul miscarii aparente a soarelui, femeia rostea, intr-o solemnitate deplina, urmatoarele: "Cat de curata este tamaia si agheasma, asa de curati sa fiti si voi / Si sa umblati nedespartiti la arat / Si nici cand sa nu dati peste vre-un strigoi sau moroi care sa va faca rau".

Cei 40 DE MUCENICI, SĂRBĂTORIȚI PE 9 MARTIE. Tradiții și obiceiuri de MUCENICI- 9 MARTIE 2016:

In fata animalelor de munca se aseza in aceasta zi un ou, in credinta ca, daca acesta va ramane intreg dupa pornirea carului, atunci si plugarilor le va merge bine pe toata durata plugaritului.

 Plugarii primeau traista cu mancare, dupa care femeia varsa agheasma ramasa in cofa la picioarele animalelor. Se obisnuia ca in coamele plugului sa se puna acum si un colac impletit in opt, numit Creciun, pastrat in casa de la Craciunul trecut, ca simbol al fertilitatii. Semnificatia oului aruncat este de sorginte precrestina, oul fiind considerat masura tuturor lucrurilor de inceput.

În traditia populara se considera ca, in ziua de 9 martie, Sfintii MUCENICI se aduna pentru a participa la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii, ei batand, in acest scop, cu ciomegele in pamantul inghetat. Aceasta practica a fost uzitata si de catre satenii din comunitatile bucovinene, care bateau cu batele in pamant zicand: "Intra frig si iesi caldura, / Sa ne fie vreme buna / Pentru plug si aratura". 

Ziua Mucenicilor era si un prilej de prognozare a vremii. Se considera ca daca ploua in aceasta zi, va ploua si de Pasti; daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor; daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lunga iar stiuletii de porumb vor urui spre cosare precum rotile de la caruta in trecere peste pamantul inghetat.

Cei 40 DE MUCENICI, SĂRBĂTORIȚI PE 9 MARTIE. Tradiții și obiceiuri de MUCENICI- 9 MARTIE 2016:

Sfintii 40 de Mucenici

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Etichete: cei 40 de mucenici, mucenici, mucenici martie, traditii mucenici

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE