Cele MAI PERICULOASE CARTIERE din Capitală în caz de cutremurInstitutul Naţional pentru Fizica Pământului a înregistrat un cutremur în noaptea de marţi spre miercuri. Cutremurul s-a produs în zona Vrancea, la ora 1.20 şi a avut magnitudinea de 5,3. Seismul s-a simţit şi în Bucureşti, fără a produce pagube. În Iaşi, însă, bucăţi de cărămidă s-au desprins de pe unul din pereţi şi au căzut pe trotuar şi peste o maşină parcată.

Cladiri bulina Centrul Vechi
Clădiri bulină Centrul Vechi

Cutremurul a fost resimtit in Muntenia, Moldova si Sudul Transilvaniei. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anaunţat că pana la aceasta ora nu au fost raportate pierderi de vieti sau pagube.

Bucureştiul este vulnerabil la cutremur, iar acum Capitala are 183 de clădiri cu risc seismic care prezintă pericol public, consolidarea lor fiind absolut necesară.

Potrivit ultimelor date privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primăria Capitalei în 9 septembrie, în Bucureşti sunt foarte multe imobile care necesită lucrări ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, încadrate în clasa I, alte 183 fiind catalogate drept „pericol public".

Situaţii prezentate recent de Ministerul Dezvoltării indică faptul că în Bucureşti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic în zonele Otopeni, Băneasa, Casa Presei şi Pantelimon, puternic în zonele Panduri, Militari, Dumul Sării, mediu în zonele Titulescu, Bălcescu, Balta Albă şi Gemeni, iar un efect scăzut s-ar înregistra în zonele Dâmboviţa, Metalurgiei şi IMGB.

Vulnerabilitatea Bucureştiului în cazul unui sesim este dată de "fondul construit vechi, din zona centrală", dar şi de "condiţiile locale de teren, caracterizate prin prezenţa unor straturi argiloase groase, care favorizează perioade predominante lungi ale mişcării terenului, la magnitudini mari şi medii". Un alt motiv este acela că "perioada proprie de vibraţie, de 1,4 - 1,7 secunde, caracteristică clădirilor înalte, construite cu precădere în perioada interbelică corespunde de regulă perioadei de vibraţie indusă de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment în care se produce fenomenul de rezonanţă, cu efect distrugător, de prăbuşire, a clădirilor care fac parte din fondul construit vechi".

Etichete: Bucureşti, cartiere Bucuresti, cutremur Bucureşti, harta seismica, harta seismica Bucuresti

0/2 COMENTARII
Vali
29 Dec 09:00
+0
VOTURI
-0
Lucrurile astea trebuie rezolvate peste vointa locatarilor guralivi si caposi, care sunt impotriva consolidarilor... ca ei n-au bani, ca bla-bla. Ce te faci daca'n imobil sunt 8/10 care nu vor consolidare? Sufera cei 2, impreuna cu ceilalti 8. Romania nu este educata corespunzator in ceea ce priveste siguranta la dezastre naturale, in special cutremure, fenomene ce nu pot fi prevazute. In SUA, oamenii sunt invatati de mici cum sa ofere prim ajutor, spre exemplu, in timp ce noi fugim ca apucatii la o calamitate, si nimeni nu mai stie de nimeni. Autoritatile trebuie sa IMPUNA consolidarile, indiferent ca's facute din bani publici sau fonduri UE.
Noua Zeelanda a avut cele mai mici pierderi omenesti, dar pierderi materiale substantiale la cutremure. De ce, pt ca prioritatea in acest caz este viata umana, nu portofelele.
Centrul nostru "istoric" este o ruina vopsita, iar pe investitori/ patronii de localuri nu ii intereseaza faptul ca vin clientii si platesc sa se distreze/ consume in cladirile nesigure. Toate cladirile vechi din Bucuresti trebuie luate la puricat, indiferent ca's monumente sau nu. Ce nu sta in picioare si e nesigur, demolat, ce este in stare proasta dar este semnificativ dpdv istoric, consolidat... in stil nemtesc, nu spoiala de 2 lei.
Vasile
28 Dec 16:53
+0
VOTURI
-0
Vedeti si hartile de aici:
http://www.b365.ro/harta-seismica-a-bucurestiului-care-este-cel-mai-sigur-cartier-in-cazul-unui-cutremur-mare_226290.html

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h